Review: Garmin Forerunner 945

Op 6 mei 2020 door Maartje

Dat ik fan ben van Garmin sporthorloges weet je waarschijnlijk al langer. De Garmin 920 XT was sinds 2016 mijn vaste triathlon horloge en vorig jaar kwam de Garmin Venu daarbij. Inmiddels heeft die eerst genoemde plaats gemaakt voor een nieuw pareltje, de Garmin Forerunner 945. Via Instagram krijg ik er vaak vragen over dus bij deze, mijn review van de Garmin Forerunner 945.

garmin forerunner 945

Uiterlijk Garmin Forerunner 945

De klok van dit horloge is alleen in het zwart te verkrijgen, je kunt wel verschillende kleuren bandjes kiezen. Het design is erg stoer en het geeft mij dat ‘kijk mij een bad ass sporter zijn’ gevoel. Toen ik het horloge openmaakte merkte ik direct dat drukken op het scherm niet gaat, het is geen touchscreen. Veel dagelijkse smartwatches zijn wel touchsceen maar ik heb gemerkt dat dit voor het sporten eigenlijk beter werkt. Je verplaatst, schuift of klikt nooit ergens per ongeluk op tijdens het sporten. De knokken en het menu zijn daarnaast erg overzichtelijk. Wat me vooral is opgevallen is het glas van het scherm. Een aantal keer deed ik iets waarvan ik dacht; ‘oei, nu heb ik een krans gemaakt’ maar het scherm krast niet! Het is ongelofelijk maar er komen geen krasjes op het scherm, er zit een laagje om het scherm waardoor je stof af en toe wel goed ziet liggen maar wanneer je dit afpoetst komt er altijd weer een nieuw scherm tevoorschijn. Het scherm staat altijd aan en is in ieder licht duidelijk leesbaar. Met een knop aan de zijkant kun je daarbij het scherm extra verlichten, bijvoorbeeld in het donker.

Specificaties Garmin Forerunner 945

Tja, specificaties, eigenlijk kan dit horloge gewoon alles dat je je kunt bedenken. Hartslagmeting om de pols, interne muziekopslag en Spotify, WIFI, navigatie en GPS (nu nog nauwkeuriger), Garmin Pay voor contactloze betalingen en ga zo maar door. Hieronder zal ik een aantal punten verder toelichten.

Smartwatch functie

Naast een sporthorloge is het ook een smartwatch. Je kunt ervoor kiezen je horloge te synchroniseren met de meldingen van je telefoon. Wanneer je een melding, bericht of telefoontje krijgt zie je die dan op je horloge verschijnen. Mijn vorige horloge deed dit ook en inmiddels ben ik hier helemaal aan gewend. Als mijn horloge aangeeft dat er iets kijk ik even snel, is het iets dat belangrijk is of kan het wachten? In dat laatste geval kan ik meteen weer gefocust verder werken en hoef ik mijn telefoon niet te pakken. Je kunt zelf bepalen voor welke apps je de meldingen ontvangen. Wanneer je wordt gebeld kun je via het horloge opnemen of wegdrukken. Als je opneemt moet je wel je telefoon gebruiken om terug te praten.

Stappen tellen & bewegen

Dit horloge bevat natuurlijk ook een stappenteller en een trappen teller. Hij houdt bij hoeveel minuten per dag je in beweging bent geweest en herkent ook je wandelingen of fietsritjes naar je werk. Door de hartslagmeting om de pols hoef je gedurende de dag geen borstband te dragen om deze gegevens te verzamelen.

