Een nieuw pareltje om mijn pols. Als je me via Instagram volgt heb je dit horloge inmiddels vast een aantal keer voorbij zien komen. In november was ik aanwezig bij de lancering van de nieuwe garmin venu smartwatch en inmiddels heb ik hem uitgebreid getest en gedragen. Vandaag vertel ik je er alles over. Lees je mee naar mijn review van de Garmin Venu Smartwatch?
Uiterlijk Garmin Venuw Smartwatch
De Garmin Venu komt in verschillende kleuren met een heleboel verschillende bandjes. Ik heb gekozen voor de rosé gouden variant met een crèmekleurige siliconen bandje. Op deze manier kan ik er én mee sporten én kan ik hem ook prima overdag dragen bij iedere gelegenheid en outfit. Het formaat vind ik perfect om mijn pols, niet te groot en niet te klein. Het scherm beschikt over de AMOLED Technologie en is haarscherp, helder en de kleuren zijn mooi diep. De bandjes kun je blijven wisselen, het is echter wel zo dat de kleur van het oorspronkelijke bandje ook aan de zijkanten van het klokje zit. Hierdoor kan ik me voorstellen dat je niet alle verschillende kleuren bij je klokje zal dragen.
Specificaties Garmin Venuw smartwatch
Innerlijk is belangrijker dan uiterlijk, dus laten we eens kijken wat dit horloge verder allemaal nog kan. Nou heel veel, laat ik een aantal specificaties benoemen; wifi, bluethooth, GPS, hartslagmeting om de pols, contactloos betalen met Garmin Pay en een maximale batterijduur van 5 dagen in smartwatch modus! Dat laatste is een stuk meer dan de gemiddelde smartwatch en dat merk je. Via de Garmin ID app kun je je horloge verder helemaal aanpassen. Zo heb ik ook spotify op mijn horloge gezet en heb ik in het buitenland veelvuldig gebruik gemaakt van de wereldklok.
Bellen
Een smartwatch is ooit ontwikkeld als aanvulling op je telefoon. Meldingen worden zichtbaar op het scherm en oproepen komen binnen, je kan deze zelfs aannemen via het horloge. Op deze manier hoef je nooit iets te missen. Heb je helemaal geen zin in die extra prikkels dan kun je deze koppeling ook gewoon uitzetten. Het is niet mogelijk om je gesprek vervolgens via je horloge te voeren, hiervoor zul je dus wel opzoek moeten naar je telefoon.
Stappen tellen & bewegen
De hele dag door houdt het horloge bij hoe actief je bent. Hij telt je stappen en de hoeveelheid trappen die je loopt. Je kunt zelf je doelstellingen aanpassen in het horloge. Wanneer je een tijd niet actief bent geweest krijg je een melding dat het tijd is om te gaan bewegen. Het is wel mijn ervaring dat dit ‘bewegingsalgoritme’ van garmin soms wat vreemd werkt. Wanneer ik terug kom van een aantal uur trainen, zittend wat eet en daarna mijn horloge neerleg om te gaan douchen (wat niet hoeft overigens, je kunt hem gewoon aanhouden in het water), geeft hij regelmatig dat ik moet gaan bewegen. ‘Eh garmin, ik heb net 4 uur getraind, mag ik even een half uurtje pauze?’
Slaapritme & Stress niveau
Doordat het horloge je hartslag meet om je pols (je hebt dus geen hartslagband nodig), monitort hij dus constant hoe actief en gespannen/ontspannen je bent. Zeker wanneer je het horloge langere tijd draagt kan hij een inschatting maken van je stressniveau. Wordt deze te hoog dan begeleidt hij je bij het doen van ademhalingsoefeningen. ‘s Nachts volgt het horloge ook wat er gebeurt, hoelang slaap je, hoe diep slaap je en wat is je rusthartslag, het wordt allemaal bijgehouden. Dit is iets wat ik persoonlijk altijd erg interessant vind om te bekijken. Via de Garmin Connect app zie je eenvoudig hoe je prestaties de afgelopen tijd zijn geweest op dit gebied. Wanneer je rusthartslag altijd heel constant is en dan ineens in een aantal dagen oploopt, kun je bijvoorbeeld voorspellen dat je mogelijk ziek wordt of slecht hersteld van trainingen.
