Je eerste triathlon wedstrijd uitkiezen – Starten met triathlon #3

Op 3 februari 2019 door Maartje

Wat leuk om te zien dat jullie vorige week mijn blog over triathlon benodigdheden en bijbehorende kosten massaal hebben gelezen! Deze week gaan we verder met de derde blog in de serie, starten met triathlon. Vandaag ga ik je alles vertellen over het kiezen van je triathlon wedstrijden. Want je eerste triathlon wedstrijd uitkiezen, hoe doe je dat eigenlijk?

Je afstand bepalen

Wanneer je je allereerste triathlon gaat uitzoeken is het natuurlijk belangrijk te bepalen welke afstand je wilt gaan doen. De volgende afstanden zijn de meest gangbare triathlon afstanden:

 • 1/16e of mini triathlon: 250m zwemmen, 10km fietsen, 2.5km lopen
 • 1/8e: 500m zwemmen, 20km fietsen, 5km lopen
 • sprint: 750m zwemmen, 20km fietsen, 5km lopen
 • 1/4e: 1000m zwemmen, 40km fietsen, 10km lopen
 • Olympische afstand: 1500m zwemmen, 40km fietsen, 10km lopen
 • 70.3 of halve ironman: 1900m zwemmen, 90km fietsen, 21.1 km lopen
 • 1/2e of midden afstand: 2500m zwemmen, 80km fietsen, 20km lopen
 • Hele afstand/140.6: 3800m zwemmen, 180km fietsen, 42.2 km lopen

Afhankelijk van je basis getraindheid, je leeftijd, je belastbaarheid, je beschikbare trainingstijd en je tijd tot het evenement kan je kiezen voor één van bovenstaande afstanden. Zelf zou ik als eerste triathlon altijd kiezen voor 1/8e of sprint triathlon. Dit geeft je de mogelijkheid om alle onderdelen los voldoende te kunnen trainen en je lichaam te laten wennen aan de overgangen en het doen van de drie sporten achter elkaar. Wanneer je naar een lange afstand toe wil gaan werken is het ook aan te raden eerst voor kortere afstanden te gaan in de voorbereiding.

Hoelang van te voren start je met trainen

Dit is natuurlijk een heel moeilijk te beantwoorden vraag omdat dit heel erg afhankelijk is van je begin situatie. Hoe staat het met je algemene fitheid en hoeveel ervaring heb je met de drie verschillende sporten? Op internet vind je verschillende schema’s al vanaf 8 weken trainingstijd. Als fysiotherapeut kijk ik hier wellicht wat anders naar. Want wellicht lukt het je om binnen 8 weke van 0 naar een 1/8e triathlon te gaan en strompelend de finish over te komen, erg goed voor je lichaam is dat natuurlijk niet. Het risico op overbelastingsblessures is hierbij behoorlijk aanwezig. Het is nu februari dus mocht je komende zomer een korte afstand triathlon willen doen is dat zeker mogelijk. Kijk naar je zwakste onderdeel, gaat het je lukken deze op tijd op niveau te krijgen? Dan ga jij knallen op die wedstrijd!

Wedstrijd kiezen en inschrijven

Via de website van het NTB vind je de verschillende wedstrijden in Nederland. Voor je eerste zou ik er eentje kiezen die je zo relaxt mogelijk kunt doen. Dus liever geen 3 uur in de auto zitten, liever niet om 8:00 uur starten en liever geen 2 verschillende wisselposten. Kies een leuke wedstrijd in de buurt die niet te vroeg start zodat je lekker rustig in de ochtend die kant op kan gaan. Bij het inschrijven heb je de keuze voor een chip. Je kan een chip eenmalig huren via de organisatie. Ook kun je ervoor kiezen een groene chip te kopen die je vervolgens mag houden en weer naar andere wedstrijden mee kunt nemen. Daarnaast moet je bij je inschrijving een daglicentie kopen wanneer je geen lid bent van de triathlon bond. Je kan er voor kiezen lid te worden wanneer je een boel wedstrijden zal gaan doen.

Let erop dat veel inschrijvingen voor komende zomer al open zijn en bepaalde wedstrijden erg snel vol zitten (of zelfs al vol zijn). Probeer dus niet te lang te wachten met het inschrijven!

Mocht je nog vragen hebben kun je die hieronder in de comments plaatsen of me berichten via Instagram. Volgende week vertel ik je verder over het maken van een trainingsschema en jaarplan.

2 Reacties

 1. Tessa

  Leuke serie dit! Wil je ook eens een artikel schrijven over hoe je traint en hoeveel? Lijkt me super interessant!

  Antwoord
  • Maartje

   Hoi Tessa,
   Bedankt! Komend weekend komt de volgende online en die zal wat dieper ingaan op trainingen en mijn trainingen. Ik hoop dat je vragen dan beantwoord zullen zijn.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.