Wat is HRV (hartslagvariabiliteit)?
Waarom zegt HRV dan iets over je fitheid?
Misschien klinkt het nog een beetje gek en zegt je gevoel dat het juist logischer zou zijn als weinig variatie juist goed zou zijn. Lekker steady toch?
Hierboven schreef ik al dat je HRV wordt gereguleerd door het autonome zenuwstelsel. Dat autonome zenuwstelsel bestaat uit twee systemen; het parasympatische zenuwstelsel en het (ortho)sympatisch zenuwstelsel.
Het parasympatische zenuwstelsel zorgt voornamelijk voor ons in rust. Het zorgt dat interne organen en processen gereguleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan je spijsvertering en het groeien van je haar. Omdat deze processen in rust gebeuren, zorgt dit systeem voor een verlaging van de hartslag. Het sympathisch zenuwstelsel is juist voor actie en reageert op stress en inspanning door de hartslag juist te verhogen.
Deze twee tegenhangers zenden beide constant signalen naar het hart. Wanneer je zenuwstelsel in balans is krijgt je hart dus constant de opdracht van het parasympatisch systeem om te vertragen, terwijl het sympathisch zenuwstelsel juist opdracht geeft tot het versnellen van de hartslag. Deze verschillende opdrachten zorgen voor fluctuaties in je hartslag, de HRV.
Wanneer je hartslagvariabiliteit hoog is, betekent dat dus dat je hart en lichaam reageren op beide prikkels van beide systemen. Je lichaam is in balans en daarmee uitstekend in staat om zich aan te passen aan situaties en taken, en op zijn best kan presteren.
Wat is een normale HRV?
HRV is erg geïndividualiseerd. Tussen leeftijden en geslachten zit verschil, maar ook bij jou als persoon zit er verschil gedurende en tussen de dagen. Ik snap dat je je nu afvraagt ‘wat zou mijn HRV moeten zijn?’ en ‘hoe doe ik het in vergelijking met anderen?’. Helaas moet ik je daarin teleurstellen. Als het aankomt op HRV is het vooral een kwestie van die van jezelf leren kennen zodat die je steeds met jezelf kunt vergelijken. Én uiteindelijk leren hoe je die goede range voor jezelf teruggevonden krijgt.
Ga dus morgen ochtend nog starten met het meten van je HRV zodat je een gemiddelde trend kunt gaan ontdekken. Ben je in training? Dan zou de trend moeten zijn dat je HRV uiteindelijk gemiddeld stijgt. Zie je juist een dalende trend van een aantal dagen? Dan is het tijd om er wat extra aandacht aan te besteden. Misschien train je te hard, slaap je niet genoeg, heb je je niet voldoende goede voeding binnen gekregen, wordt je ziek of ben je uitgedroogd.
Als je een dalende trend ziet verschijnen, wat kun je dan doen? Goed voor jezelf zorgen! Train slim of neem rust, zorg voor voldoende hydratatie, voorkom alcohol gebruik (1 nacht drinken kan je HRV tot vijf dagen verlagen), zorg voor voldoende voedingsstoffen, slaap goed en vergeet ook je mentale ontspanning niet.
Hoe kun je zelf je hartslagvariabiliteit meten?
Een keer praten over jouw progressie?
Vindt je dit interessant en denk je dat met een slimmere aanpak jij nog veel meer zou kunnen bereiken? Maandelijks geef ik een aantal gratis doorbraakgesprekken weg waarin we 30 minuten praten over jouw doelen. Komende maand kans maken? Via deze link kun je je inschrijven.
Hi Maartje, dankjewel voor dit interessante artikel.
Ik heb zelf een Fenix 6 Pro, waarvan ik aanneem dat ik toch wel HRV moet kunnen meten.
Echter kan ik alleen een HRV stress widget vinden, die dus de stress met gebaseerd op HRV, maar daar kan ik geen baseline mee creëren en daar geldt dus lager is beter.
Heb jij iets extra’s geïnstalleerd om HRV te meten of wat gebruik jij hiervoor? Ik neem aan dat de fenix 6 toch wel over dezelfde mogelijkheden beschikt als de 745 en 945.
Hopelijk kun je me op weg helpen, Google helpt me ook niet echt verder.
Hoi Youri, ik durf niet precies te zeggen hoe de verschillen zitten tussen de horloges. Het kan zijn dat je misschien de pro hartslagband nodig hebt. Heb je gekeken of je via Garmin IQ een goede kunt downloaden? Ik heb mijn horloge op dit moment niet om dus ik durf niet precies te zeggen welke extra app ik erop heb gezet, er zijn zoveel verschillende.. Ik ga later even voor je kijken. Help me eraan herinneren 🙂