Hardlopen, fietsen, zwemmen & meer
Naast de metingen uit het dagelijks leven is horloge ook geschikt als sporthorloge. Met de Garmin Venu om mijn linker pols en mijn standaard Garmin triathlonhorloge om de rechter (en losse hartslagband om mijn middel) heb ik die verschillende sporten uitgetest. Bij het hardlopen merk ik dat het iets langer duurt voor mijn horloge een GPS signaal oppikt. Wanneer het GPS signaal is gevonden lijken de twee verschillende horloges wel zo goed als parallel met elkaar te bewegen. Iedere km krijg ik van beide horloges een melding met mijn gemiddelde pace van de kilometer. De gemiddelde hartslag is precies gelijk en ook de cadans is nagenoeg gelijk. Verder meet het horloge allerlei andere loopspecifieke gegevens, waar ik daar met mijn andere horloge een gespecialiseerde loophartslagband voor nodig heb.
Na het fietsen zijn mijn bevindingen zo goed als hetzelfde als na het hardlopen. In het donker en in de volle zon is het scherm een stuk beter leesbaar dan dat van mijn oude horloge, pluspunt!
In het zwembad ben ik snel enthousiast. Mijn triathlon horloge is inmiddels wat verouderd, waardoor het scherm onderwater niet altijd even goed te lezen is. De weergave op dit horloge is perfect. Het aantal banen houdt hij perfect bij en ook de snelheid loopt gelijk met mijn andere horloge. Het horloge is altijd waterdicht, niet alleen in de zwemfunctie en kan na het zwemmen dus ook gewoon nog mee de douche in.
Over de ‘standaard’ cardio functies ben ik overduidelijk heel erg enthousiast. Met krachttraining moet ik nog wel even zoeken. Er is een functie ‘kracht’ maar hierbij moet je steeds een losse oefening kiezen waarna het horloge het aantal herhalingen telt. Ik vind het echter leuk om veel verschillende oefeningen in een circuitje te doen en wil daarom eigenlijk gewoon dat mijn horloge de tijd dat ik bezig ben combineert met de intensiteit van de inspanning. Ik kies daarom nu voor de optie ‘cardio’ wanneer ik in de sportschool sta maar of dit helemaal passend is weet ik nog zo net niet.
App
Ik gebruik de Garmin Connect app al bijna 8 jaar! Ik registreerde me ooit toen ik fietste met mijn Garmin Edge 500, een voor toen hele hippe fietscomputer. In 2016 kwam daar mijn triathlon horloge bij en nu dus ook deze Garmin Venu. De bak data die Garmin inmiddels over me heeft verzameld.. 😉 De app geeft een duidelijk overzicht van de alle gegevens die het horloge verzameld in een handig kalendertje. Dit kan ook via de horloge zelf maar ik vind dit persoonlijk toch net wat makkelijker via de app om het groter en overzichtelijker te bekijken. Dat mijn triathlon gegevens vanuit het andere horloge ook in dezelfde app komen vind ik fijn, zo heb ik alles bij elkaar.
Overview review Garmin Venu Smartwatch
De Garmin Venu is met een advies prijs van €350 tot €380 gemiddeld tot goedkoop ten opzichte van zijn concurrenten.
Zowel de ‘dagelijks leven’ functies als de sportfuncties vind ik top. Alles werkt goed en tot in detail. Qua batterij wind de Garmin Venu het met gemak van zijn zijn concurrenten en dat maakt voor mij toch wel één van de belangrijkste punten om voor dit horloge te kiezen. Ik draag hem dag en nacht, sport er dagelijks mee en hoef hem toch maar 1 tot 2 keer per week op te laden, IDEAAL!
Het enige minpuntje? Het is geen multisport horloge wat betekend dat ik hem niet kan gebruiken tijdens triathlons, duathlons of zwemlopen. Voorlopig blijf ik dus met dit horloge trainen maar zal ik mijn wedstrijden afleggen met mijn oude vertrouwde Garmin 920 XT.
Vragen over deze Garmin Venu Smartwatch review? Stel ze gerust hieronder in de comments of via een DM op Instagram.
* Disclaimer: Dit horloge heb ik gekregen van Garmin tijdens het event maar ik wordt niet betaald voor deze review: Garmin Venu Smartwatch. Bovenstaande tekst is, zoals je altijd van mijn blogs gewend bent, mijn volledige, eerlijke eigen mening.
Hoi! Mijn vriend zou graag zijn ademhalingsfrequentie gedurende de dag willen weten een het schijnt dat de Venu dit kan. Wat is jouw ervaring hiermee?
Groetjes,
Linda
Hoi Linda, die functie zit inderdaad op het horloge maar ik gebruik het zelf niet actief genoeg om daar een ervaring over te kunnen delen.
Groetjes Maartje
Ok dank je! 🙂
Hoi Maartje,
Ik heb de Venu vanaf 31 december, zeer tevreden. Voorheen een andere Garmin gehad. Nu heb ik een vraag, ik kan zien hoeveel stappen ik op een dag maak. Kun je ook ergens zien hoeveel km’s dat zijn. Indien je gebruikt maakt van de activiteiten zie je dat. Echter ik kan niets vinden om de km erbij te zetten.
