Review: Garmin Vector 3S powerpedalen

Op 26 juni 2020 door Maartje

Sinds het voorjaar ben ik trotse bezitter van een powermeter. Middels de Garmin vector 3S pedalen meet ik mijn geleverde vermogen tijdens trainingen. Over het algemene gebruik van een power meter schreef ik een blog op vrouwen die fietsen, deze kun je hier bekijken. In deze blog geef ik je mijn review van de Garmin vector 3S powerpedalen. Lees je mee?

Garmin Vector 3S installatie

De Garmin Vector 3S pedalen zijn dus powerpedalen, ze meten de power output die je levert. Je kunt ze kopen als single power (alleen een linker pedaal) of als dual power (meting  met beiden pedalen). Het is de opvolger van de vector 2, welke wat minder makkelijk en mooi bevestigd kond worden.

Bij het open doen van de doos zie ik twee mooie matzwarte pedalen in mijn richting staren. Ik haal ze eruit en voel direct hoe licht de pedalen zijn, ongeveer 160 gram per stuk. Het bevestigen van de pedalen kun je prima zelf, mits je een 15 mm pedaalsleutel hebt. Controleer of de binnenkant van de pedaalas niet tegen de ketting komt. Bij mij was dit het geval dus heb ik de bijgeleverde spacers ook bevestigd.

In de doos vind je ook een setje schoenplaatjes, deze Garmin pedalen zijn namelijk alleen compatibel met de Look Keo schoenplaatjes. Mocht je op dit moment geen fietsschoenen hebben met Keo moet je deze plaatjes dus verwisselen. Dit kun je prima zelf doen met een inbussleutel. Let op! Zorg er wel voor dat je de nieuwe plaatjes bevestigd op de manier zoals de oude ook afgesteld waren. Doe dit door er een foto van te maken of met pen te markeren waar je oude plaatjes zaten.

Vervolgens is het van belang dat je de pedalen ook goed installeert op het device waarop je ze gaat gebruiken. In mijn geval was dat mijn Garmin Forerunner. De pedalen bevatten zowel ANT+ als Bluetooth en mijn horloge had de pedalen dan ook zo gevonden. Via je horloge stel je onder andere je cranklengte in, maar pas je ook je gegevensschermen aan zodat je het wattage in beeld krijgt. Je kunt de pedalen ook verbinden met Garmin Connect om de cranklengte in te voeren.

Specificaties Garmin Vector 3s

Zoals ik je eerder vertelde beschikken de pedalen over ANT+ en de low energy variant van Bluetooth. De pedalen kalibreren zichzelf na iedere rit en hebben nog een aantal andere snufjes die ik je hieronder zal laten zien.

Nauwkeurig op +/- 1%

Garmin vermeld dat de nauwkeurigheid van de pedalen neer komt om ongeveer 99%. Zelf heb ik geen andere vermogensmeter om deze twee naast elkaar te leggen, maar als ik tests van anderen zie lijkt deze nauwkeurigheid inderdaad te kloppen. De pedalen passen hun gegevens automatisch aan aan de omgevingstemperatuur. Om de nauwkeurige data makkelijker te gebruiken kun je het ‘smoother’ maken. Dit betekend dat je kiest voor een 3 seconde of 10 seconde ‘smooth out’. De pedalen zullen dan het gemiddelde wattage van 3 of 10 seconde geven, wat voor veel minder pieken en dalen zorgt.

Fietsdynamica

Ik had niet verwacht dat ik dit zo interessant zou vinden, maar dat vind ik dus wel. Omdat deze powermeter in je pedalen zit, is het mogelijk naast power ook een boel anderen gegevens te bekijken. De Vector 3S meet het totaal geleverde vermogen, maar je kunt de balans tussen je linker- en rechterbeen afzonderlijk bekijken. Met de geavanceerde fietsdynamica-gegevens heb je inzicht in je houding, de vermogensfase (het vermogen op elk moment van een pedaalslag) en de pedaal-offset (de as van drukzetten op het pedaal).  De pedalen meten ook je cadans zonder dat daar een losse cadansmeter voor nodig is. Na een training bekijk in mijn activiteit in de Garmin Connect app om alle gegevens te bekijken (heb je een edge fietscomputer kun je het ook hierop bekijken). Inmiddels is het me gelukt om de Yin Yang badge te verdienen, deze pedalen zorgen voor een heleboel nieuwe spelletjes en uitdagingen.

