Tijd voor weer een foodblogswap! Ik maakte een recept van Willeke van de blog mammatjevanalles. Ik kan je vertellen, dat was best een uitdaging. Willekes blog staat vol met de heerlijkste baksels, niet zo gezond en niet zo vegan, niet direct waar ik normaal voor ga. Toch had ik een taart uitgekozen en zag het als een uitdaging om deze te gaan maken. Maar toen verscheen er ineens een recept voor speltbrood op haar blog om een sodabread te bakken zonder broodbakmachine, ‘dit wil ik!’. Mijn moeder bakte thuis voor ons altijd vers brood uit een machine. Toen ik op mezelf ging wonen was die tijd helaas voorbij dus het leek me top om nu eindelijk zelf eens een vers broodje te bakken. Het originele recept bekijk je via Willekes blog, hieronder lees je mijn versie: een spelt haver brood zonder broodbakmachine.

Spelt haver brood (sodabread) zonder broodbakmachine
 
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
 
Door:
Soort recept: Ontbijt, lunch
Ingrediënten
 • 300 gram volkoren speltmeel
 • 200 gram havermeel
 • 6 gram zout
 • 5 gram baking soda
 • 350 ml plantaardige melk
 • 2 EL appelciderazijn (of citroensap)
Zo maak je het
 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Doe de appelciderazijn bij de melk, roer door elkaar en laat dit staan.
 3. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en zorg dat deze goed gemixt zijn.
 4. Doe nu de melk bij de droge ingrediënten.
 5. Kneed het deeg een paar minuten goed door tot er een niet plakkerig deeg ontstaan.
 6. Druk het deeg plat op een met meel bestrooid aanrecht. Vouw de twee zijkanten naar binnen en rol het deeg op. Pak de deegrol op, draai een kwartslag en rol het nogmaals op. Bol het deeg nu op en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Veeg met je handen wat speltmeel op de bovenkant en snijd er met een heel scherp mesje een mooi patroon in.
 7. Bak in de oven op 220 graden hetelucht in ca 50 a 60 minuten gaar. (even controleren met een thermometer. De kerntemperatuur moet 90 graden zijn, dan is het brood gaar.)

Voor dit brood gebruik je dus baking soda in plaats van gist of zuurdesem. Dit is een snelle manier om brood te bakken zonder dat het deeg lang hoeft te rijzen. Om de baking soda te activeren heb je iets zuurs nodig. In niet vegan recepten wordt hier vaak karnemelk voor gebruikt. Om dit te imiteren doe je voor een plantaardige versie appelciderazijn of citroensap bij de melk om het juiste zuurgehalte te bereiken.

Heb jij dit Spelt haver brood zonder broodbakmachine gemaakt ? Deel je foto en tag mij in je bericht. Vind ik superleuk om te zien!

 

Plantaardig presteren, mijn eerste boek, is nu te bestellen! Bekijk het hier: www.maartjemaria.com/plantaardigpresteren