Sport is een heel belangrijk stukje uit mijn leven, al dan niet één van de belangrijkste dingen uit mijn leven. Triathlon is mijn ziel en zaligheid, het heeft een significante invloed op hoe ik me voel. Dat alle sportevenementen en trainingslocaties nu afgelast/dicht zijn is een flinke klap. Maar hoe belangrijk sport ook voor me is, tijdens dit soort momenten besef je weer hoe veel dingen er eigenlijk nog veel belangrijker zijn. Onze gezamenlijke gezondheid staat met stip op nummer 1 en daar wil ik volledig aan bijdragen. Maar ik hoor je denken, ga je dan helemaal niet meer trainen? In deze blog ga ik het daar verder met je over hebben, hoe zit het met sporten in tijden van de corona crisis?

sporten

Praktische zaken bij het sporten tijdens de corona crisis:

Allereerst praktisch gezien wordt trainen lastiger. De zwembaden zijn voor het grootste gedeelte al dicht en het lijkt erop dat het niet lang zal duren voor alle verenigingen en sportscholen de deuren zullen sluiten. Als je normaal gebruikt maakt van deze faciliteiten wordt het dus al een stuk lastiger om hier je trainingen voort te zetten. Op deze locaties zijn echter veel mensen bij elkaar en zijn materialen aanwezig die gedeeld worden, niet heel handig dus om een besmettelijk virus tegen te gaan.

Social distancing

Om de verspreiding van het virus zo goed mogelijk op te vangen, is het belangrijk de piek niet te groot te laten zijn. Hoe minder mensen met elkaar in aanraking komen, hoe kleiner de verspreiding zal zijn. Mocht je het interessant vinden om dit te lezen raad ik je zeker DIT artikel aan. Hier wordt in woorden en bewegend beeld perfect uitgelegd hoe deze verspreiding gaat.

Prestaties & conditie in tijden van de corona crisis:

‘Ja maar, ik wil niet mijn conditie verliezen voor als mijn wedstrijden straks weer worden ingehaald?!’. I get it, nu ik zelf eindelijk weer lekker aan het trainen ben (afgelopen week ging heel goed!), ga ik het liefst ook gewoon door waar ik mee bezig was. Toch ga ik mijn trainingen niet overdrijven, dit heeft voornamelijk te maken met het immuunsysteem, het systeem dat je beschermt tegen virusinfecties. Ik kan daar hier een uitgebreid stuk over schrijven maar bij Runnersworld hebben ze dat al perfect gedaan. Dat artikel lees je HIER.

Alternatieven om te sporten in tijden van de corona crisus:

Wat ik zal blijven doen is hardlopen en fietsen, rekening houdend met bovenstaande gegevens. Daarnaast heb ik ook altijd nog de mogelijkheid om binnen te fietsen op mijn binnentrainer. Conditioneel hoeft er dus niets mis te gaan. De sportschool en het zwembad ga ik naar mijn huiskamer verhuizen. Door middel van landtraining ga ik mezelf technisch en coördinatief uitdagen om mijn huidige niveau vast te houden. En waarom zou ik dit alleen doen?! Ik heb besloten om live via YouTube te trainen samen met jullie.  Vanaf komende week zal ik een aantal keer live gaan en real time trainen samen met jullie. Via mijn kanaal kun je meekijken en meetrainen. We staten komende week met een ‘zwem landtraining’ (die overigens ook prima kan voor niet-zwemmers) en een ‘full body krachttraining’. In de weken daarna gaan we lekker door zolang als het nodig is. Voor komende week heb ik de trainingen ingepland op onderstaande dagen (klik op de afbeelding om naar het evenement te gaan). Mochten er veel aanvragen zijn voor andere dagen of tijden kunnen we deze natuurlijk wisselen.

zwemtraining op het droge

 

full body krachttraining online

 

Ik hoop jullie komende week te kunnen helpen. Mocht je vragen hebben, stel ze dan hieronder in de comments of via Instagram.

Liefs,

Maartje