Mentale tips in tijden van corona

Op 1 april 2020 door Maartje

De corona crisis heeft ons voorlopig nog in zijn greep. Eerder sprak ik al met je over hoe het nu moet met sporten maar vandaag wil ik nog een ander deel uitlichten, je mentale gezondheid. Uit een enquête afgelopen week is namelijk gebleken dat die impact groot is. Zo bleek 65% angst- of stressklachten te ervaren en 50% zei last te hebben van somberheid sinds het coronavirus. Vandaag vertel ik je er wat meer over en deel ik mijn mentale tips in tijden van corona met je.

Waarom heeft corona zo’n invloed op je mentale gesteldheid?

Voor vele is deze situatie helemaal nieuw, iets als dit hebben we in ons leven nog niet eerder meegemaakt. Dat betekend ook dat ons lichaam nog geen strategie voor handen heeft om hier mee om te gaan. Onze psychische weerbaarheid wordt flink getest en daar reageert iedereen anders op. Waar eerst voornamelijk de ontkennende strategie de overhand had ‘het is toch maar gewoon een griepje’ wordt er nu (onbewust) voor andere strategieën gekozen.

Factoren die van invloed zijn:

 • Verlies van structuur en dagelijks ritme; niet meer dagelijks op gezette tijden van huis gaan, op kantoor aankomen, lunchen, je kinderen wegbrengen, sporten etc.
 • Angst voor het onbekende; het is nog onduidelijk hoelang deze situatie zal aanhouden en wat de verdere maatregelen zullen zijn. Daarnaast is er ook angst voor de economische situatie, angst om zelf besmet te raken of dierbaren te verliezen.
 • Een stortvloed aan informatie; overal is wel iets te lezen over het corona virus en niet al die informatie klopt.
 • Een zwart gaat; evenementen worden afgezegd en je hebt weinig sociale contacten. Leuke uitjes die gepland staan gaan niet meer door.

Allemaal geen leuke dingen dus en eigenlijk is het dus ook niet meer dan normaal dat dit zijn invloed heeft op hoe jij je nu voelt.

blog Mentale tips in tijden van corona

Mentale tips in tijden van corona

 1. Ritme geeft houvast en een gevoel van productiviteit, daar gaan mensen goed op in tijden van crisis. Probeer dus een dag- of weekplanning te maken en die te blijven volgen. Sta op op gezette tijden, kleed je aan, eet op vaste momenten en houdt waar mogelijk je ‘vaste’ werktijden aan.
 2. Houdt contant met anderen. Over het algemeen heeft de mens baat bij enig contact met andere mensen. Bel je oma een keertje op of houdt een gezamenlijke online borrel met je vrienden. Dat er geen fysiek contact mogelijk is wil niet direct zeggen dat we helemaal geen contact meer kunnen hebben. Voorkom dat je eenzaam wordt en blijf lekker kletsen.
 3. Ben je obsessief bezig met de nieuwsberichten en merk je dat deze invloed hebben op je humeur? Spreek met jezelf een maximum aantal keer af dat je mag kijken. Kies een betrouwbaar nieuwsmedium en kijk daar een x aantal keer op op gezette tijden.
 4. Even iets anders aan je hoofd / om handen hebben kan fijn zijn. Corona is het gesprek van de dag maar sluit jezelf er ook een aantal keer per dag helemaal vanaf. Lees dat boek dat je al zo lang wilt lezen of zoek binnen een andere hobby. Ga lekker creatief aan de slag om stort je op de klusjes die al zo lang op je liggen te wachten in huis.
 5. Gezond eten, voor sommige gaat dat nu alleen maar makkelijker (want geen broodje kroket in de kantine) maar voor sommige is het alleen maar moeilijker nu (want de hele dag thuis met de koelkast voor handen in combinatie met verveling). Gezond eten werkt positief op zowel je fysieke- als mentale gestel dus houdt je goede gewoontes vast of gebruik dit moment juist om je eetgewoontes te verbeteren.
 6. Blijf in beweging en het liefst buiten (houdt wel afstand van anderen!). Bewegen zorgt voor aanmaak van stofjes die ervoor zorgen dat je je beter voelt in combinatie met buitenlucht en vitamine D van het zonnetje dat zo lekker schijnt draagt dat bij aan je mentale gezondheid en je immuunsysteem.
 7. Ontspan en slaap voldoende. Deze zijn altijd van belang maar ook juist nu is goed voor jezelf zorgen belangrijk. Mocht je extra stress ervaren in deze periode zoek dan je momenten van ontspannen. En nee, dan bedoel ik niet eindeloos naar netflix kijken maar volg eens een online yoga klas of doe meditatie oefeningen.
 8. Heb plezier, hoe gek dat ook klinkt maar blijf leuke dingen doen en plannen maken. Niets zo fijn als voorpret van een uitje in de toekomst. Maar denk ook in mogelijkheden in je eigen huis. Spreek af in het weekend een uitgebreid diner te maken of plan een ‘all out’ bioscoop avond met popcorn en je favoriete film.
 9. Besef dat dit maar tijdelijk is, uiteindelijk gaat dit ook weer over. Probeer tot die tijd de extra tijd die je mogelijk hebt te omarmen en letterlijk even stil te staan bij hoe het met je gaat, wat er zich allemaal in je leven afspeelt. Denk nog niet te veel bezig met hoe het straks moet maar ben gewoon even hier en nu.

Deze crisis dwingt ons mensen om anders naar dingen te kijken en anders aan te pakken. Voor de een gaat dat makkelijker dan voor de ander. Niet iedere mens is even veerkrachtig en dat is oké. Neem de tijd die je nodig hebt en als het even niet goed gaat dan is dat ook helemaal prima. Het mag, het is goed. Wat je ook voelt, het mag er zijn. Wees er bewust van, accepteer het en bekijk vanuit daar hoe je verder kunt.

mindset tips

2 Reacties

 1. Ingeborg

  Wat mooi geschreven! En helemaal waar!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.