Ik testte mijn bloedwaarden – Kun je gezond en sterk zijn als vegan sporter?

Op 4 juni 2019 door Maartje

In de maand mei heb ik iets spannends gedaan, ik testte namelijk mijn bloedwaarden. Het was voor mij al een behoorlijke tijd geleden dat ik dat had gedaan en ik was erg benieuwd hoe ik er voor zou staan na ruim 2 jaar plantaardig eten. Met behulp van diagnostics4all ging ik op onderzoek uit, kun je gezond en sterk zijn als vegan sporter?

Tijdens een sportmedische keuring zijn mijn bloedwaarden eerder gemeten toen ik nog sportte op een dierlijk voedingspatroon. Sinds ik plantaardig eet is mijn vitamine B12 nog wel eens gecheckt, maar verder voelde mijn huisarts er weinig voor om een algeheel bloedonderzoek te doen. Voor dit soort medische testen heb je nu eenmaal een verwijzing nodig van een huisarts en zonder zijn medewerking zal je er niet komen, toch? Diagnostics4all biedt consumenten de mogelijkheid om zelf inzicht te krijgen in zijn of haar gezondheid. Via dit bedrijf kun je zelf health checks en bloedonderzoeken laten uitvoeren zonder verwijzing van een (huis)arts. Het fijne is dat er wel artsen werken die je helpen en zo nodig advies kunnen geven, je speelt dus niet voor eigen doktertje.

Hoe werkt dat?

Je hebt de keuze uit verschillende testen. Zo kan je bijvoorbeeld alleen je actieve vitamine B12 laten testen als veganist, maar ik ging voor de complete sportcheck. Vervolgens kreeg ik via de post een pakketje toegestuurd met de prikbenodigdheden. Ik kon kiezen welke prikpost ik in de buurt wilde gebruiken en ben hier toen heengegaan. Mijn bloed liet ik op maandag prikken, dat werd opgestuurd en op woensdag had ik de uitslag al in mijn mailbox.

De uitslag?

Eerlijk, ik vond het nog best spannend om de mail te openen. Het triathlon seizoen is al vol op bezig en het zou best moeilijk worden om een extreem te kort nog snel te kunnen wegwerken. Bij de mail zaten 2 bijlagen: eentje met de cijfertjes en eentje met de uitleg over mijn cijfertjes. Via mijn huisarts was ik aan de laatste uitslagen van mijn bloedonderzoeken gekomen (2009 en 2014), wel zo leuk om alles naast elkaar te kunnen leggen. Wat bleek? Alle uitslagen vielen binnen de normaal waarde!

Mijn algehele bloedbeeld was hartstikke dik prima. De verhouding slecht cholestrol vs. goed cholesterol was zeer optimaal, wat op dit moment zorgt voor een zeer laag risico op hart-en-vaatziekten (jeuj voor onverzadigde plantaardige vetten!). Mijn leverfunctie was goed als ook mijn nierfunctie. Magnesium, calcium, natrium, creatine en vitamine D waren ook goed. Mijn vitamine D was zelfs met 25 gestegen t.o.v. mijn laatste bloedtest. Mijn creatine was met 3 punten gestegen en mijn calcium was gelijk gebleven. Mijn natrium en magnesium zijn nooit eerder getest en kan ik dus niet vergelijken.

Dan houden we nog 2 waarden over die voor mij erg belangrijk waren: vitamine B12 en ijzer. Die eerste bleek net wat te hoog te zijn. Ja te hoog, je leest het goed. De normaal waarde liggen tussen de 145 en 569, mijn waarde lag op 576. Ik neem natuurlijk een vitamine B12 supplement, dus waarschijnlijk is dit de oorzaak. Op dit moment slik ik 2x per week 1000 mcg cyanocobalamine, heel soms vergeet ik het in het weekend. Blijkbaar kan mijn lichaam de vitamine B12 op dit moment goed opnemen waardoor hij aan de hoge kant is. Gelukkig zit hij nog ruim binnen de veilige marge waardoor het geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Ik zou dus iets kunnen minderen met mijn supplement, wellicht 2 in de 17 dagen.

Mijn ijzer gehalte was normaal, hij was redelijk laag, maar hij was net binnen het normaal. De laatste keer dat mijn bloed werd geprikt (en ik dus nog gewoon vlees at), was hij nog niet eens de helft van de waarde die hij nu had. Door alle duurbelasting die ik op mijn lichaam zet met sporten heeft mijn ijzervoorraad het erg zwaar te verduren. Dat hij nu binnen de grens was en fors was gestegen t.o.v. de vorige keer maakte mij dus erg blij (kleine opmerking, ik liet deze bloedtest uitvoeren op de laatste dag van mijn menstruatie, wat waarschijnlijk een negatieve invloed heeft gehad op de waarde, waardoor hij op dit moment zelfs nog beter zal zijn, dubbel jeuj!).

Al met al ben ik dus zeker tevreden over deze prima uitslag. Ik hoop dat ik hiermee heb laten zien dat je je lichaam prima kunt voeden met een plantaardig dieet en dat je er zelfs vooruit kunt gaan wanneer je stopt met het eten van dierlijke producten. Ik moet hierbij wel vermelden dat ik voornamelijk whole food plant-based eet, wat inhoud dat ik wel kies voor de gezonde en onbewerkte plantaardige producten en niet voor te veel aan vegan junkfood. Meer over deze manier van eten en alle tips en tricks die je nodig hebt om zelf een plantaardige en fitte sporter te vinden kun je lezen in mijn boek: plantaardig presteren.

 

Wat denk jij? Kun je gezond en sterk zijn als vegan sporter? Laat het me weten hieronder in de comments of via instagram.

1 Reactie

  1. Sanne

    Je bent echt een enorm voorbeeld! Interessant artikel, volg je sinds een tijdje en vind je in vele opzichten enorm inspirerend. Zelf loop ik ook veel hard en wielren ik fanatiek (25 resp. 350 km per week) en probeer ik veel plantaardig te eten (nog niet volledig, maar dat voelt voor nu okay). Heel leuk om met jou mee te kunnen kijken. Keep going!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.