Je kijkt naar je to do lijstje, er zijn nog een aantal taken die je wil afronden deze week. Je wil aan de slag aan de slag maar het lukt niet, of het lukt maar tijdelijk. Of wellicht heb je een sportief doel voor jezelf gesteld, maar lukt het je niet de focus vast te houden richting dit doel. Of nog specifieker, je bent al bezig met je wedstrijd en wil je tijdens de wedstrijd ook alleen met die taak bezig houden. In onderstaande blog ga ik het hebben over focus krijgen en behouden. Door focus te hebben zorg je ervoor dat de energie die je hebt om richting die taak of doel te werken niet alle kanten op springt.
3 oorzaken en oplossingen voor meer focus
Te weinig interne prikkels.
Je wil wel, maar je raakt mentaal eigenlijk een beetje verveeld. Je hebt te weinig uitdaging, van binnen prikkelt het niet genoeg en dus blijft er mentale ruimte over. Die ruimte zal vaak worden gevuld met afleiding, waardoor je focus weglekt.
Wat kun je hier tegen doen?
Je hebt meer uitdaging nodig, de druk mag worden opgevoerd om meer prikkel te creëren. Als je de taak niet spannender kunt maken dan hij is, kun je dit doen door sneller te werken of jezelf deadlines te geven.
Een voorbeeldje: hoor ik vaak mensen zeggen dat ze een hele bladzijde gelezen hebben – en geen letter onthouden hebben, ze hebben geen idee wat ze nu eigenlijk gelezen hebben. Dat komt doordat de taak intern niet genoeg prikkelt, je leest wel maar je focus lekt weg en je bent (onbewust) ook afgeleid. Simpelweg door sneller te lezen ga je meer opnemen, er is dan minder ruimte is voor mentale afleiding.
focussen tijdens een 12 uur durende Ironman, best een opgave.
Te veel externe prikkels.
Hierbij gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde. Je wordt nu ook afgeleid, maar dit komt door een te veel aan prikkels. Je bent een boek aan het lezen maar je telefoon trilt ook, er komt iemand binnen, de buren maken herrie en ga zo maar door. Allemaal factoren die jou aandacht willen opeisen. Gemiddeld genomen duurt het 5 minuten voordat je weer 100% gefocust bent. Dat lijkt mee te vallen, maar dat is niet zo. Tel het aantal keer dat jij door externe factoren wordt afgeleid eens op, en je zult zien dat je best wat tijd kwijt bent met het opnieuw focussen. Mits je gedurende die 5 minuten niet alweer opnieuw bent afgeleid.
Wat kun je hier tegen doen?
Je zult niet aan alle externe prikkels wat kunnen doen. De buurman is nu misschien eenmaal zijn huis aan het verbouwen. Wat je wel kunt doen is voor 100% de verantwoordelijkheid nemen over het aandeel waar je wel invloed op hebt. Kies bijvoorbeeld voor een focus uurtje. In dit uur gaat je telefoon weg en vertel je tegen mensen in je omgeving dat ze even niet binnen mogen komen in de ruimte waar je zit. Kies het liefst voor een rustige en stille ruimte, lukt dit niet kun je ook oordopjes of een koptelefoon met noise cancelling proberen. Zo valt zelfs die buurman weg.
Te weinig mentale brandstof.
Het kan ook zijn dat de hoeveelheid prikkels goed is, maar dat je mentale brandstof op is. Je brein mist dan de energie om te blijven focussen en moet bijtanken. Dit gebeurt bij onvoldoende pauze tussendoor, of door pauzes te nemen die voor je brein eigenlijk geen pauze zijn. Hoe zit dat? Je brein heeft twee soorten aandacht: gesloten en open aandacht. Bij gesloten aandacht focus je op 1 ding, 1 taak. Als je aandacht open is, focus je dus niet op 1 taak maar is je aandacht verspreid. Er ontstaat dan ruimte voor creativiteit, je hebt misschien het gevoel dat er op zo’n moment allerlei ideeën in je hoofd opkomen, en je kunt je focus rust geven. Het liefst neem je dus pauze met open aandacht. Maar veel mensen nemen rust waarbij hun aandacht alsnog gesloten is. Je zit bijvoorbeeld op je telefoon, je kijkt Netflix of je bent privé zaken aan het regelen in je werkpauze. Je hebt dan misschien pauze van je oorspronkelijke taak, je bent nog steeds aan het focussen en je brein zal niet kunnen bijtanken.
Wat kun je hier tegen doen?
Pauzes inplannen en in die pauze dan doen wat nodig is om open aandacht te creëren. Misschien betekend dat dat je pauze niet je allerleukste pauze is, maar zo maak je hem in ieder geval functioneel! Wees dus even streng voor jezelf en zit niet je hele pauze op je telefoon, maar doe ook gewoon even niets. Niets doen vinden we vaak lastig, het voelt oncomfortabel. Toch is dat oncomfortabele best goed. Ga het omarmen.
Wat doe jij voor meer focus?
Als je dit soort dingen interessant vind, vol me dan ook zeker op Instagram waar ik nog veel meer deel.
0 reacties