Zoals jullie allemaal wel zullen weten eet ik plantaardig. Deels voor het dierenwelzijn en mijn gezondheid, maar ook omdat dit een stuk beter is voor het milieu. Ik deel daar niet heel veel over maar vandaag wil ik het met je hebben over duurzaamheid. De footprint die wij op de aarde achter laten is (té) groot en met redelijk simpele dingen kunnen we daar wat aan doen. Lees daarom verder voor mijn 9 tips voor een duurzamer leven.
- Eet (vaker) plantaardig
Een inkoppertje natuurlijk maar ik wil het toch nogmaals even benoemen. Door meer plantaardig te eten belast je de aarde een stuk minder dan wanneer je veel dierlijke producten eet. Zelfs een meatless monday heeft al effect. Kies het liefst voor groenten en fruit uit het seizoen. Dit zorgt ervoor dat er minder (internationaal) transport nodig is en minder energie om producten te telen op momenten dat ze eigenlijk niet zouden kunnen groeien. Probeer restjes altijd opnieuw te gebruiken en kook het liefst altijd met een deksel op de pan. Op deze manier gaat er 2-3x minder energie verloren.
- Verzorgingsproducten
Iets wat ik nog lastig vond in het begin, want ingewikkelde ingrediënten zeiden mij niet direct iets op de verpakkingen. Het vraagt misschien een klein beetje meer research maar tegenwoordig is het prima te doen om te kiezen voor duurzame verzorgingsproducten. Het liefst zijn deze duurzaam geproduceerd en verpakt in een duurzame verpakking.
- Duurzame schoonmaakproducten
Schoonmaakmiddelen hebben naast de productie en de verpakking nog een ander aspect dan verzorgingsproducten. Je spoelt ze namelijk door de gootsteen weer weg. Kies voor ecologisch afbreekbare schoonmaakproducten. Deze zijn makkelijk in de supermarkt verkrijgbaar, houdt de aanbiedingen in de gaten voor de beste deals.
- Geen single use producten
Probeer het gebruik van single use producten zo veel mogelijk te beperken. Vervang je plastic zakje of aluminiumfolie voor een trommel om je lunch in mee te nemen. Vervang rietjes door herbruikbare RVS rietjes, gebruik wasbare katoenen servetten in plaats van wegwerp en koop wasbare wattenschijfjes. Voor de vrouwen is een menstruatiecup een goede vervanger voor tampons en maandverband.
- Afval scheiden
Nog zo’n inkoppertje maar eigenlijk wat mij betreft ook een logische stap. De meeste gemeente in Nederland hebben verschillende afvalbakken voor verschillende soorten afval. Gebruik deze ook. Kies voor een prullenbak met sorteervak of verschillende losse prullenbak. Echt, zoveel moeite kost het niet.
- Groen huis
Je huis beter isoleren, de verwarming lager zetten, minder lang douchen, allemaal bekende stappen. Maar kijk eens verder, kies voor groene stroom, zorg dat je overal LED lampen hebt en ga opzoek naar een groene bank om je hypotheek en geldzaken te regelen.
- Vervoer
De auto en het vliegtuig, ze zijn beide niet echt bevorderlijk voor het milieu. Neem vaker de fiets, het OV of de benenwagen. Geen file, extra beweging en extra buitenlucht, alleen maar pluspunten. 🙂 Mocht je toch met de auto moeten, kies er dan voor om samen te rijden of een auto te huren in plaats van te kopen.
- Geen onnodig plastic
De overheid doet goed zijn best om plastic tasjes te verminderen door deze verplicht betaald te hebben gemaakt. En ookal is het dan maar €0,10, kies er voor om je boodschappentas mee te nemen naar de winkel. Stop een opvouw variant standaard in je tas. Probeer verder in de supermarkt ook eens kritisch te kijken naar de hoeveelheid plastic verpakkingen. In plaats van 3 paprika’s in een verpakking kun je ook 3 losse kopen.
- Duurzaam geproduceerde kleding
Kleding blijft wellicht nog lastig, zeker op het gebied van sportkleding ben ik hier zelf nog vollop naar op zoek. Verdiep je in duurzaam geproduceerde kleding of kies voor tweedehands kleding. Investeer in mooie, kwalitatieve items waar je lang mee kan doen en probeer ‘fast fashion’ te vermijden.
Heb jij nog andere tips of ga je deze tips gebruiken? Laat het me hieronder weten of via een berichtje op instagram.
0 reacties