De zin en onzin van compressie kousen – mijn mening & winactie

Op 3 oktober 2018 door Maartje

Een tijdje geleden liet ik via instagram weten dat ik eens wilde gaan testen wat voor effect compressie kousen hadden bij mij. Er kwamen een hoop reacties, mensen waren erg geïnteresseerd, waren lyrisch over de sokken of vonden het complete onzin. Ik besloot eens in de literatuur te gaan kijken om te zien wat de wetenschappen zegt over het gebruik van compressie kousen. Wat is nou de zin en onzin van compressie kousen?

De sokken die ik hier op de foto’s draag zijn de STOX energy socks

Wat beloven compressie kousen?

Ga een willekeurige verkoop site van compressie kousen bekijken en je ziet allerlei claims voorbij komen. De sokken zouden zorgen voor een betere bloeddoorstroming, een beter spierherstel en minder spierpijn. Het risico op blessures zou daarnaast verkleind moeten worden.

Effect van compressie kousen bij het dragen tijdens de inspanning

In dit artikel werden compressie kousen gedragen tijdens de marathon. Voor- en 24 uur na de marathon werden bij 2 verschillende groepen de creatine kinases levels gemeten. Hierin werd geen verschil gevonden tussen de groep met en de groep zonder sokken. De conclusie van de onderzoekers was dat er objectief na 24 uur geen verschil is in spierschade.

In 2017 bekeek dit onderzoek het effect van compressie kousen op running economy, ademhalingsfrequentie, hartslag, ventilatie, bloedlactaat, vo2max en score van vermoeidheid. De VO2max bleef gelijk, en ook in running economy, ademhalingsfrequentie, harstlag en ervaren vermoeidheid zat geen verschil. Wel hadden de deelnemers met compressie kousen een verminderde lactaatvorming bij sporten op 100% van de VO2max en na 10 minuten herstel. De ventilatie-efficiëntie was beter bij de groep met kousen tijdens inspanning op 85% van de VO2max en op 100% van de VO2max.

Slechts één onderzoek heb ik kunnen vinden dat onderzoek heeft gedaan bij triatleten. Hier werden metingen voor en na een halve ironman. De helft van de groep droeg tijdens de wedstrijd compressie kousen, de andere groep niet. Tussen de groepen werden geen verschillen gevonden in spierkrachtsvermindering na de wedstrijd, spronghoogte na de wedstrijd. Spier myoglobine en creatine kinase concentraties toonde geen verschil tussen de groepen. Groepen gaven geen verschil aan in spierpijn en spiervermoeidheid.

Effect van compressie kousen bij het dragen na de inspanning

Dit artikel laat zien dat marathon lopers die direct na de inspanning voor de volgende 48 uur de sokken aan deden, 2 weken later beter hersteld waren (op de loopband langer konden lopen) van die marathon.

Bij dit onderzoek werd naast fysiologische verschillen ook gekeken naar perceptie van de hardlopers. Voordat de hardlopers ooit met de sokken hadden gelopen moesten ze een score aangeven voor de te verwachten effectiviteit. Daarna liepen zij 2x5km op de loopband met tussendoor 1 uur rust. De helft van de hardlopers droeg in dat uur de compressie kousen. Op de tweede looptest waren de prestaties van de groep die de sokken droeg gelijk, bij de groep die de sokken niet droeg waren deze significant afgenomen. Bij de hardlopers die van te voren hadden aangegeven dat ze een positief effect verwachten van de sokken waren de prestaties ten opzichte van de eerste 5km zelfs verbeterd.

Deze systematic review concludeerde dat compressiekleding (dus niet alleen sokken!) geen statistische significante effecten hadden op loopprestaties, de VO2max, bloedlactaat concentraties, hartparameters (hartslag, cardiac output, slagvolume), lichaamstemperatuur en uitvoering van krachtsoefeningen na het hardlopen. Er waren wel (kleine) positieve effecten op de tijd die nodig was tot om iemand uit te putten, de running economy, het klaren van lactaat uit bloed, spierschade en de kracht die geleverd kon worden bij krachtsoefeningen na het hardlopen. Grotere positieve effecten waren er voor de pijn na inspanning en de de spiervermoeidheid.

 

Mijn mening

Onderzoekers zijn het niet unaniem eens over de compressie kousen. Echter zijn de kwaliteiten van het onderzoek ook niet altijd even goed. Het triathlon onderzoek lijkt negatieve effecten aan te geven maar deze zijn niet significant bevonden. Dit betekend dat het resultaten een grote kans hebben op toeval. Ik haal voornamelijk uit de onderzoeken dat de sportprestaties nauwelijks verbeterd worden maar dat de spierpijn en spiervermoeidheid na inspanning minder hevig is. Dit geld ook wanneer de sokken direct na de inspanning worden aangetrokken.

Zelf heb ik eigenlijk nooit last van pijnlijke kuiten tijdens of na het hardlopen. Dat zorgt er voor dat het voor mij wat moeilijker is om verschil aan te geven. Ik heb gemerkt dat het  op lopen met de sokken beter is bevallen dan wanneer je dit zonder de sokken doet. Ik mis de sokken niet wanneer ik ze niet draag, maar vind het wel extra fijn als ik ze dan wel draag. Over de kwaliteit van de sokken ben ik erg onder de indruk. Het zijn erg stevig en degelijk, je kan er jaren mee vooruit.

Voor hardlopers die snel last hebben van spierpijn of spiervermoeidheid denk ik dat de sokken zeker een uitkomst kunnen bieden. Ik heb het getest met een aantal patiënten die last hadden van hun kuiten en zij hadden hier een duidelijk positief effect van.

Winactie

Ben jij na het lezen van al het bovenstaande benieuwd geworden naar de compressie kousen? Ik mag een setje compressie kousen weggeven van STOX Energy Socks! Zo kun jij zelf gaan ervaren hoe het voelt.

Wat moet je doen om kans te maken?

De winnaar maak ik zondag 14 oktober bekend.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.