Een nieuw pareltje om mijn pols. Als je me via Instagram volgt heb je dit horloge inmiddels vast een aantal keer voorbij zien komen. In november was ik aanwezig bij de lancering van de nieuwe garmin venu smartwatch en inmiddels heb ik hem uitgebreid getest en gedragen. Vandaag vertel ik je er alles over. Lees je mee naar mijn review van de Garmin Venu Smartwatch?

garmin venu smartwatch review

Uiterlijk Garmin Venuw Smartwatch

De Garmin Venu komt in verschillende kleuren met een heleboel verschillende bandjes. Ik heb gekozen voor de rosé gouden variant met een crèmekleurige siliconen bandje. Op deze manier kan ik er én mee sporten én kan ik hem ook prima overdag dragen bij iedere gelegenheid en outfit. Het formaat vind ik perfect om mijn pols, niet te groot en niet te klein. Het scherm beschikt over de AMOLED Technologie en is haarscherp, helder en de kleuren zijn mooi diep. De bandjes kun je blijven wisselen, het is echter wel zo dat de kleur van het oorspronkelijke bandje ook aan de zijkanten van het klokje zit. Hierdoor kan ik me voorstellen dat je niet alle verschillende kleuren bij je klokje zal dragen.

Specificaties Garmin Venuw smartwatch

Innerlijk is belangrijker dan uiterlijk, dus laten we eens kijken wat dit horloge verder allemaal nog kan. Nou heel veel, laat ik een aantal specificaties benoemen; wifi, bluethooth, GPS, hartslagmeting om de pols, contactloos betalen met Garmin Pay en een maximale batterijduur van 5 dagen in smartwatch modus! Dat laatste is een stuk meer dan de gemiddelde smartwatch en dat merk je. Via de Garmin ID app kun je je horloge verder helemaal aanpassen. Zo heb ik ook spotify op mijn horloge gezet en heb ik in het buitenland veelvuldig gebruik gemaakt van de wereldklok.

Bellen

Een smartwatch is ooit ontwikkeld als aanvulling op je telefoon. Meldingen worden zichtbaar op het scherm en oproepen komen binnen, je kan deze zelfs aannemen via het horloge. Op deze manier hoef je nooit iets te missen. Heb je helemaal geen zin in die extra prikkels dan kun je deze koppeling ook gewoon uitzetten. Het is niet mogelijk om je gesprek vervolgens via je horloge te voeren, hiervoor zul je dus wel opzoek moeten naar je telefoon.

Stappen tellen & bewegen

De hele dag door houdt het horloge bij hoe actief je bent. Hij telt je stappen en de hoeveelheid trappen die je loopt. Je kunt zelf je doelstellingen aanpassen in het horloge. Wanneer je een tijd niet actief bent geweest krijg je een melding dat het tijd is om te gaan bewegen. Het is wel mijn ervaring dat dit ‘bewegingsalgoritme’ van garmin soms wat vreemd werkt. Wanneer ik terug kom van een aantal uur trainen, zittend wat eet en daarna mijn horloge neerleg om te gaan douchen (wat niet hoeft overigens, je kunt hem gewoon aanhouden in het water), geeft hij regelmatig dat ik moet gaan bewegen. ‘Eh garmin, ik heb net 4 uur getraind, mag ik even een half uurtje pauze?’

Slaapritme & Stress niveau

Doordat het horloge je hartslag meet om je pols (je hebt dus geen hartslagband nodig), monitort hij dus constant hoe actief en gespannen/ontspannen je bent. Zeker wanneer je het horloge langere tijd draagt kan hij een inschatting maken van je stressniveau. Wordt deze te hoog dan begeleidt hij je bij het doen van ademhalingsoefeningen. ‘s Nachts volgt het horloge ook wat er gebeurt, hoelang slaap je, hoe diep slaap je en wat is je rusthartslag, het wordt allemaal bijgehouden. Dit is iets wat ik persoonlijk altijd erg interessant vind om te bekijken. Via de Garmin Connect app zie je eenvoudig hoe je prestaties de afgelopen tijd zijn geweest op dit gebied. Wanneer je rusthartslag altijd heel constant is en dan ineens in een aantal dagen oploopt, kun je bijvoorbeeld voorspellen dat je mogelijk ziek wordt of slecht hersteld van trainingen.

