Een eivrije Pasen (vegan paas brunch)

Op 1 april 2021 door Maartje

Het is heerlijk weer en dit weekend staat Pasen voor de deur! Hoewel er nog steeds en bepaalde situatie aan de gang is in de wereld waardoor er buiten de deur niet veel feestelijks kan plaatsvinden, thuis kun je er natuurlijk een feestje van maken. Ik ben alvast voor je aan de slag gegaan en heb hier een overzicht van een boel heerlijkheid voor je, inclusief een recept voor vegan volkoren bagels in de vorm van een haasje.

Maar ik heb ook een uitdaging voor je, het blijkt namelijk dat we rond de Paasdagen extra eieren eten. En dan niet alleen chocolade eitjes, maar ook die van een kip.

Pasen vind plaats 40 dagen na carnaval. De tijd daar tussen is de vastentijd voor de Katholieken. In die dagen wordt er sober geleefd en worden dierlijke producten als vlees, zuivel en eieren vermeden. Omdat de kippen in die dagen wel eieren leggen, ontstaat er een overschot die dan met Pasen wordt opgegeten. Uiteraard gaat het zo niet meer. Er zijn nog maar weinig mensen die iets doen met de vastentijd en eieren halen we niet bij de boer in de straat, en die boer blijft dus niet zitten met zijn eieren.

Maar die eieren, die zijn dus wel traditie en daar houden we als Nederlanders aan vast. Uit onderzoek van het GfK blijkt dat in ‘normale’ weken gemiddeld zo’n 33% van de Nederlandse huishoudens eieren koopt. In de periode vlak voor Pasen is dit 42%.

Jumbo deed onderzoek bij ruim 1000 supermarktbezoekers, waaruit bleek dat 6 van de 10 mensen méér eieren eet in het weekend van Pasen dan in andere weken. Ongeveer de helft van de mensen gaf zelfs aan de dubbele hoeveelheid aan eieren te eten.

 

Challenge: een eivrije Pasen

Ik weet dat Pasen ook een feestje kan zijn zonder eieren, en als jij hier op mijn blog rondleest dan weet je dat ergens ook. Ik wil je daarom uitdagen om in de komende dagen bij je Paasboodschappen géén (extra) eieren te kopen. Ga de uitdaging aan en ontdek wat er allemaal mogelijk is zonder! Ik zou het heel erg tof vinden als je meedoet. Hieronder vind je alvast een boel lekkere vegan Paas inspiratie en het recept voor vegan volkoren bagels in de vorm van een haasje.

eijvrije pasen

Diervriendelijke ideeën voor de Paasdagen:

vegan paas brunch

Vegan volkoren bagels

aantal porties:

6

bereidings
tijd:

20 min

wacht
tijd:

60 min

totale
tijd:

120 min

Ingrediënten

 • 450 gram volkoren (spelt) meel
 • 7 gram instant gist (1 zakje)
 • 10 gram zout
 • 6 rozijnen
 • 300 ml water
 • Sesamzaadjes
vegan pasen
 • 450 gram volkoren (spelt) meel
 • 7 gram instant gist (1 zakje)
 • 10 gram zout
 • 6 rozijnen
 • 300 ml water
 • Sesamzaadjes
vegan pasen

Bereidingswijze

Bereidingswijze

Stap 1

Doe de gist in een kommetje, voeg 100 ml lauwwarm water toe en laat enkele minuten staan zodat het water kan gaan schuimen.

Stap 2
 • Als je een keukenmachine met deeghaken hebt: doe het gistmengsel in een kom, voeg de overige 200 ml water toe samen met het zout en het meel. Zet de machine aan en ‘kneed’ tot een mooie deegbal.
 • Als je geen keukenmachine hebt: Doe de overige 200 ml water, het zout en het meel in de kom bij de gist. Roer eerst even door met een vork. Kneed vervolgens met je handen zo’n 10 minuten tot er een mooie deegbal ontstaat. Blijven kneden, het komt goed. 
Stap 3

Doe de deegbal in een met wat olie ingevette kom en dek af met een theedoek. Zet op een warme plek en laat 30 minuten rijzen.

Stap 4

Verdeel het gerezen deeg over 6 balletjes. Wanneer je gewone bagels maakt rol je deze balletjes mooi op en druk er vervolgens met je duim een gat in. Ga je voor haasjes, gebruik dan 2/3e van ieder balletje voor het lijf en 1/3e voor de oren en het staartje. Het lijfje maak je door het deeg uit te rollen tot sliert. Deze rol je op. Het andere deel van het deegballetje verdeel je weer in 3 delen. Twee delen worden langwerpig als de oren, een deel wordt een bolletje als staart. Duw alles voorzichtig tegen elkaar en leg de haasjes op een bakpapiertje. Laat vervolgens nog 30 minuten rijzen. 

Stap 4

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Stap 5

Breng 2 liter water aan de kook, schep een bagel in het water en kook de bagel zo’n 1,5 minuut. Schep uit de pan en leg terug op het bakpapier. Herhaal dit met de overige bagels.

 

Stap 6

Bestrijk de bagels met een beetje plantaardige melk, druk een rozijn in de haasjes als oog en bestrooi met wat sesamzaadjes. 

 

Stap 7

Bak de bagels zo’n 15 minuten in het midden van de oven tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. 

 

Stap 8

Haal de bagels uit de oven en laat iets afkoelen op een rooster. 

eetsmakelijk!

Ga jij voor een eivrije pasen?!

deel je foto, gebruik #eivrijepasen en tag mij in je bericht. Vind ik superleuk om te zien!

eivrije pasen

2 Reacties

 1. Hebe

  Ja, gelukt!
  Mijn ei vrije eerste Pasen

  en dat ging vrijwel moeiteloos

  Dank voor de inspiratie op jouw blog Maartje,
  ik werd er blij van ♥

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.