Review: Samsung Galaxy active 2 smartwatch

Op 8 november 2019 door Maartje

Bij sporten horen tegenwoordig ook de meest innovatieve gadgets. Vanaf nu zal ik daarom ook regelmatig een ‘tech review’ schrijven. Vandaag starten we met de eerste, een review van de Samsung Galaxy active 2 smartwatch. Een smartwatch, een activity tracker en een sporthorloge in een. Klinkt goed! Maar kan de Samsung Galaxy smartwatch daarmee je multisport-sporthorloge vervangen? Ik test het voor je uit.

Uiterlijk

Niet onbelangrijk en het eerste wat je ziet, het uiterlijk van het horloge. Ik heb gekozen voor een zilveren klok met een lichtblauw siliconen bandje. Ik draag liever geen leren bandjes en voor het sporten leek me dit daarnaast ook niet praktisch. Gelukkig had Samsung hier begrip voor en kreeg ik deze prachtige uitvoering. Het formaat van de smartwatch vind ik prettig en precies goed voor mijn redelijk kleine polsen. De scherm is touchscreen waardoor je het makkelijk met je vinger kunt bedienen. De achtergrond van de wijzerplaat kun je zelf instellen, zo zie ik mezelf de hele dag fietsen als ik op mijn horloge kijk. Natuurlijk kun je ook voor een (neutraler) kleurtje kiezen of dit zelfs per dag laten matchen met je outfit.

Specificaties

Verder naar het ‘innerlijk’ van het horloge, want wat kan hij allemaal? Een aantal van de specificaties zijn: wifi, bluetooth, GPS, hartslag om de pols, 4 GB geheugen, 1,15 Ghz snelheid en een gemiddelde gebruikers batterij tijd van 43 uur. Met tal van verschillende widgets is het horloge helemaal naar smaak aan te passen naar jouw wensen en gebruikersvoorkeuren.

Bellen

Een smartwatch is ooit ontwikkeld als aanvulling op je telefoon. Meldingen worden zichtbaar op het scherm en oproepen komen binnen, je kan deze zelfs aannemen via het horloge. Op deze manier hoef je nooit iets te missen. Heb je helemaal geen zin in die extra prikkels dan kun je deze koppeling ook gewoon uitzetten.

Stappen tellen & bewegen

De hele dag door houdt het horloge bij hoe actief je bent. Hij telt je stappen en de hoeveelheid trappen die je loopt. Daarnaast detecteert hij uit zichzelf een aantal ‘standaard’ bewegingen. Wanneer ik op mijn werk aan kom zie ik dat hij mijn fietstochtje automatisch heeft herkent en opgepakt. Hoewel ik deze ritjes zelf niet als training zie, geeft de smartwatch wel netjes weer hoelang, hoever en hoe intensief ik gefietst heb. Wanneer je een tijd niet actief bent geweest krijg je een melding dat het tijd is om te gaan bewegen. Je kunt zelf kiezen wat voor stappen- en bewegingsdoelen voor jezelf wilt instellen.

Slaapritme & Stress niveau

Doordat het horloge je hartslag meet om je pols (je hebt dus geen hartslagband nodig), monitort hij dus constant hoe actief en gespannen/ontspannen je bent. Zeker wanneer je het horloge langere tijd draagt kan hij een inschatting maken van je stressniveau. Wordt deze te hoog dan begeleidt hij je bij het doen van ademhalingsoefeningen. ‘s Nachts volgt het horloge ook wat er gebeurt, hoelang slaap je, hoe diep slaap je en wat is je rusthartslag, het wordt allemaal bijgehouden. Dit is iets wat ik persoonlijk altijd erg interessant vind om te bekijken.