Batterijduur

De batterij in de pedalen zou tot 120 uur werken bij actief fietsgebruik. Zelf heb ik die hoeveelheid uren nog niet gemaakt dus kan ik dit niet beamen. Wanneer de batterijen leeg zijn kun je deze simpel zelf vervangen met een LR44 batterij aan beide kanten.

Up-to-date

Aan de binnenkant van de pedalen bevind zich een klein led lampje, hiermee wordt je op de hoogte gehouden van de status van de pedalen.

3x groen knipperlicht: Kan het andere pedaal niet vinden, de batterij is nog wel goed.

1x rood knipperlicht:
Batterij  ver leeg

20x groen knipperlicht:
Bestand is verzonden / firmware is succesvol geüpdatet

20x rood knipperlicht:
Bestand niet verzonden / firmware niet succesvol kunnen updaten

Overview review Garmin Vector 3S

Het fietsen op wattage bevalt mij erg goed! Zowel tijdens intervals als tijdens duurritjes merk ik dat toch nog net een trap meer of minder doe dan wanneer ik alleen een hartslagmeter draag. Dit gaat op de lange termijn zeker een verbetering opleveren van mijn fietsprestaties!

Wat voor mij een groot pluspunt is, is het feit dat deze vermogensmeter dus in de vorm van pedalen is. Dit zorgt ervoor dat ik ze makkelijk kan overzetten van mijn tijdritfiets naar gewone racefiets en andersom. Bij een vermogensmeter in de crank bijvoorbeeld zou dit een stuk minder functioneel zijn, of zou je ervoor moeten kiezen twee sets te kopen wat dan weer een stuk duurder is. De pedalen zijn accuraat, connecten altijd goed, meten nauwkeurig het wattage, de cadans en de fietsdynamica. Kortom, ze doen wat ze moeten doen! Wanneer het weer toegestaan is om een peloton te rijden ga ik de pedalen zeker op mijn gewone racefiets zetten om te kijken wat er gebeurt, net zoals wanneer ik berg op ga fietsen later deze zomer. Ik ben heel erg benieuwd naar de data die daar uit gaat komen.

Zijn er ook nadelen?
Ik gebruikte hiervoor shimano SPD pedalen op mijn tijdritfiets en racefiets, met SPD plaatjes onder mijn ‘gewone’ fietsschoenen en triathlon fietsschoenen. Aangezien er op dit moment geen wedstrijden zijn heb ik de Keo plaatjes onder mijn gewone fietsschoenen gezet. Wanneer er weer wedstrijden komen zal ik een extra paar plaatjes moeten kopen om onder mijn triathlon fietsschoenen te doen, zodat ook deze op de vector pedalen passen. Dat betekend dus echter dat ik twee paar schoenen zal hebben met Keo schoenplaatjes, maar slecht één paar Keo pedalen. Als ik met mijn gewone fiets wil fietsen omdat mijn triathlon fiets bijvoorbeeld al in de transition zone staat, dan zullen mijn fietsschoenen dus niet meer in die shimano pedalen passen. Ingewikkeld verhaal, maar om alle schoenen dus met alle fietsen te laten werken zal ik dus ook een extra setje Keo pedalen moeten aanschaffen.

Ben je een zwaar gebouwde wielrenner moet ik je helaas teleurstellen, de pedalen zijn bruikbaar voor fietsers tot 105 kg.

Vragen over de Garmin Vector 3S pedalen? Stel ze gerust hieronder in de comments of via een DM op Instagram.

 

* Disclaimer: Deze pedalen heb ik gekregen van Garmin om te testen en te gebruiken tijdens races. Ik wordt echter niet betaald voor deze review. Bovenstaande tekst is, zoals je altijd van mijn blogs gewend bent, mijn volledige, eerlijke eigen mening.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Review: Garmin Edge 830 - MaartjeMaria.com - […] aanpassen naar wens, zodat de voor jou belangrijkste gegevens in beeld staan. Zo heb ik mijn powermeter en hartslagmeter…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.