Sinds vorige winter beschik ik over een smart fietstrainer en heb ik de mogelijkheid om binnen te fietsen als me dat beter uitkomt. Het starten met binnen fietsen ging niet helemaal soepel en ik heb nog best een tijd een haat-liefde verhouding gehad met het indoor trainen. Gelukkig heb ik het inmiddels redelijk onder de knie, dus in deze blog wil ik je graag mijn tips geven om ook te starten met indoor trainen.
Starten met binnen fietsen op een smart trainer in 5 stappen
1. Kies een fietstrainer
Toch wel echt een absolute must om binnen te gaan fietsen, iets om op te kunnen fietsen. Uiteraard je eigen fiets en iets om je fiets in te kunnen zetten. Je kunt kiezen voor een fietstrainer die je gewoon helemaal zelf bestuurd, of voor een smart trainer waarbij de trainer kan verbinden met software. Voor welke optie je gaat is afhankelijk van je eisen, wat je er precies mee wil, je niveau en je budget.
Smart trainers zijn vaak direct-drive trainers. Hierbij haal je je achterwiel uit je fiets en komt de achterkant van je fiets op de casette die op de trainer zit. Er zijn ook smart trainers die wheel-on zijn en die je kunt koppelen met een app, maar hierbij moet je vaak nog wel zelf schakelen en wordt je wattage niet via de trainer gemeten. Bij een wheel-on trainer staat je achterwiel op een metalen rol die zorgt voor weerstand. Het nadeel hiervan is dat je je achterband snel vierkant fietst. Je kunt hier ook een speciale achterband voor komen. Als laatste optie heb je ook nog de ouderwetse rollenbank. Hierbij zet je je fiets in zijn geheel op een aantal ronddraaiende ‘rollen’. Je fiets zit nergens aan vast, dus evenwicht bewaren is een must! Op- en afstappen wordt hierbij ook vaak als lastig beschouwd.
2. Kies een software en installeer deze juist
Wanneer je kiest voor een smart trainer kun je die combineren met een app. Van Zwift heb je vast wel eens gehoord, maar je hebt ook andere opties als The Sufferfest of Tacx Experience als je op een tacx fietst. Sufferfest heb ik zelf nog niet geprobeerd, de andere twee wel.
Zwift installeren
Download de Zwift app
Maak een account aan of log in
Ga naar settings > connecties en kies waarmee je zwift wil koppelen (bijvoorbeeld trainingpeaks of garmin connect)
Kies hier ook voor je naam en pas je lengte en gewicht aan.
Vergeet voor je gaat fietsen niet te kalibreren!
Tacx experience installeren
Download de tacx app
Koppel met bijvoorbeeld je Garmin connect app
Kies rechts bovenin voor connect trainer
Ga vervolgens naar settings > trainig settings en stel je juiste gewicht en FTP in.
Onder settings > device manager koppel je je smart trainer en hartslagmeter
Zelf vind ik het het prettigste om bij vooraf ingestelde intervaltrainingen de ergo aan te zetten. Hierdoor veranderd de weerstand automatisch tijdens het fietsen en hoe je zelf niets te doen. Bij ‘gewone’ fietsritten fiets ik liever met de ergo uit en schakel ik zelf met mijn fiets om de weerstand te bepalen.
3. Vergeet je accessoires niet
De aanschaf van je trainer is al niet mis, waardoor je misschien geneigd bent de extra’s achterwege te laten. Maar geloof me, deze gaan je fietservaring zoveel beter maken.
Trainingsmat
Een trainingsmat beschermt je vloer tegen zweetdruppels, want zweten ga je doen als je binnen fiets! Daarbij dempt het ook het geluid, wel zo fijn voor de andere mensen in huis of in je gebouw.
Voorwielsteun
Als je je indoor trainer dan op een mat hebt staan, zal je voorwiel niet helemaal stil staan. Je band zelf heeft al een beetje een verend gevoel, maar als er een mat onderstaat is dit nog heviger. Dat voelt niet fijn en met een voorwielsteun is de opgelost en sta je nog een stuk steviger.
Ventilator
Zoals ik net al zei, je gaat zweten! In de winter zal het waarschijnlijk binnen warmer zijn dan buiten, maar je hebt ook geen rijwind. Een ventilator scheelt hierbij al heel veel! De wind zorgt ervoor dat je zweet beter kan verdampen en dat je beter afkoelt. Vergeet ook niet een handdoekje en een bidon te pakken voor je gaat fietsen.
4. Een FTP test
Wil je je training zo specifiek mogelijk op je eigen niveau aanpassen? Doe dan een FTP test! Het voordeel van smart trainers is dat ze je wattage meter hebben en dus op wattage kunt trainen. Gebruik je een software dan vind je daar waarschijnlijk een standaard protocol voor zo’n test. De uitslag hiervan kun je weer in de software verwerken waardoor trainingen die je gaat doen automatisch de juiste weerstand voor jou bepalen.
5. Vergeet niet om ook nog buiten te fietsen
Binnen fietsen is een hele goede oplossing, maar vergeet ook niet om af en toe buiten te fietsen. Frisse buitenlucht doet je goed, maar als je wedstrijden wil fietsen is het goed om in verschillende weersomstandigheden te kunnen fietsen. Tijdens een wedstrijd kan het regenen en dan is het wel fijn om te weten hoe het voelt een bocht te nemen op een natte weg.
Fiets jij weleens binnen of denk je eraan om indoor te gaan fietsen? Laat het me hieronder weten in de comments of via Instagram.
0 reacties