Gr Wendy
Hoi Wendy, naar mijn weten geeft Garmin inderdaad geen kilometers. Dit omdat met niet echt betrouwbare formules worden berekend. Binnenshuis heeft Garmin geen GPS dus hij ziet niet goed welke afstand je daar precies aflegt en hoe ‘lang’ je passen zijn. Andere merken maken dan volgens mij een berekening maar deze wil nog best wat afwijken. Voor de zekerheid kun je het eventueel navragen bij Garmin zelf.
Groetjes Maartje
Hoi, ik twijfel over dit horloge of over een Garmin vivoactive 4, die 40 mm is ipv van 44. Maar ik vind deze mooier en vroeg mijzelf af wat de omtrek van je pols is? Groetjes
Hoi Danielle,
De vivoactive heb ik nooit in het echt gezien dus ik kan ze niet vergelijken. Aangezien een sporthorloge vaak nog een stukje groter is, vind ik de venu eigenlijk al kleiner een perfect formaatje voor iedere dag. Ik durf mijn polsomtrek zo niet te noemen, maar ik kan er met duim en wijsvinger in ieder geval omheen.
Groetjes Maartje
Hoi Maartje,
Tijdens de triatlon training vind je het een goed horloge maar niet tijdens de wedstrijd. Waarom niet?
Ik doe ook aan deze prachtige sport maar niet op zo ‘n hoog niveau als jij waarschijnlijk.
En ik wil nu een vervanger voor mijn 610 kopen en vind deze horloge mooi van prijs en een stuk mooier dan de garmin instinct. Ik twijfel dus nog.
Gr Kees
Hoi Kees, de venu heeft geen multisport functie. Dus je kunt alle triathlon onderdelen prima los van elkaar timen, maar je kunt tijdens een wedstrijd niet een triathlon functie kiezen en de onderdelen inclusief de wissels doorklikken. Ik ben bezig met een overzichtsartikel met alle horloges naast elkaar, dus ik verwacht dat het hierin nog wat duidelijk wordt. 🙂
Hoi Maartje,
Hoe zijn inmiddels de kleuren van de rose kleurige rand en aantasting van chloorwater tijdens het (wekelijks) zwemmen? Ik heb sindskort de Venu 2S, ik durf er niet mee te zwemmen, bang voor aantasting van chloor op het mooie klokje, gesp etc. Wat is jouw ervaring?
Bedankt. Gr maureen
Hoi Maureen,
Ik heb voor de Garmin Venu uiteindelijk een ander bandje cadeau gekregen die niet geschikt was om mee te zwemmen, dus ik heb dit horloge maar een kleine twee maanden gebruikt om te zwemmen. Mijn venu is nu meer mijn ‘nettere’ horloge voor bij leuke outfits. 🙂 In die twee maanden in het zwembad is er niets mee gebeurt. Ik ben toen ook op vakantie geweest en heb met buiten zwemmen ook zonnebrand op mijn armen gehad. Het is er op gebouwd dat dat allemaal moet kunnen. Stel dat het toch verkleuren is de Garmin klantenservice altijd erg behulpzaam. Succes!
Bedankt voor het delen van je ervaring. Fijn te horen.
Hallo Maartje,
Kan je tijdens het lopen de pasfrequentie op het horloge zelf aflezen (zonder extra accessoires!)
Groet Monique
Hoi Monique,
Dat is een goede vraag! Ik zie het wel in beeld, maar ik draag ook mijn run hartslagband dus het zou ook kunnen dat die gegevens daar vandaan komen. Misschien even kijken of je contact op kunt nemen met Garmin.
Succes!
Hoi Maartje,
Ik zie dat de artikel al iets ouder is, maar miss reageer je nog 😉
Ik ben een fanatieke zwemmer die graag zou willen weten of naast aantal banen en afstand ook meer gemeten word?
Evt. Wat je zwemt, of de snelheid ect?
En openwater zwemmer werkt dat met gps ook?
Met vriendelijke groet
Hoi Lise,
Ik ben even het horloge doorgescrollt. Deze venu is mijn meer ‘mooie’ horloge waar ik eigenlijk niet meer mee train. Je ziet je zwemafstand en tijd, daarbij wordt dan automatische je snelheid per 100 meter weergegeven. Je kunt niet aanklikken wat voor soort slag je zwemt. Hartslag wordt om de pols gemeten, maar in het water is dit altijd minder betrouwbaar. Openwater ging prima, de GPS functie is netjes. Met mijn andere horloges kan ik qua zwemstatistieken en intervallen wel echt wat meer.
Succes!