Review: Garmin Edge 830

Op 5 augustus 2020 door Maartje

In 2013 kocht ik mijn allereerste GPS fietscomputer. Dit was de Garmin Edge 500 in het grijs met zwart. Jarenlang zat dit apparaatje op mijn fiets en toen ik begon met hardlopen stopte ik hem zelfs in mijn broekzak om mijn looptijden en afstanden vast te leggen. Dat laatste werkte niet zo handig en zo kocht ik uiteindelijk een Garmin Forerunner 920 XT. Dit horloge synchroniseerde automatisch, waar ik de Edge 500 nog steeds moest aansluiten op mijn computer om te synchroniseren met Garmin Connect. Ondanks dat ik zo trots was op mijn eerste gekochte Garmin product, verdween de Edge 500 uiteindelijk toch naar de achtergrond en gebruikte ik mijn Forerunner ook tijdens het fietsen. Ook mijn nieuwe Forerunner 945 ging mee op de fiets tot ik vorige maand eigenaar werd van de Garmin Edge 830. Inmiddels heb ik hem een tijdje getest en vandaag geef ik je mijn review.

De Garmin Edge 830 net uit de verpakking

Uiterlijk Garmin Edge 830

Het oog wil natuurlijk ook wat en ik kan je zeggen dat dat zeker het gelukt is. De Garmin Edge 830 is mooi strak vorm gegeven en heeft een helder 2,6 inch scherm. Wat mij betreft een perfect formaat, aangezien sommige fietsnavigatiesystemen erg groot zijn. In de zon blijft alles goed leesbaar en met ‘het licht aan’ kun je ook in het donker je scherm goed aflezen. Het scherm is touch screen, maar je kunt ook de knopjes aan de zijkanten gebruiken. Op mijn racefiets heb ik het apparaatje via de verlengde steun bevestigd en met die aanblik voel ik me direct een professionele wielrenner. Er zijn verschillende covers beschikbaar om je Edge 830 te beschermen tegen rondvliegende steentjes als je op grind rijdt of als je je toestel eraf haalt bij een koffiestop.

Specificaties Garmin Edge 830

Deze fietscomputer kan lekker veel, hij beschikt over: wifi, bluethooth, smartfuncties, GPS met navigatie, en een maximale batterijduur van 20 uur in actieve GPS modus. Je kunt de gegevensschermen helemaal aanpassen naar wens, zodat de voor jou belangrijkste gegevens in beeld staan. Zo heb ik mijn powermeter en hartslagmeter gekoppeld  en op het beginscherm gezet. Het leuke van dit apparaat is, is dat je nu ook de fietsdynamica van je powermeter op je beeld krijgt. Met het horloge kun je dit alleen achteraf bekijken via Garmin Connect. Door naar links of rechts te swipen, kun je eenvoudig wisselen tussen verschillende gegevensschermen. Je kunt ook omhoog en naar beneden swipen om bijvoorbeeld andere instellingen te bekijken.

ACTIVITEITEN

Op het hoofdscherm kun je aangeven wat voor soort fietsactiviteit je wil gaan doen: wielrennen, mountainbiken, indoor fietsen, noem maar op. Door hier op de klikken start je eenvoudig een activiteit. Je kunt ook kiezen voor navigatie, gewoon als je ergens heen moet, door een verrassingsrondje te maken of door een vooraf gekozen route te fietsen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om met de TrainingPeaks integratie je geplande training in te laden en die lekker af te werken. De Garmin Edge vertelt dan precies, hoelang, hoe hard en hoe vaak je in een bepaalde zone moet fietsen. De weergave hiervan vind ik fijner tijdens het fietsen dan die op mijn horloge. Voor de fanatieke Strava fietsers onder ons is er ook een Strava Live functie waarin je kunt zien op de route waar segmenten liggen om zo nieuwe KOM”s te halen.

FIETSFUNCTIES

De fietscomputer houdt uiteraard je afstand, tijd, snelheid etc. bij. Ook hartslag, cadans en wattage kunnen gemeten worden als je hiervoor de juiste devices koppelt.

Zoals ik van mijn horloge gewend bent geeft ook de fietscomputer na je rit een overzicht van je prestatiestatistieken. Je kunt hierbij denken aan de VO2Max indicatie, je trainingseffect, je hersteltijd en je hersteltijd. Ook kan het apparaat je helpen bij het eten en drinken onderweg.

VEILIGHEID

Veiligheid staat voorop en daar is Garmin nu al een aantal jaar mee bezig. Via de Gramin Edge 830 kun je livetracking inschakelen zodat het thuisfront kan kijken waar je fietst en of dat wel goed gaat. Met de incident-functie detecteert het apparaat valpartijen en ongelukken. Binnen enkele seconde zal er dan een bericht worden gestuurd naar de door jou geselecteerde contactpersonen. Als het allemaal wel meevalt kun je met een druk op de knop ook aangegeven dat het niet nodig is om het bericht te versturen. Als het aankomt op de veiligheid van je fiets kun je ook het alarm instellen. Zit je ergens koffie te drinken zet je de alarmfunctie aan, als je fiets dan wordt bewogen gaat het alarm af. Persoonlijk vind het apparaat te kostbaar om onbeheerd op mijn fiets te laten zitten, maar als je nog met een schuin oog je fiets kunt zien is dit wel een handige.

OVERVIEW REVIEW GARMIN Edge 830

Natuurlijk kon ik met mijn horloge ook vooruit en is de Garmin Edge 830 voor mij niet strikt noodzakelijk, maar toch zou ik hem niet meer willen missen! Voor deze prijsklasse is het wat mij betreft de beste fietsnavigatie die je op de markt zult vinden. Alles werkt lekker snel en smooth.

Ik ben er heel erg blij mee en ga er vast nog een boel kilometers mee maken. Mijn andere Garmin producten gaan allemaal al jaren mee zonder problemen, dus ik verwacht dat ik hier ook weer lekker lang mee vooruit zal kunnen.

Aan het einde van deze maand ga ik naar Frankrijk en de Garmin Edge 830 gaat zeker mee! Ik ga de leukste routes uitzoeken om erop te zetten en ben benieuwd op de ClimbPro me gaat helpen, of dat het mentaal juist zwaarder gaat worden. Ik laat het je zeker weten via Instagram. Mocht je verder nog vragen hebben kun je die daar ook stellen, of hieronder in de comments.

garmin edge 830 review

De Garmin Edge 830 op mijn racefiets. Gelukkig is hij waterproof en kan hij prima mee de regen in.

 

* Disclaimer: Dit horloge heb ik gekregen van Garmin tijdens het event maar ik wordt niet betaald voor deze review: Garmin Venu Smartwatch. Bovenstaande tekst is, zoals je altijd van mijn blogs gewend bent, mijn volledige, eerlijke eigen mening.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.