Hardlopen, fietsen, zwemmen & meer

Naast de metingen uit het dagelijks leven is horloge ook geschikt als sporthorloge. Met de Samsung om mijn linker pols en mijn standaard sporthorloge om de rechter (en losse hartslagband om mijn middel) heb ik die verschillende sporten uitgetest. Als ik de hardloopfunctie aanzet ben ik even bang dat ik mijn telefoon ook aan moet houden, weet het horloge anders zelf wel waar ik ben? Ja dus, mijn telefoon blijft thuis en de GPS van het horloge neemt het over. Al vrij snel heb ik door dat de afstand met de samsung net iets anders wordt gemeten dan mijn gewone hardloophorloge dit doet. De accuraatheid van de GPS lijkt niet 100%, al is het verschil in afstand bij thuiskomt maar 70 meter op een rondje van ruim 16 kilometer. De snelheid maakt een groter verschil, gemiddeld liep ik volgens Samsung 15 seconde per minuut trager dan met mijn eigen horloge. De gemiddelde hartslag is precies gelijk en ook de cadans is nagenoeg gelijk. Na het fietsen zijn mijn bevindingen zo goed als hetzelfde als na het hardlopen.

Het zwembad in duiken met het horloge vond ik toch wel even spannend. Gelukkig blijkt hij toch echt waterdicht en telt hij mijn baantjes perfect. Ik zwem 60 baantjes, doe soms een keerpunt en soms draai ik gewoon om aan het einde van de baan. Het horloge laat zich niet foppen en telt perfect. Helaas dacht hij wel dat ik een zwembad van 25 meter zwom in plaats van eentje van 50 meter. Hierdoor klopt de afstand en de snelheid niet. De lengte van de baan moet je vast kunnen instellen, helaas heb ik dat knopje zelf nog niet gevonden. Bij het uitdrukken van de zwemmodus geeft het horloge aan dat daarmee ook zijn ‘watervergrendelstand’ uitgaat, om die reden durf ik hem daarna niet de douche mee in te nemen.

Bij het doen van krachttraining kies ik voor de functie ‘andere training’, op deze manier volgt hij precies wat je tijdens het sporten aan het doen bent. Ik vind dit een hele fijne functie die ik in mijn huidige sporthorloge nog mis. Via de muziek widget of via spotify kun je tijdens het sporten ook gewoon lekker muziek luisteren via het horloge.

App

De resultaten van je trainingen en de gegevens uit je dagelijks leven kijk je terug via de verschillende widgets op het horloge, echter kan dit ook via de ‘samsung health app’ op je telefoon. Ik vind dit persoonlijk net wat makkelijker om het groter en overzichtelijker is. Voor het instellen van de horloge heb je sowieso een app nodig, de ‘samsung wearable app’ gebruik je om je horloge de eerste keer gebruiksklaar te maken.

Eindoordeel

De Samsung Galaxy active 2 smartwatch kant ontzettend veel. Hij is fijn voor dagelijks gebruik en tijdens het sporten. Met een adviesprijs van rond de €300 is hij aan de goedkopere kant ten opzichte van zijn concurrenten.

Zelf vind ik de meldingen erg fijn. Ik kan kijken wat er binnenkomt op mijn telefoon en beslissen of ik daar nu wel of niet iets mee moet doen. Op deze manier grijp ik niet steeds naar mijn telefoon als deze gaat en voorkom ik dat er ongemerkt ook weer extra dingen bekijk op mijn telefoon.

De batterij tijd vind ik wel redelijk aan de korte kant. Wanneer je alleen je dagelijkse dingetjes doet houdt hij het prima vol. Wanneer je echter meerdere uren per dag de sportfuncties gebruikt gaat is hij na 2 dagen toch wel echt leeg. Daarnaast heeft het horloge geen multisport functie. Je kan hem dus prima gebruiken tijdens je losse triathlon trainingen, tijdens de wedstrijd is dat net even wat minder handig.

Vragen? Stel ze gerust hieronder of plaats een comment onder de foto op mijn Instagram.

 

* Disclaimer: Dit horloge heb ik gekregen van Samsung maar ik wordt niet betaald voor deze review. Bovenstaande tekst is mijn volledige, eerlijke eigen mening. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.