Mijn fit journey van de afgelopen 10 jaar

Op 29 januari 2019 door Maartje

De 10 year challenge, ik zie hem online overal voorbij komen. Aangezien ik vaak vragen krijg over mijn gewicht en hoe zich dat heeft ontwikkeld in de afgelopen jaar, leek dit me het perfecte moment om deze 2 te combineren voor een ultieme Transformation Tuesday. Ik ga je laten zien hoe mijn lichaam in de afgelopen 10 jaar is veranderd, hoe mijn lichaamssamenstelling is veranderd en wat ik allemaal aan sport deed.

Mijn sportverhaal schreef ik al eens eerder op voor love2workout, je kan deze hier teruglezen.

2009: de eerste foto’s komen uit 2009, 10 jaar terug alweer. Ik begon dat jaar in 3 havo en ging na de zomer naar 4 havo. Ik fietste iedere dag op en neer van Chaam naar mijn school in Breda. Zo’n 28 km per dag daardoor ik standaard al best wat lichaamsbeweging had. Dat we op de terugweg graag bij de supermarkt stopten voor chocolade, chips of koekjes die dan vervolgens helemaal opgegeten werden, compenseerde deze lichaamsbeweging weer. Daarnaast deed ik aan synchroonzwemmen. 1 uur op maandag, 1,5 uur op vrijdag en 2 uur op zaterdag. Ik zou mijn lichaam in deze periode als gemiddeld tot slank omschrijven. Ik was totaal niet bezig met hoe het eruit zag en wat ik at. Ik was blij met hoe ik was en maakte me daar geen seconde druk om. Ik had niet veel spiermassa of definitie in mijn lichaam maar dat was toen ook nog niet zo’n ‘ding’ als nu. Ik woog toen ongeveer 60-61kg.

Eind 2009 startte ik met de Diane-35 pil, een vrij zware pil met een flinke dosis hormonen. Op dat moment stond ik daar niet bij stil maar achteraf gezien is mijn lichaam toen erg veranderd. Mijn vrouwelijkheid werd flink aangezet. Mijn cupmaat groeide 2 maten maar ook mijn onderhuids vetopslag ging flink omhoog. Hoewel ik op dat moment nog steeds 0 problemen had mijn lichaam had ik wel door dat ik niet meer zo slank was als voorheen en voornamelijk op foto’s zag ik het terug. Mijn gewicht was toen gemiddeld tussen de 66kg en 68kg.

Fast forward naar 2013, ik stapte over op een lichtere pil en verloor weer wat gewicht. Ik was er verder nog steeds niet mee bezig. Naast het zwemmen was ik voor de lol in de zomer aan het wielrennen. Mijn gewicht daalde wellicht onbewust wat maar het waren geen gigantische veranderingen. In 2014 stopte ik met zwemmen en ging ik volledig over op het wielrennen. Midden in het seizoen, in de zomer was mijn lichaam behoorlijk veranderd. Ik was vetmassa verloren en nog niet heel veel spiermassa opgebouwd. Dunne armen en dunne benen waren het gevolg. Overigens at ik toen nog steeds niet ‘gezond’. Ik begon met de dag met yoghurt en van die super suikerrijke cruesli, daarbij 2 boterhammen met hagelslag. Tussendoor dan wel een appel en met de lunch 6 boterhammen. 4 met kaas en 2 met hagelslag . Tussendoor een banaan en een koek. ’s Avonds thuis bij mama en dan voor het slapen gaan yoghurt met fruit (en soms nog wat extra hagelslag of een stukje chocolade of en paar plakjes kaas). Ik woog toen uiteindelijk zo’n 59-60 kilogram. Die zomer werkte ik 6 weken in Frankrijk op een camping. Heel veel frituur, heel veel stokbroodjes nutella en boel chocolade later was ik zo’n 4 kilo aangekomen. Eenmaal thuis gekomen vond ik mezelf nu toch wel echt een beetje ‘te dik’. Ik zat toen op zo’n 62-63kg en wilde dat toch wel weer kwijt (nu denk ik echt, hoezo dan?!) Echter kon ik het ongezonde voedsel niet laten staat tot in de herfst beslist dat ik geen toegevoegde suikers meer wilde eten. De hagelslag werd vervangen door hummus op brood, de cruesli werd havermout en koken uit pakjes was niet meer toegestaan.

