7 tips voor een druk maar gezond en sportief leven. 

Op 24 september 2018 door Maartje

Een dag heeft 24 uur, dat is voor iedereen zo. Maar toch lijkt het soms alsof mensen wel 40 uur in dag gepropt krijgen. Met werk, studie, sport, een sociaal leven en een gezond leven hebben we het natuurlijk ook veel uren te vullen. Zelf kan ik hier over meepraten. Ik werk 4 dagen in de week, volg een daarnaast een master studie (contact uren en thuis studie uren), train ongeveer 10-15 uur per week, schrijf een boek, ben actief op mijn blog en instagram, kook gezond, zie mijn familie en vrienden, run een huishouden en probeer zo nu en dan ook tijd te vinden om te ontspannen. In de afgelopen jaren heb ik redelijk uitgevonden wat voor mij het beste werkt om dit allemaal voor elkaar te krijgen. In de blog van vandaag deel ik mijn 7 tips voor een druk, gezond en sportief leven.

Planning is key

De belangrijkste methode voor mij is plannen. Iedere zondag avond vul ik mijn planner in voor de daarop volgende week. Ik begin met opschrijven van mijn vaste taken (werktijden, schooltijden, afspraken etc.) Daarna kijk ik naar mijn trainingsschema en vul ik die bij in op de planner. Ik bepaal of mijn trainingen voor of na het werk plan. Dan kijk ik naar mijn flexibelere in te delen taken zoals thuis studeren en blogs schrijven. Ik probeer een realistische inschatting te maken van de week en op momenten waarop nog tijd over is plan ik deze flexibele taken. Op deze manier staan al mijn taken voor de week in de planning en zou ik in staat moeten zijn om alles uit te voeren.

Slim combineren

Soms zijn er weken dat het maken van die planning niet zo soepel gaat als ik hierboven beschrijf. Ik ga dan bekijken hoe ik zaken kan combineren. Direct na het werken naar het zwembad om tijd te sparen? Wanneer je dit soort dingen van te voren bedenkt kun je anticiperen door je zwemspullen al mee naar je werk te nemen. Ook fiets ik regelmatig naar mijn werk om makkelijker aan mijn trainingsuren te komen. Op de heenweg neem ik dan de kortste route en douche ik op het werk. Op de terug weg kies ik er dan bijvoorbeeld voor om een extra lange route naar huis te nemen. Maar misschien houd jou vriendin wel van hardlopen, ga dan een keertje samen boodschappen doen met je oma (gezellig voor haar en handig voor jezelf!).

Routine

Wanneer je vaker bezig met veel dingen doen en plannen zul je merken dat je hier een routine in krijgt. Je zal merken dat bepaalde zaken altijd het beste uitkomen op een bepaald moment van de week. Probeer hier routine in te krijgen, dit maakt het makkelijker om aan je drukke ritme te wennen en het uiteindelijk vol te houden.

 

Slapen

Het lijkt verleidelijk om voor dat ene tentamen tot 2 uur ‘s nachts te leren of om die ene training om 5 uur in de ochtend te plannen. Maar om je drukke schema vol te houden is het juist ook erg belangrijk om tussendoor je rust te nemen. Slaap is voor mij erg belangrijk en ik probeer er altijd voor te zorgen dat ik minimaal 9 uur ‘slaaptijd’ plan tussen bepaalde activiteiten. Werk ik bijvoorbeeld een keertje tot later in de avond dan zorg ik dat ik 9 uur later pas weer de volgende activiteit plan. Op deze manier heb je de tijd om ‘s avonds nog eventjes rustig een kop thee te drinken, lekker te slapen en de volgende dag weer productief verder te kunnen.

Motivatie

Weet waar je het allemaal voor doet. Soms is het druk en soms is het wat drukker dan je eigenlijk zou willen. Het helpt mij altijd verder te kijken naar het doel wat ik voor ogen heb. ‘s Avonds na een lange werkdag heb ik echt niet altijd zin om nog te studeren of te trainen maar wanneer ik bedenk waarom ik dat doe, waarvoor ik het uiteindelijk doe, maakt dat het makkelijker om door te zetten. Heb je niet genoeg motivatie

Stel prioriteiten

Hoe goed we ook kunnen plannen en onze dagen helemaal vol stoppen, stel ook prioriteiten. Je hoeft niet altijd alles te doen, dingen die niet echt belangrijk zijn kun je best overslaan. Durf eens wat vaker te ‘nee’ te zeggen en kies wat vaker voor jezelf. Dit is niet egoïstisch, dit is zorgen en lief zijn voor jezelf.

Energie uit en energie in

Zoveel te doen, zo weinig tijd over. Hoe makkelijk is het dan om even snel een frietje bij de cafetaria te halen of een kant en klaar maaltijd bij de supermarkt. Hoe meer energie er uit je lichaam goed, hoe meer voedzame energie je ook terug wilt geven. Zorg dat je in je planning rekening houd met het koken van een gezonde maaltijd. Doe 1 a 2 keer per week genoeg boodschappen zodat je altijd wat in huis hebt. Ik doe ook graag aan meal prepping. Weet ik dat ik morgen en overmorgen eigenlijk geen tijd heb om te koken of dat ik onderweg moet eten? Dan kook ik vandaag alvast voor 3 dagen. Dat lijkt veel tijd te kosten maar uiteindelijk zal je handig worden in veel maaltijden tegelijkertijd bereiden. Die gezonde maaltijden gaan zich uitbetalen, echt.

 

Ik gebruik deze rugzak van Targus. Als ik naar werk fiets gaat hij achterop met mijn kleding en schoenen. Als ik naar school ga neem ik mijn laptop en schoolspullen mee.

 

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Mocht je zelf nog andere tips hebben dan hoor ik het graag! Je kan ze hierachter laten bij de comments of stuur me een berichtje via instagram.

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.