Slaapritme, stressniveau, body battery en menstruatie cyclus

Slapen met een horloge gek? Ook dit wend heel erg snel en inmiddels denk ik er niet eens meer over na om mijn horloge naast mijn bed te leggen. Je kunt een nachtstand instellen op het horloge zodat je ‘s nachts geen meldingen krijgt (mijn telefoon gaat ‘s nachts altijd op vliegtuigstand dus dit is dan sowieso geen probleem). Door het horloge zo vaak te dragen leert hij over jouw specifieke hartslagritme. Wanneer dit gaat afwijken is je stressniveau mogelijk verhoogd. Zit je ergens rustig maar is je hartslag toch wat hoger ben je mogelijk aan het piekeren, Garmin vraagt dan of je even rustig wilt ademhalen en bied een geleide meditatie aan. Hoe hoger die hartslag, hoe meer energie je lichaam moet leveren. Dit geld voor stress maar ook voor trainingen. Met behulp van de body battery houdt het horloge in de gaten hoe vol jouw persoonlijke accu nog zit. Heb je veel getraind op een dag of ben je altijd bezig geweest dan kost dit energie, je accu loopt leeg. Na een nacht goed slapen laad je accu weer op en kun je de volgende dag weer fris aan de gang. Je hebt via het horloge ook de mogelijkheid je menstruatie cyclus bij te houden.

VO2max, trainingsstatus, prestatiestatistieken, trainingsbelasting en -effect

Je kunt je voorstellen dat wanneer je horloge de hele dag informatie over je binnen krijgt, hij daar ook iets van gaat vinden. Er zitten een heleboel ingewikkelde formules achter maar het horloge kan een inschatting maken van je VO2max (inclusief temperatuur en luchtvochtigheid variabelen). Die VO2max zegt iets over je conditie. Wanneer je een echte inspanningstest doet met ademgasanalyse zijn deze gegevens betrouwbaarder, maar Garmin slaagt erin je een aardige indicatie te geven. Doordat het horloge dit steeds op dezelfde manier blijft bereken kun je deze metingen vooral ook goed evaluatief inzetten. Die VO2max zorgt er samen met onder andere je trainingsbelasting en je trainingseffect voor dat Garmin een inschatting kan maken van je te verwachten prestaties. Ben je op dit moment lekker aan het trainen of ben je uitgerust en in piekstatus om te racen, en hoe snel zou je dan mogelijk over die race doen.

Hardlopen, fietsen, zwemmen en meer

Natuurlijk is dit een sporthorloge en dus kun je er ook mee sporten. Als triatleet ga ik zwemmen, fietsen en lopen maar doe ik ook dingen als krachttraining en yoga. Het horloge kent een heleboel verschillende sporten en houdt overal gegevens van bij. Het horloge is zowel geschikt voor zwemmen in het zwembad als open water zwemmen. In het zwembad kun je de lengte van je bad aangeven en vanuit daar het horloge je baantjes, snelheid, tijd etc. bij. Bij het open water zwemmen gebruikt het horloge GPS om je deze gegevens te vertellen. Bij het fietsen koppel je het horloge ook gemakkelijk aan je powermeter of cadansmeter. Door de gegevensschermen van je Garmin naar persoonlijke voorkeur in te stellen heb je alle gegevens die jij belangrijk vind tijdens het trainen in beeld. Tijdens het hardlopen ontvangt allerlei hardloopstatistieken als cadans, paslengte, balans, staplengte, verticale ratio en oscillatie en grondcontacttijd. Bij eerdere versies kon dit alleen in combinatie met een speciale hartslagband.

Sport je gedurende een periode op grote hoogte of in een omgeving van minimaal 22 graden neemt Garmin deze gegevens ook mee. Het horloge snapt dat deze omstandigheden het sporten lastiger maken en begrijpt dat dit invloed heeft op je prestatiegegevens.

Tijdens het trainen blijft het horloge ook je saturatie (Spo2) in de gaten houden. Dit zegt iets over de hoeveelheid zuurstof die in je bloed zit en deze zou normaal tussen de 95 en 100% moeten zitten. Wanneer dit te laag wordt adem je mogelijk op de verkeerde manier of presteren je longen niet helemaal zoals verwacht.