Het zal je niet verbazen dat ik in de zomer daarop tijdens het wielerseizoen een stuk lichter gewicht was. Ik at gezond maar wel veel vond ik, ik voelde me super goed, had nooit honger en had plezier in alles wat ik deed. Ik woog zo’n 57-58kg. Ik voelde me super goed in mijn vel en was blij en zelfverzekerd. Eind augustus ging ik naar Australië voor 6 maanden. Hier moest ik helemaal voor mezelf gaan zorgen. Ik stopte met het eten van vlees en verving dat met volle griekse yoghurt. Kwark en yoghurt waren daar niet echt verkrijgbaar maar dit was een hele fijne vervanger. Super lekker romig (vet) en nog goedkoop ook. Daarnaast bleef ik hier wel sporten, ik startte met hardlopen en pakte het zwemmen ook weer op maar dit was vele malen minder dan ik thuis deed. Een paar kilo kwamen er weer aan en bij thuiskomst woog ik zo’n 60kg. Mijn bovenlichaam was erg weinig meer, kijk vooral eens naar de ribben die door mijn borstkas komen, geen gezond gewicht al was ik toen wel erg trots op mijn sixpack.

In 2016 was ik weer thuis in Nederland en startte ik met triathlon. Mijn gewicht zakte naar zijn ‘dieptepunt’. Ik woog nog zo’n 56-57kg en hoewel ik mijn vetpercentage niet liet meten, kan dit niet veel hoger dan 13-14% geweest zijn.  Als ik nu foto’s van toen terug zie schaam ik me wel een beetje. Jeetje wat was ik dun en wat had ik weinig spiermassa. Waarschijnlijk de minst atletische triatleet die toen rondliep maar toch lukte het me een aantal wedstrijden te winnen en zo hard als ik toen liep ben ik nooit meer gaan lopen.

De ommekeer kwam aan het einde van de zomer in 2017. Na een auto ongeluk in september had ik veel lichamelijke klachten en ging sporten erg moeizaam. Ik trainde een aantal maanden niet, was hier verdrietig om en ging extra veel (ongezond) eten. Ik kwam een aantal kilo aan en woog toen rond de 66kg.

Tijdens het wedstrijd triahtlon seizoen van 2018 zakte ik terug naar de 62kg met een vetpercentage van 19%. Niet super ‘droog’ maar ik was vooral trots op de hoeveelheid spiermassa die ik toch had opgebouwd. Wellicht was dat extra gewicht wat ik met me meedroeg dan toch omgezet in spier. Foto’s van het afgelopen jaar heb je vast een heleboel voorbij zien komen op mijn instagram feed.

Eind 2018 na de wedstrijd in Ibiza besloot ik even flink goed te gaan eten. Dat trok ik uiteindelijk iets te lang door tot de kerst. Flink wat kilo’s erbij dus maar omdat ik wel bleef doortrainen kon ik deze extra calorieën die ik tot me nam toch weer wel mooi omzetten in spiermassa.

Nu 3 weken in januari heb ik het gezonde eten weer opgepakt. Ik ben op dit moment niet bezig met afvallen en zit rond mijn onderhoud. De komende maanden wil ik lekker trainen richting het wedstrijd seizoen en daar kan ik de extra voorraad aan energie best bij gebruiken. Richting de ironman in december mag er wel weer wat vetmassa of maar die spieren waar ik op dit moment zo trots op ben wil ik zeker houden. Momenteel weeg ik 67-68kg, mijn zwaarste gewicht ooit. Maar ook met het hoogste gewicht aan spiermassa ooit en met een vetpercentage van 20% gewoon op een gezond gewicht.

Ik hoop dat je wat inzicht heb kunnen geven over de transformatie die ik heb doorgemaakt. Van een zo laag mogelijk gewicht heb ik nu veel meer de mindset gezet naar een gezond en sterk lichaam. Een lichaam dat tegen een stootje kan en niet bij de eerste windvlaag omver waait. De komende maanden zal ik opzoek gaan naar de meest optimale balans in lichaamssamenstelling –> spiermassa vs. vetpercentage. Ik heb foto’s gemaakt in november voor ik startte met mijn ironman trainingen zal dit zeker in december voor de wedstrijd weer doen. Benieuwd hoe mijn transformatie en dan uit zal zien.

Hoe is jullie lichaam veranderd in de afgelopen jaren?

2 Reacties

 1. marit

  Wow, wat goed om deze foto’s te zien en deze 10 year challenge te lezen! Door deze post kan ik inzien dat het helemaal niet erg is om je eigen ideale gewicht te moeten ‘vinden’ en te zoeken naar wat en hoeveel je lichaam nodig heeft, en hoe je je zelf daarbij voelt.

  Qua lichaam zie je echt veel verschil, maar een gezond lichaam is toch echt het mooist! 🙂

  Antwoord
  • Maartje

   Hoi Marit,
   Dankje voor je reactie. Je lichaam blijft constant veranderen door allerlei verschillende oorzaken en gebeurtenissen. Ik denk dat we daar deels invloed op kunnen uitoefenen, maar deels ook niet. We mogen af en toe ook best wel wat blijer met onszelf zijn, ookal is het eindpunt wellicht nog niet bereikt. Je mag hoe dan ook trots op jezelf zijn!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bereik je ideale (wedstrijd) gewicht - Starten met triathlon - MaartjeMaria.com - […] verhaal over mijn gewicht in de afgelopen jaren kun je hier […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.