3 tactieken om je doelen te behalen – Podcast #3

Op 29 juli 2020 door Maartje

3 tactieken om je doelen te behalen! Nouja, ik kan het beter zo zeggen. Er zijn 3 tactieken die gebruikt worden, maar er is er eigenlijk maar eentje echt succesvol. Vandaag ga ik dit met doornemen in deze blog, maar ook in een podcast. Je kunt dus zelf beslissen of je liever leest of luistert (of misschien zelfs beide). Dus wil jij weten wat de beste manier is om je doelen echt te gaan behalen? Lees/luister dan hieronder. Heb je vragen? Stel ze dan hieronder via de comments of stuur me een berichtje via Instagram.

 

 

Wat zijn doelen?

Eerst even terug naar de definitie van een doel, want als we die niet hebben weten we ook niet wat we willen behalen. Een doel is een gewenste situatie die wil realiseren. Dus je wilt bijvoorbeeld je eerste hardloopwedstrijd gaan lopen. Dat kan een doel zijn, maar het is misschien ook nog een beetje vaag. Bij het formuleren van doelstellingen wordt daarom vaak gebruikt gemaakt van het SMART principe. Ja ik weet het niet, misschien roept dit niet zulke leuke schoolherinneringen bij je op, maar dat SMART is zo verkeerd nog niet. Het helpt je je doel concreet te maken, die gewenste situatie wordt een duidelijke eindbestemming. SMART staat voor:

  • Specifiek: wat wil je precies gaan doen? Wil je gaan lopen op de weg of wordt het een obstacle run? Welke afstand ga je lopen?
  • Meetbaar: hoe meet je of je je doel hebt behaald? Is dat het krijgen van die medaille na afloop of misschien zelfs wel het meten van een eindtijd?
  • Acceptabel: is dit doel voor jou acceptabel? Waarschijnlijk wel, maar als er andere mensen bij betrokken zijn moet het voor iedereen acceptabel zijn. Vind je partner het bijvoorbeeld oké dat je op zondag morgen gaat hardlopen in plaats van samen gaat uitslapen?
  • Realistisch: we kunnen absoluut grote doelen nastreven, maar is je doel voor nu realistisch? Als je nog nooit hebt hardgelopen is het niet realistisch om te zeggen dat je volgende week een marathon gaat lopen binnen 2,5 uur.
  • Tijdsgebonden: Wanneer wil je je doel behaald hebben? Bij een hardloopwedstrijd zal dat de datum van het evenement zijn, maar als je bijvoorbeeld zelf bezig met meer gaan sporten is het goed daar een moment aan te hangen om te kijken of je doel is behaald.

Je motivatie

Je motivatie is je waarom. Wáárom wil jij dit doel behalen? Wat zit daar achter? Wil je een hardloopwedstrijd doen omdat je iets nieuws wilt gaan doen, om meer energie te gaan krijgen of omdat het moet van je huisarts?

 

3 tactieken om je doelen te behalen

De cirkel tactiek
Je hebt een doel gesteld voor jezelf. Je wil bijvoorbeeld je eerste 5 km gaan hardlopen. Vervolgens ga je informatie verzamelen, overleggen met mensen die het al eerder hebben gedaan, schema’s maken en nog meer informatie opzoeken. Dit alles kost tijd, energie en geld maar het moment van actie blijft uit. Je blijft hangen in het voorbereidende werk.
-> wachtende cirkel tactiek: Wellicht komt er een moment waarop je vind dat je genoeg voorbereidend werk hebt gedaan, maar vervolgens is het wachten op het juiste moment om te starten. Maar dat magische starmoment komt niet aanwaaien, dat juiste moment bestaat niet. Er zullen altijd dingen (ongepland) tussendoor komen.

 

Het perfecte moment bestaat niet, het is altijd het juiste moment.

 

De zigzag tactiek: Je komt in beweging maar vervolgens stop je weer. Je baalt en begint weer opnieuw. Dus je spreek af vanaf maandag te gaan trainen voor je hardloopwedstrijd. Je gaat (te) fanatiek van start en komt erachter dat dat niet vol te houden is. Je ging voor alles of niets, alles bleek niet haalbaar dus vervolgens eindig je met niets. Je baalt en start opnieuw maar het patroon blijft zich herhalen. Dit kan zelfs leiden tot negatieve effecten, je bent jezelf aan het saboteren.

De straight line tactiek: Je gaat in een rechte lijn naar je doel, maar je maakt de lijn niet te snel en niet te steil. Je neemt kleine stapjes, al is dat soms ook moeilijk. Het resultaat komt langzaam en het is niet super spannend. Gelukkig gaat je normaal na een tijdje veranderen, je raakt gewend aan de kleine stapjes en uiteindelijk zullen die wat groter gaan worden. Eerst loop je bijvoorbeeld 4 x 30 seconden hard en de week daarop 5 x 30 seconden. Naar mate je verder komt zullen je trainingen niet met 30 seconden worden verlengt, maar misschien wel met minuten.

Aan mijn verhaal hoor je het waarschijnlijk al wel een beetje, tactiek 3 is het meest effectief om je doelen te behalen. Toch hanteren mensen vaak zelf de eerste twee tactieken. Super sonde!

 

Is het dan echt zo simpel?

Ja en nee. Als je planning (je straight line) klopt, je je motivatie helder hebt kun je aan de slag. Tijdens het uitvoeren van je plan kunnen er nog allerlei (onverwachte) dingen gebeuren. Maar je moet ook de discipline hebben en van je doel je proriteit kunnen maken en mogelijk ook (tijdelijke) opofferingen doen.

 

Ready to rock?

Reach your goal summer challenge

 

Tijdens het opnemen van deze podcast werd ik zo enthousiast dat ik een challenge heb bedacht. Lees je mee?

Aan de start van 2020 had je je het jaar waarschijnlijk anders voorgesteld. Afgelopen maanden zijn bizar geweest en de effecten zijn voor ons allemaal voelbaar geweest. Maar is dit dan een ‘verloren jaar’? Ben je nu al aan het bedenken hoe je van 2021 dan dat geweldige jaar gaat maken? STOP! Ook dit jaar kun jij nog doelen gaan behalen, ook van dit jaar kun jij nog een topjaar gaan maken. Ik ga jou helpen met dit jaar nog je doelen te behalen.

Ik heb een e-book gemaakt met info en opdrachten om jou te helpen bij het halen van je doelen. Maar we maken het lekker interactief, we maken er een instagram challenge van en jij kunt daarbij zijn!

N

Het e-book in je mailbox

N

Toegang tot de besloten instagram

N

6 opdrachten + motiverende stories

N

toegang tot 30 september

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.