Veiligheid

Met trackinghulp ben je tijdens je trainingen ook extra veilig. Mocht er iets mis gaan tijdens het trainen kun je op een knop drukken en de contactpersoon die je dan hebt ingeschakeld krijgt een melding dat er iets aan de hand is. Mocht er iets gebeuren waardoor je zelf niet in staat bent om op de knop te drukken zal Garmin toch automatisch een noodoproep doen. Stel dat je van je fiets valt met erge gevolgen van dien zal dit niet ongemerkt blijven. Blijkt Garmin een fout inschatting te maken kun je altijd via het scherm aangeven dat je het bericht niet wilt versturen. Om veiligheidsredenen of gewoon voor de fun kun je ook de trackingfunctie inschakelen. Mensen die je toestemming geeft kunnen dat live meekijken tijdens je workout en zien waar je bent. Handig als je je niet helemaal veilig voelt buiten maar ook leuk tijdens evenementen en wedstrijden.

garmin

Batterij

Het horloge gaat 36 uur mee  in GPS functie en 60 uur in UltraTrac modus. In ieder geval lang genoeg dus om je volledige triathlon vol te houden. Ik merk dat ik het horloge één keer in de 7 tot 9 dagen moet opladen. Dat is bij dag en nacht dragen en zo’n 10-12 uur trainen per week. Wanneer je hem alleen als smartwacht gebruikt in de batterijduur zo’n 2 weken.

Garmin connect & Garmin ID

Via de Garmin connect app synchroniseer je al je gegevens van horloge naar telefoon en vice versa. Je kunt hier alle grafieken terug vinden van je dag en je trainingen. De synchronisatie loopt automatisch, wanneer je dit de eerste keer goed instelt hoef je er daarna niet meer naar om te kijken. Via de Garmin ID app kun je extra apps toevoegen aan je horloge, hiermee heb ik bijvoorbeeld Spotify toegevoegd aan het horloge (let op, alleen als premium Spotify gebruiker kun je daadwerkelijk muziek luisteren). Met de interne muziekopslag kun je ook tot 1000 nummers op het horloge zetten zonder een account.

Overview review Garmin Forerunner 945

Garmin legt met dit horloge de lat erg hoog voor de concurrent. Wat mij betreft is er op dit moment geen horloge dat beter bij mijn wensen zou passen en ik ben dus ook helemaal om. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen direct warm wordt van alle ingewikkelde woorden hierboven, maar als data-nerd vind ik het geweldig om alles uit te pluizen en te analyseren. Ik draag het horloge bij al mijn trainingen en meestal gewoon 24/7. Soms wissel ik hem af met mijn Garmin Venu als die beter bij mijn outfit van de dag staat. Tijdens mijn trainingen kan ik muziek luisteren via het horloge en de bluetooth koppeling met mijn draadloze oortjes. Om mijn trainingen hoef ik me overigens helemaal geen zorgen te maken, deze worden automatisch gesynchroniseerd TrainingPeaks (de app waar mijn schema’s in staan). Mijn horloge weet welke training er op een dag gepland staat en hoe de inhoud precies is. Ik druk op start en Garmin verteld me dan precies hoelang en hoe intensief ik moet trainen. Intervals zijn nog nooit zo makkelijk geweest. De lange batterijduur vind ik ook erg prettig en opladen gaat erg snel.

Vragen over deze Garmin Forerunner of over een ander horloge? Stel ze gerust hieronder in de comments of via een DM op Instagram.

 

* Disclaimer: Dit horloge heb ik gekregen van Garmin om te testen en te gebruiken tijdens races. Ik wordt echter niet betaald voor deze review: Garmin Forerunner 945. Bovenstaande tekst is, zoals je altijd van mijn blogs gewend bent, mijn volledige, eerlijke eigen mening.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Review: Garmin Vector 3S powerpedalen - MaartjeMaria.com - […] pedalen ook goed installeert op het device waarop je ze gaat gebruiken. In mijn geval was dat mijn Garmin…
  2. Review: Garmin Edge 830 - MaartjeMaria.com - […] toch naar de achtergrond en gebruikte ik mijn Forerunner ook tijdens het fietsen. Ook mijn nieuwe Forerunner 945 ging…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.