Hardlopen, fietsen, zwemmen & meer

Naast de metingen uit het dagelijks leven is horloge ook geschikt als sporthorloge. Met de Garmin Venu om mijn linker pols en mijn standaard Garmin triathlonhorloge om de rechter (en losse hartslagband om mijn middel) heb ik die verschillende sporten uitgetest. Bij het hardlopen merk ik dat het iets langer duurt voor mijn horloge een GPS signaal oppikt. Wanneer het GPS signaal is gevonden lijken de twee verschillende horloges wel zo goed als parallel met elkaar te bewegen. Iedere km krijg ik van beide horloges een melding met mijn gemiddelde pace van de kilometer. De gemiddelde hartslag is precies gelijk en ook de cadans is nagenoeg gelijk. Verder meet het horloge allerlei andere loopspecifieke gegevens, waar ik daar met mijn andere horloge een gespecialiseerde loophartslagband voor nodig heb.

Na het fietsen zijn mijn bevindingen zo goed als hetzelfde als na het hardlopen. In het donker en in de volle zon is het scherm een stuk beter leesbaar dan dat van mijn oude horloge, pluspunt!

In het zwembad ben ik snel enthousiast. Mijn triathlon horloge is inmiddels wat verouderd, waardoor het scherm onderwater niet altijd even goed te lezen is. De weergave op dit horloge is perfect. Het aantal banen houdt hij perfect bij en ook de snelheid loopt gelijk met mijn andere horloge. Het horloge is altijd waterdicht, niet alleen in de zwemfunctie en kan na het zwemmen dus ook gewoon nog mee de douche in.

Over de ‘standaard’ cardio functies ben ik overduidelijk heel erg enthousiast. Met krachttraining moet ik nog wel even zoeken. Er is een functie ‘kracht’ maar hierbij moet je steeds een losse oefening kiezen waarna het horloge het aantal herhalingen telt. Ik vind het echter leuk om veel verschillende oefeningen in een circuitje te doen en wil daarom eigenlijk gewoon dat mijn horloge de tijd dat ik bezig ben combineert met de intensiteit van de inspanning. Ik kies daarom nu voor de optie ‘cardio’ wanneer ik in de sportschool sta maar of dit helemaal passend is weet ik nog zo net niet.

App

Ik gebruik de Garmin Connect app al bijna 8 jaar! Ik registreerde me ooit toen ik fietste met mijn Garmin Edge 500, een voor toen hele hippe fietscomputer. In 2016 kwam daar mijn triathlon horloge bij en nu dus ook deze Garmin Venu. De bak data die Garmin inmiddels over me heeft verzameld.. 😉 De app geeft een duidelijk overzicht van de alle gegevens die het horloge verzameld in een handig kalendertje. Dit kan ook via de horloge zelf maar ik vind dit persoonlijk toch net wat makkelijker via de app om het groter en overzichtelijker te bekijken. Dat mijn triathlon gegevens vanuit het andere horloge ook in dezelfde app komen vind ik fijn, zo heb ik alles bij elkaar.

Overview review Garmin Venu Smartwatch

De Garmin Venu is met een advies prijs van €350 tot €380 gemiddeld tot goedkoop ten opzichte van zijn concurrenten.

Zowel de ‘dagelijks leven’ functies als de sportfuncties vind ik top. Alles werkt goed en tot in detail. Qua batterij wind de Garmin Venu het met gemak van zijn zijn concurrenten en dat maakt voor mij toch wel één van de belangrijkste punten om voor dit horloge te kiezen. Ik draag hem dag en nacht, sport er dagelijks mee en hoef hem toch maar 1 tot 2 keer per week op te laden, IDEAAL!

Het enige minpuntje? Het is geen multisport horloge wat betekend dat ik hem niet kan gebruiken tijdens triathlons, duathlons of zwemlopen. Voorlopig blijf ik dus met dit horloge trainen maar zal ik mijn wedstrijden afleggen met mijn oude vertrouwde Garmin 920 XT.

 

Vragen over deze Garmin Venu Smartwatch review? Stel ze gerust hieronder in de comments of via een DM op Instagram.

 

* Disclaimer: Dit horloge heb ik gekregen van Garmin tijdens het event maar ik wordt niet betaald voor deze review: Garmin Venu Smartwatch. Bovenstaande tekst is, zoals je altijd van mijn blogs gewend bent, mijn volledige, eerlijke eigen mening.