Summer bodies are made in winter. Maar hoe krijg je die bikini body zonder dieet?

Op 17 december 2021 door Maartje

Nog een halve maand en dan is het weer januari, het moment waarop iedereen weer wordt verleidt tot nieuwe diëten. Het is namelijk het moment voor nieuwe goede voornemens en ja ‘summer bodies worden toch gemaakt in de winter’ dus je kunt maar beter op tijd beginnen. Maar eerlijk, ik ben hier vandaag niet om te vertellen hoe je op fysiek vlak een bikini body gaat krijgen. Every body is a bikini body! Ik wil je dus zeker aanmoedigen om die (piepkleine) roze bikini met rode stippen aan te trekken, maar ik snap ook dat je dat nog spannend kunt vinden. Wat mij betreft is het hebben van een bikini body dan dus ook vooral een mentaal doel. Het gaat erom dat je je zelfverzekerd voelt, blij en gezond. De maat van je bikini is daarbij niet relevant. Benieuwd? Lees hieronder mijn tips voor een bikini body zonder dieet.

 

Mijn acht tips om je te helpen je bikini body deze zomer mentaal te rocken:

1. Vergeet bikini body idealen

Zoals ik in de inleiding ook al zei; elk lichaam is een bikini lichaam zolang het een bikini aan heeft. Probeer komende maanden daarom niet te focussen op onrealistische (korte termijn) resultaten, maar vooral op gezond gedrag dat ervoor gaat zorgen dat jij je op je best gaat voelen. Hoe je lijf er ook uitziet, het zal er een stuk beter uitzien als jij je goed voelt en dat uitstraalt.

 

2. Slaap voldoende

Niet uitgeslapen zijn, je vermoeid en chagrijnig voelen, niet erg sexy natuurlijk. Maar naast dat het waarschijnlijk niet goed voelt om zo rond te lopen kan het missen van slaap ook zorgen voor meer ontstekingen in de huid, met acne of eczeem als gevolg. We praten niet voor niets over een schoonheidsslaapje. Gebrek aan slaap heeft ook impact op je eetlust en gewicht, waar voldoende slaap juist weer goed is voor je stresslevels. Al die dingen samen maken dat je je slaappatroon een prioriteit dient te maken. Zo stap je uitgerust en energiek rond.

3. Drink voldoende water

Voldoende water drinken helpt bij het voorkomen van een opgeblazen gevoel en constipatie, het managen van je gewicht, het verminderen van hoofdpijn, een fijne gemoedstoestand, een energiek gevoel en nog veel meer. Allemaal dingen die niet verkeerd zijn als je op het strand paradeert toch? Zorg dat je altijd water in je buurt hebt en drink wanneer je dorst hebt.

 

4. Ga niet als een gek calorieën vermijden

Dit is misschien een moeilijke voor je aangezien je overal ziet dat je vooral minder, minder en nog minder moet gaan eten. Toch kan dit het tegenovergestelde effect hebben. Te snel willen en te weinig eten zorgt ervoor dat je je spiermassa gaat verliezen, je metabolisme gaat vertragen en je menstruatiestoornissen kunt krijgen. Daarbij kan het ook een trigger zijn voor eetbuien. Ga dus niet als een gek calorieën cutten, maar focus op kwaliteit van voeding in plaats van enkel kwantiteit. Ga voor vezelrijke producten, geef groente de hoofdrol, zorg voor voldoende eiwitten en skip je vetten niet! Want nee, vetten maken je niet ‘vet’, vetten heb je ook nodig! Voornamelijk de onverzadigde vetten rijk aan omega 3 zijn een belangrijke aanvulling wanneer je je goed wilt voelen. Omega 3-vetzuren kunnen bijdragen aan het verbeteren van je huid, een gezond gewicht en zelfs aan betere sportprestaties.

 

5. Probeer eens een nieuwe sport of vorm van beweging

Jezelf vanaf januari gaan verplichten 5-6x in de week naar de sportschool te gaan gaat waarschijnlijk niet heel lang lukken als je nu niet doet of totaal niet leuk vind. Ga jezelf dus niet verplichten keihard te gaan sporten om gewicht te verliezen. Ga liever opzoek naar een vorm van beweging die je leuk vindt en waar je oprecht naar uit kunt kijken. Misschien is er iets leuks in de buurt waar je je eens bij kunt aansluiten, ga lekker fietsen met je familie of ga lopend naar je werk. Het maakt niet uit, als je het maar kunt waarderen en daardoor gaat blijven doen.

 

6. Doe rustig aan met alcohol

Alcohol is dan wel sociaal geaccepteerd, het niet direct het allerbeste voor je. Doe daarom een beetje rustig aan met alcohol, grote kans dat je je niet heel erg zelfverzekerd voelt met een kater. Daarbij kan alcohol ook zorgen voor een opgeblazen gevoel (zeker wanneer het van zoete cocktails komt), dehydratatie en het heeft ook de neiging je rem weg te halen wanneer er een schaal chips of borrelhapjes voor je staat. Ik zeg je niet dat je helemaal niet mag drinken, maar benarder alcohol met mate en je lijf en mind zullen je dankbaar zijn.

bikini body

7. Plan en prep je maaltijden

We zijn allemaal druk en soms maakt dat het toch wel heel moeilijk om te zorgen voor een verse maaltijd op tafel. Bovendien heb je misschien überhaupt niet de juiste boodschappen in huis om wat te koken. Even snel bestellen of iets kant-en-klaars halen is gewoon makkelijker. Veel van deze opties bevatten een hele berg zout waardoor je je sneller opgeblazen voelt. Maak op je vrije dag eens wat tijd om na te denken over wat je wilt gaan eten komende week, doe boodschappen en bereidt voor wat je al kunt voorbereiden. Dit bespaart je tijd gedurende de week en maakt het makkelijker om voedzame maaltijden op tafel te zetten.

 

8. Vergelijk jezelf niet met anderen

En dan is daar het moment dat je met je kin omhoog in je bikini het strand oploopt. Je voelt je goed, kom maar op. Tot het moment dat je op je handdoek zit en iemand in het vizier krijgt die er toch wel anders uitziet op haar handdoek. Misschien krijg je de neiging jezelf letterlijk te gaan verstoppen.

Wanneer je je met iemand anders vergelijkt focus je je vaak op een specifiek aspect, het aspect waar het bij de ander een stuk beter lijkt. Maar vergeet niet naar het hele plaatje te kijken, de kans is groot dat het bij de ander niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Door meer genuanceerd te kijken, krijg je een veel realistischer beeld. Niets of niemand is perfect, maar iedereen is uniek.

 

Heb jij nog tips die je wil toevoegen om je bikini body mentaal te rocken komend jaar? Deel ze dan hieronder of onder de post op Instagram!

Nog moeite om met gezonde gewoonten aan de slag te gaan? Kijk dan op deze pagina zeker eens naar de informatie over mijn cursus Gelukkig gezond.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.