Minder op je mobiel, voor een telefoonvrije kerst

Op 24 december 2017 door Maartje

Voor mij hier in Amerika in mijn telefoon een prima manier om mijn familie met de kerst te bereiken. Maar wanneer je de kerst thuis viert met je familie kan de je telefoon meer een probleem worden. Je tafelgenoten kunnen het waarschijnlijk niet echt waarderen als jij constant met je telefoon in de weer bent. Dus de challenge voor deze kerst: minder op je mobiel en meer aandacht voor je omgeving. 

 

 

Ben ik verslaafd?

Bij het zoeken naar een oplossing voor een probleem, is het erkennen van het probleem vaak een eerste stap. Ik heb de afgelopen paar weken de app ‘moment‘ op mijn telefoon geïnstalleerd. Hieruit bleek dat ik gemiddeld meer dan 3 uur per dag op mijn telefoon zat! Op de slechtste dag was dit meer dan 4,5 uur. Op de ‘beste’ dag was dit 1 uur en 45 minuten. Deze tijd bestaat uit whatsappen, facebook en instagram checken, filmpjes kijken en af en toe ook bellen. Best een heleboel tijd dus. Naast de tijd die je daadwerkelijk met je smartphone bezig bent zijn er nog een aantal andere dingen die kunnen wijzen op je telefoon verslaving.

Onderweg naar je werk of school kom je erachter dat je je telefoon vergeten bent, de paniek slaat direct toe. Het moment dat je je telefoon denkt ‘kwijt’ te zijn maar hij eigenlijk gewoon in je tas zit? Het moment dat je telefoon bijna leeg is en je de deur uit moet? Juist, ook weer die paniek. Dat is geen goed teken, je bent behoorlijk afhankelijk van je telefoon. 

Hoe kom ik er vanaf?

Oké om deze kerst je telefoon met rust te laten moet misschien nog wel lukken. Maar hoe zorg je dat je op de langere termijn minder afhankelijk wordt van je mobiel? 

  • Laat hem met rust tijdens je school- of werkdag. 

Wanneer je ‘s morgens aankomt op je werk of je school stop je je telefoon in je tas. Hier laat je hem, de hele dag. 

  • Laat hem eens bewust thuisliggen als je met familie of vrienden afspreekt.

Heb je hem nodig op deze momenten? Nee eigenlijk niet. De personen waarmee je normaal contact hebt via je telefoon zitten nu tegenover je. Geniet daarvan en zorg dat je niet wordt afgeleid door andere onbelangrijke zaken. 

  • Zet de notificaties uit

Facebook, instagram en andere sociale media laten vaak van zich horen op die momenten dat jij je telefoon eigenlijk niet wilt gebruiken. De oplossing hiervoor in simpel, zet je notificaties uit! Durf je nog een stapje verder te gaan, verwijder facebook dan bijvoorbeeld helemaal van je telefoon. Ben je bang om echt wat van je vrienden te missen, kijk dan in de avond maximaal 1 keer door je tijdlijn op je laptop. 

  • Groepsgesprekken

Deze sluit een beetje aan bij de vorige, zet het geluid van je groepsgesprekken uit. Op deze manier wordt je niet afgeleid door de constante berichtstroom. Er is namelijk altijd wel iemand online. Spreek daarnaast bijvoorbeeld af dat je maar op één moment van de dag deze berichten terug mag lezen. Wanneer je dan oneindelijk veel berichten hebt gemist zul je na een aantal keer doorscrollen eigenlijk zien dat er niets bijzonders in staat, je hebt helemaal niets gemist. 

  • Maak gebruik van hulpmiddelen

Zoals ik hierboven al aangaf is de app ‘Moment’ en goede om je smartphone gebruik in de gaten te houden. Spreek met jezelf een tijd af dat je maximaal op je smartphone mag zitten. Een app die je ook een beloning geeft voor je offline tijd is ‘Forest’. In deze app stel je een bepaalde tijd in dat je je mobiel niet gebruikt. Lukt het je dit vol te houden plant de app en zaadje. Uit die zaadjes groeit uiteindelijk een boom. Kijk je toch op je telefoon binnen de afgesproken tijd gaat je boompje dood. Lukt het jou om een heel bos te laten groeien aan het eind van e week? 

  • Gebruik een ‘echte’ wekker

Wanneer ‘s morgens de wekker van je telefoon gaat is de drempel klein om ook even je e-mail of je sociale media te checken. Door het gebruik van een ouderwetse wekker hou je je slaapkamer lekker smartphone vrij.

 

 

Lukt het jou om te minder op je mobiel te zijn? Deel je ervaring met mij in een instagram berichtje of hieronder in de comments. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.