Op naar 2020! Mijn doelen voor het nieuwe triathlon seizoen.

Op 16 januari 2020 door Maartje

Waar het nieuwe jaar alweer even begonnen is en de eerste mensen hun goede voornemens alweer laten voor wat ze zijn, gaat het voor mij nu pas echt beginnen! Vandaag deed ik een inspanningstest om te kijken hoe mijn niveau ervoor staat en plande ik mijn wedstrijden voor komend jaar. Omdat ik over beide veel vragen heb gekregen laat ik je in deze blog zien wat mijn doelen voor het nieuwe triathlon seizoen zijn.

De inspanningstest

Als eerste de inspanningstest, wat is dat en waarom doe je dat? Bij een inspanning test je zoals het woord al zegt, je inspanningsniveau van dat moment. Het zegt dus iets over je conditie op dat moment maar het geeft vooral handvatten voor je komende training. Door je hartslag te meten in combinatie met de gaswisseling tussen in- en uitademen kun je wat zeggen over je hartslagzones en anaërobe drempel. Die gegevens kun je gebruiken om je intensiteit tijdens trainingen te bepalen, meer daarover lees je in deze blog. Wanneer je de test na een tijdje herhaald kun je ook zien of er veranderingen zijn plaats gevonden. Je VO2max, het getal wat vaak als ‘conditie getal’ wordt gezien kan veranderen, maar ook de verdeling van je zones kan veranderen. De waarden die uit te test komen zijn vaak verschillend voor verschillende sporten. Wanneer je een wielrenner bent zal je ‘fietsconditie’ waarschijnlijk beter zijn dan je ‘loopconditie’ als je daar nooit op traint. Om die reden deed ik dus een fietstest en een looptest. In mijn geval gingen ze minder slecht dan ik had verwacht maar ook nog verre van goed. Werk aan de winkel dus.

Mijn triathlon doelen voor 2020

Dan de grote vraag, waarvoor wil je dan graag zo hard gaan trainen? Om meteen met de deur in huis te vallen, er komt dit jaar geen nieuwe hele triathlon aan. Afgelopen jaar is een hele mooie ontdekkingstocht geweest en ik weet ook zeker dat ik verder wil met die reis. Echter ben ik ervan overtuigd dat wanneer het op triathlon aankomt je geen ‘haast’ moet hebben. Mijn volgende volledige triathlon zal dus plaatsvinden in 2021 en dit jaar zal ik dat al in mijn achterhoofd houden bij het kiezen van trainingen en wedstrijden. Ik ga dit jaar vooral focussen ook groeien en sterker worden met een aantal halve triathlons als piekmomenten.

Wanneer je me op Instagram volgt heb je misschien voorbij zien komen dat ik na Challenge Mallorca een uitnodiging kreeg voor de Challenge Championships. Ik twijfelde toen om daar naartoe te gaan maar besloot me uiteindelijk toch in te schrijven. Mijn eerste speerpunt dit seizoen zal dan ook liggen op 31 mei in Samorin, Slowakije. Mijn tweede piekmoment zal ook dit jaar weer liggen op Mallorca. Vorig jaar is die wedstrijd me zo ontzettend goed bevallen en ik wil dit jaar heel graag revanche nemen zonder dat ik door iemand anders onderuit gekegeld word. Deze wedstrijd vind plaats in oktober wat ervoor zorgt dat ik in de zomer een klein dalletje zal opzoeken. Van mei tot oktober pieken is namelijk niet mogelijk. In de zomer zal ik een aantal kortere wedstrijden doen ter voorbereiding. De korte triathlon van Alpe d’huez zal daar in ieder geval onderdeel van uitmaken. Die wedstrijd staat al sinds ik in 2016 begon op mijn wensenlijstje en ik heb heel veel zin om daar eindelijk voor te gaan. De lange afstand past dit jaar niet in mijn programma maar die korte zal ook zwaar genoeg worden.

Trainerswissel

De oplettende volger is het ook opgevallen dat ik mijn inspanningstest dit jaar op een andere plek deed dan vorig jaar en ik kreeg hier ook behoorlijk wat vragen over. Het klopt dat ik dit jaar heb gekozen voor een andere trainer. Dat wil absoluut niet zeggen dat mijn vorige trainer niet goed was, in tegendeel zelfs. Toch heb ik dit jaar voor Tri2one coaching gekozen omdat ik denk dat dat beter bij mij persoonlijk past. De klik en het gevoel is goed en dat is voor mij toch het belangrijkste. Daarnaast heb ik er alle vertrouwen in dat ik met hen heel goed kan gaan doorwerken naar mijn volgende Ironman in 2021.

Zo, dan zijn jullie weer helemaal op de hoogte. Ik hoop dat je er net zoveel zin hebt als ik. Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder in de comments of via een DM op instagram.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.