Een tijdje terug deelde ik in mijn instagram stories een videootje waarin ik pannenkoeken bakte uit een standaard mix, zonder ei toe te voegen. Ik kreeg hier een boel vragen over, wat ik dan wel bij de mix deed en welke verhoudingen ik gebruik. Eerlijk is eerlijk, vaak voeg ik alleen plantaardige melk toe aan pannenkoeken mix tot de gewenste dikte van het beslag ontstaat. Er zijn echter een heleboel handige manieren om eieren te vervangen met plantaardige alternatieven. Hoe gebruik je bakmixen als vegan en hoe zorg je dat dit ook daadwerkelijk lukt? Ik laat je het vandaag zien en daarnaast mag ik ook nog een leuk pakketje weggeven!

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de ingrediënten van je mix. Wanneer daar al dierlijke toevoegingen op staan wordt het sowieso niets. Pannenkoeken mix bevat vaak alleen meel en rijsmiddel maar soms ook ei- of melk poeder. Check dit dus goed en ga voor een plantaardige mix.

Ei vervangen als bindmiddel

In zoete gerechten vervang je ei makkelijk door (ongezoete) appelmoes of een banaan. Een flax egg (ei van lijnzaad) doet het prima voor zowel zoete als hartige gerechten. Een flax egg maak je door één eetlepel lijnzaad te mengen met drie eetlepels water, dit geheel laat je een aantal minuten staan tot er een papperig mengsel ontstaat.

Melk vervangen als rijsmiddel

In mixen zit vaak een rijsmiddel, bijvoorbeeld bakpoeder. Dit soort middelen gaan pas werken wanneer er een zurige stof bij komt. De meest luchtige pannenkoeken worden daarom ook gemaakt met karnemelk, dat is een stuk zuurder dan gewone melk. Wanneer je zelf wat citroensap of appel cider azijn door je plantaardige melk roert, ontstaat er ook een ‘zure’ melk waardoor je baksels veel mooier zullen rijzen.

 

Vegan pannenkoeken met leev mix

Ingrediënten:

100 gram pannenkoekenmeel

1 flinke theelepel citroen sap of appel cider azijn

1 flax egg (1 EL lijnzaad en 3 EL water)

250 ml plantaardige melk

optioneel: kaneel en toppings

Zo maak je het:

Maak de flax egg in een apart bakje en laat een paar minuten staan.

Roer het citroensap door de melk en laat dit ook 2 minuutjes staan.

Doe nu de mix, de flax egg en je melk bij elkaar. Roer goed door tot een klont vrij beslag.

Bak de pannenkoeken in een pan aan beide kanten mooi bruin (let op, doordat er geen ei in de pannenkoeken zit kan het wat langer duren voor ze stollen. Zet het vuur niet te hoog en laat ze op medium hitte rustig gaar worden.).

 

 

Vegan ‘kwark’brood met leev mix

Ingrediënten:

1 bakje mix voor kwarkbrood a 150 gram

1 rijpe banaan

1 TL citroensap

100 ml plantaardige kwark bijvoorbeeld alpro go on of provomel

Zo maak je het:

Prak de banaan of maal in een blender.

Doe de citroensap bij de kwark en roer goed door.

Roer de geprakte banaan door de mix en voeg dan ook de kwark toe.

Zet je kwarkbol in de oven zoals aangegeven op de verpakking.

 

Winactie

Je ziet, je kan je bakmixen dus prima blijven gebruiken. Wil jij nou ook met deze producten aan de slag? Dat kan want je maakt nu kans op een pakket met allemaal verschillende Leev producten!

Hoe doe je mee?

  • Volg mij op instagram
  • Volg Leev op instagram
  • Laat in een reactie onder de instagram foto weten dat je meedoet en tag daarin ook degene voor wie jij wel eens een stapel pannenkoeken zou willen bakken (of wie voor jou?).

 

Meedoen met de actie kan tot 1 september, daarna zal ik de winnaar bekend maken. Succes!