Vegan krentenballen maken
Door: 
Soort recept: ontbijt, lunch, brunch
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale tijd: 
Aantal porties: 6-8
 
Ingrediƫnten
 • 150 g krenten
 • 250 g bloem
 • 25 g plantaardige boter (op kamertemperatuur)
 • 1 zakje droge gist
 • 1 flinke snuf zout
 • 150 ml sojamelk
 • 3 tbsp witte basterdsuiker
Zo maak je het
 1. Wel de krenten een kwartier in gekookt water. Laat ze in een vergiet uitlekken en dep droog.
 2. Doe de sojamelk (of andere plantaardige melk) in een steelpan samen met de suiker en gist. Verwarm heel kort tot de suiker is opgelost en de gist een beetje is opgenomen in de melk (hoeft niet helemaal opgelost te zijn), het mag nog niet heel warm worden.
 3. Doe de bloem, plantaardige boter en zout in de kom om het deeg te kneden en voeg het warme mengsel toe. Kneed het mengsel met de deeghaak in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Kneed je met de hand? Kneed alles dan zo'n 20 minuten tot een soepel deeg.
 4. Let op: voeg geen bloem toe, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf soepeler!
 5. Laat het deeg 15 minuten afgedekt met een theedoek staan en kneed er dan de krenten door. Om de krenten mooi door het deeg te verdelen leg je het deeg op een met zonnebloemolie ingevette werkplek en rol je het uit tot een rechthoekige lap. Verdeel de helft van de krenten over het deeg, vouw beide randen tot net iets over het midden en druk de naden dicht. Maak het deeg weer wat platter en herhaal met de andere helft van de krenten. Vorm een bal van het deeg.
 6. e keer rijzen: vet de kom in met een beetje zonnebloemolie, leg de bal erin en zorg ervoor dat de bal met een klein beetje olie bedekt is. Dek de kom af met een theedoek. Laat het deeg op een warme plek in ongeveer 60 minuten verdubbelen.
 7. e keer rijzen: na de 1e rijs stort je het deeg op je werkplek en verdeel je het deeg in 6 tot 8 gelijke stukken. Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt met ingevet huishoudfolie zo'n 10 minuten staan. Bol ze dan nog een keer op en leg de krentenbollen ongeveer 5 cm uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Let op dat de krenten een beetje in het deeg zitten en niet teveel uitsteken, krenten kunnen snel verbranden. Dek ze weer af met ingevet plastic folie. Laat de krentenbollen op kamertemperatuur in ongeveer 60 minuten in volume verdubbelen.
 8. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak de krentenbollen in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk ze direct na het bakken met gesmolten plantaardige boter en laat ze op een rooster afkoelen. Tip: zet kleine glazen onder het rooster, zodat ook de onderkant goed af kan koelen.
Recipe by MaartjeMaria.com at https://maartjemaria.com/vegan-krentenbollen-maken/