De zwembaden zijn al een tijdje dicht en open water zwemmen is al een tijdje het gesprek van de dag onder triatleten. Afgelopen week lag ik zelf voor het eerst weer in het buitenwater en in deze blog wil ik je daar wat meer over vertellen. Ik kreeg namelijk nog behoorlijk wat vragen. Lees je mee naar de do’s & don’ts van het open water zwemmen?
Bij welke temperatuur kan ik gaan buiten zwemmen?
Allereerst is dit natuurlijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen beter tegen de kou dan anderen. Zo zijn er mensen die zelfs de hele winter door buiten zwemmen, hun lichaam is erg gewend aan de kou. De gemiddelde aanbevolen watertemperatuur om te starten met buiten zwemmen is 13 tot 15 graden mét wetsuit. Eventueel met extra neopreen accessoires als voetwarmers en handschoenen. Een deel van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via je hoofd. Een siliconen batmuts (of twee over elkaar) of een neopreen badmuts is dan ook aan te raden.
Wanneer je dan zonder wetsuit kunt gaan zwemmen is weer erg persoonlijk. De gemiddelde aanbevolen temperatuur ligt rond de 18 tot 20 graden. Voor zowel het zwemmen met wetsuit als zonder wetsuit speelt de intensiteit van de training een rol. Hoe harder je zwemt, hoe warmer je het zult krijgen.
Hoe weet ik of de kwaliteit van het water veilig is om in te zwemmen?
Via de website zwemwater.nl kun je per water in Nederland zien hoe de kwaliteit van het water is. Deze wordt meer dan regelmatig geüpdate. Staat er dat het water niet in orde is, ga dan niet zwemmen.
Do’s voor het open water zwemmen:
- Blijf rustig. Wanneer je het koude water in stapt heb je misschien de neiging wat hoger te gaan ademhalen. Laat je lichaam rustig even wennen en probeer rustig door te ademen.
- Vertrouw op je techniek. Deze hangt samen met de vorige, wanneer je niet rustig bent zal je waarschijnlijk om je heen gaan slaan tijdens het zwemmen. Focus je tijdens het zwemmen op je techniek en je ademhaling.
- Neem een boei mee. Ze zijn tegenwoordig in allerlei verschillende kleuren en prijsklasse te koop, een zwemboei (of safety buoy of safeswimmer). Zorg ervoor dat je deze altijd bij je hebt tijdens het zwemmen. Op die manier ben je goed zichtbaar en kan er snel hulp komen als dat nodig is.
- Zorg voor warme en droge kleren na afloop. Een thermoskan met warm drinken is ook een aanrader.
Don’ts voor het open water zwemmen:
- Ga nooit alleen. Je kan nog zo’n goede zwemmer zijn, je weet nooit of je in de problemen gaat komen. Zorg altijd voor een zwembuddy of iemand die je vanaf de kant kan zien.
- Spring niet direct in het water. Er direct inspringen lijkt misschien stoer maar als het water nog koud is krijg je lichaam een gigantische shock, probeer dan maar eens rustig te blijven ademen. Stap eerst met je voeten in het water en laat het water rond je enkels glijden. Loop vervolgens rustig verder het water in. Wanneer je wat dieper komt, ga dan rustig op je rug liggen. Laat het water in je wetsuit lopen (dit warmt zich later op), blijf even ontspannen liggen en adem rustig door.
- Ga niet direct de afstand zwemmen die je in het zwembad ook zwemt. Het open water kent geen kanten, keurpunten of rustpunten. Zeker in het begin kun je het dus als een stuk zwaarder ervaren. Het is dus, zeker in het begin, helemaal geen verkeerd idee om maar met de helft van je zwembad afstand te beginnen. Wanneer je merkt dat dit goed gaat kun je dit langzaam opbouwen.
Ik maakte ook een video bij deze blogpost, je kunt hem hieronder bekijken:
Heb je nog andere vragen over open water zwemmen of triathlon? Stel ze dan via de comments hieronder of stuur een berichtje via Instagram.
Benieuwd hoe je na het zwemmen door gaat naar het fietsen? Alles over deze wissel lees je hier.
Hoi, ik wil graag weten hoe je met zwanen om gaat.
Tot nu toe zie ik dat ze zwemmers uit de weg gaan maar tijdens borst crawl kijk je niet de hele tijd om je heen.
Vanmorgen zwom er een zwaan in een driehoek van zwemmers, toevallig keek ik even anders was ik wel heel dichtbij gekomen. Geen idee wat ze dan doen.
Zeker als ze jongen bij zich hebben
Hoi Bart, in het meer waar ik zwem zitten geen zwanen. Wel eenden maar die zijn over het algemeen wat minder vals dan zwanen. Zelf kijk ik iedere 3-5 ademhalingen ongeveer wel even op. Om te zien of ik nog de goede richting uit ga maar ook om het navigeren te blijven oefenen. Ik vrees dat dat ook de enige manier is om ze in de gaten te houden. Succes!
Heb je ook tips over zwemkleding voor beginnende open water zwemmers?
Hoi! Nee daar heb ik nog geen blog over maar dat is er zeker eentje die op het lijstje komt om te schrijven, dankje!