De triathlon wisselpost – Snelle wissel triathlon #1

Op 29 juni 2018 door Maartje

Bij triathlon combineer je 3 verschillende sporten: zwemmen, fietsen en lopen. Maar hoe gaat dat dan eigenlijk? Kleed je je tussendoor om? Wissel je van schoenen? In de komende serie blog posts ga ik je alles vertellen over de wissels (transities) in de triathlon. Want het kan nogal chaotisch zijn en je kan misschien wat in paniek raken. Het liefste ga je natuurlijk gewoon je concurrenten voorbij in de post. Vandaag de eerste stap, hoe zet je al je spullen neer in de triathlon wisselpost?

 

 

Het is per wedstrijd verschillende of je mag kiezen waar je je spullen neer zet in de post (= parc fermé) of dat dit op volgorde van startnummer gaat. De grotere wedstrijden gaan vaak voor het laatste. Mag je wel zelf kiezen? Neem dan een plek met een herkenningspunt, bijvoorbeeld de enige boom op het terrein of een duidelijk verkeersbord aan de zijkant van de weg. Wanneer iedereen uiteindelijk zijn of haar spullen heeft neergezet is het zoeken naar een spelt in een hooiberg. Wanneer je niet je eigen plek mag kiezen is het dan ook zaak om goed om je heen te kijken. Vanaf waar kom je uit het water, hoever is het dan ongeveer lopen naar jou fiets, waar staat je fiets precies? Analyseer de omgeving en zorg dat je weet waar je heen moet.

 

 

Vervolgens begint het inrichten van jou plek. Je fiets hang je met het zadel aan een stang. Naast je fiets (aan één kant!) mag je je spullen neerzetten (vaak niet voorbij het voorwiel). Doe dit op een logische volgorde. Zet vooraan wat je als eerste nodig hebt. Mijn fietsschoenen zitten al aan de trappers maar is dat bij jou niet het geval, zet ze dan vóór je hardloopschoenen. Zorg dat je schoenen ‘open’ zijn zodat je er direct met je voeten in kan stappen.  Draag je sokken tijdens het fietsen of lopen, zorg dan dat die sokken op de juiste schoenen liggen. Ik zie vaak schoenen met de neuzen alle kanten op staan. Bedenk dat je komt aanrennen vanaf de voorkant van je fiets met je neus naar het achterwiel. Je schoenen dienen dus ook in die richting te staan zodat je jezelf of je schoenen niet meer hoeft om te draaien voor je deze aandoet. Ik leg vaak een handdoekje op de grond onder mijn spullen waar het ergste nat en de grootste steentjes aan blijven plakken. Wil je je voeten uitgebreid afdrogen dan is het hand om ervoor te zorgen dat je handdoek helemaal vrij ligt. Zijn er andere dingen die je mee wil gaan nemen tijdens je triathlon? Leg deze dan bij je schoenen neer. Zo leg ik bijvoorbeeld mijn sportvoeding neer zodat ik die snel in een zakje of onder mijn broek kan stoppen (vastplakken aan je fiets is ook een optie).

Let op: leg niet meer op de grond dan nodig. Na het zwemmen is het vaak niet prettig om lang naar beneden te moeten hangen met je hoofd. Leg dus zoveel mogelijk dingen neer op je fiets zodat je rechtop kunt blijven staan.

 

 

Je helm bijvoorbeeld kan heel makkelijk op je stuur. Leg hem onderste boven met de bandjes open zodat je hem zo op je hoofd schuift. Wil je een bril op tijdens het fietsen? Steek die dan met de pootjes door de gaten van je helm. Tijdens het fietsen zet je die vervolgens op je neus. Ook je startnummer band (open geklikt) met het startnummer leg je op je stuur.

Op de foto’s zie je mijn tas achter mijn fiets staan. In sommige gevallen staat hier een bak waar je je tas in moet leggen. Bij sommige wedstrijden zijn er twee verschillende wisselposten (één voor de eerste wissel en één voor de tweede wissel), dit vraagt wat extra organisatie. Iedere wedstrijd en iedere post is anders. Probeer een manier te vinden waarop jij vind dat je alles makkelijk bij de hand hebt.

Om ervoor te zorgen dat je alle bovengenoemde spullen bij je hebt gebruik je natuurlijk deze checklist: demenukaartvanmaart.nl/wat-neem-je-mee-naar-een-triathlon. Heb je nog andere vragen, stel ze dan zeker even hieronder bij de comments of stuur me een berichtje via instagram

 

P.S. Ben je nog opzoek naar een leuke triathlon om al mijn tips uit te proberen? 15 september kun jij samen met mij starten in Nijmegen tijdens de 024 triahtlon. Alle info en de inschrijfpagina vind je op : www.triathlon024.nl

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.