Sydney Reisgids, NSW Australië

Op 1 november 2017 door Maartje

In augustus 2015 begon ik aan het grootste avontuur van mijn leven. Ik vertrok voor 6 maanden naar Australië, deels om het land te ontdekken maar voornamelijk ook om af te studeren als fysiotherapeut. Ik ging stage lopen in Sydney en zou hier ook het grootste gedeelte van de tijd verblijven. Het duurde niet lang voor ik verliefd werd op de stad en later ook op de rest van het land. De komende paar weken wil ik jullie wat meer laten zien van mijn reis door Australië, vandaag beginnend bij mijn ‘home town’ Sydney.

 

Sydney

Sydney, de hoofdstad van Australië, ergens aan de andere kant van de wereld. Het is niet zomaar een tripje, gemiddeld is de reistijd vanuit Nederland toch wel minimaal 24 uur. Eenmaal aangekomen heb je ook nog eens te maken met een tijdverschil van zo’n 10 uur. Toch voel je je snel thuis, de mensen zijn vriendelijk en willen je allemaal graag helpen. Hoe werkt de bus, hoelaat vertrekt die, waar kan ik het beste slapen. De hostels in Australië zijn over het algemeen erg goed. Bij aankomst slapen de meeste studenten daarom eerst een aantal nachten in een hostel voor ze opzoek gaan naar een kamer. Sydney is een redelijk dure stad om te wonen, de meeste kamers zijn gedeeld met andere om zo de kosten wat te drukken. Ik had het geluk een prachtige kamer voor mezelf te hebben voor een schappelijke prijs, ergens tussen Randwick en Coogee.

 

Praktisch

Sydney heeft geen metro systeem. Alles gaat via trein en bus. Het openbaar vervoer is overzichtelijk en redelijk stipt. De bus is natuurlijk wel afhankelijk van de rest van het verkeer, waardoor het soms wel wat langer kan duren. Je reist met het openbaar vervoer met je ‘metro card’, dit is de OV chipkaart van Sydney. Iedere week begint deze kaart opnieuw met tellen, na 6 ritjes met het OV zijn de ritjes de rest van de week gratis. Op zondag is het gehele openbaar vervoer 2 dollar 50. Voor dat bedrag kun je de hele dag reizen met bus, trein en zelfs met de pont. Dit maakt zondag een aantrekkelijke dag om wat verder weg te gaan. Fietsen wordt nauwelijks gedaan in de stad en is ook niet aan te raden. Er zijn geen fietspaden en auto’s zijn niet gewend aan fietsers.

Eten en drinken is in Sydney geen probleem. Er zijn ontelbaar veel koffietentjes, barretjes en restaurants. Alle verschillende wereldkeukens zijn aanwezig. Zelf koken is natuurlijk ook een optie, Coles is dan je favoriete supermarkt. Ook als winkelliefhebber kun je je hart hier ophalen. Er zijn verschillende grote winkelcentra, vaak aangeduid als ‘junction’. 

 

Coogee – Bondi – Beaches 

Het centrum van de stad ligt niet direct aan zee, hiervoor zul je nog zo’n 20 minuten met de bus moeten richting de Eastern Suburbs. Bondi is waarschijnlijk het meest bekende strand van Sydney maar dit zorgt ervoor dat er wel erg veel toeristen zijn. Begrijp me niet verkeerd, het is er prachtig, maar Coogee is zeker zo mooi en net wat minder druk. Ook zijn de golven in Coogee net wat minder hoog waardoor het fijner is om te zwemmen. Ga ook zeker even langs bij Melon head voor een lekker vers sapje of een goede smoothie. Vanuit Coogee is het een absolute aanrader om naar Bondi te lopen via de kust, de coastal walk. Je komt dan ook langs Clovelly beach, Bronte beach en Tamarama beach. Aangekomen in Bondi kijk je naar de surfers of neem je een duik in het Bondi Icebergs zwembad. Of wat dacht je van een echte Aussie BBQ? Op elk strand vind je openbare barbecues waar je gezellig kunt bakken en eten.

In het noorden van Sydney zijn ook nog een aantal mooie standen te vinden, zoals Manly beach, Fresh water beach en Palm beach. Je reistijd vanaf het centrum kan dan wel wat langer zijn dus ik zou dit alleen aanraden als je echt veel tijd hebt in de stad.

Centennial Park & Royal Racecourse 

Ook in de Eastern suburbs vind je Centennial park en daaraan gelegen het paardenrace circuit van Sydney. Het park is de ultieme plek om even lekker te gaan sporten. Je vind hier veel fietsers en hardlopers. De ‘grand drive’ is een grote ronde die door het park gaat. Auto’s en fietsers worden hier gescheiden en er is een los voetpad voor wandelaars. Dit zorgt ervoor dat het één van de veiligste plaatsen in de stad is om te sporten. Met name in de weekenden zie je verder veel mensen barbecueën, picknicken en zelfs hele familiefeestjes organiseren in het park. Heb je zelf geen fiets dan kun je er ook fietsen huren en er zijn zelfs paarden waarop je een rondje kunt rijden.

De paardenraces zijn in Australië erg populair. Het is iets wat wij Nederlands helemaal niet op deze manier hebben en daarom erg leuk om een keer te gaan kijken. Het is een aangelegenheid waar mensen zich graag helemaal voor opdoffen, de vrouwen dragen een hoedje of een ander haar accessoire. Verder wordt er veel wijn gedronken en wordt er geld ingezet op de paarden. Bepaalde groepen uit bepaalde segmenten huren daarnaast een tafel vanuit waar zij de hele dag naar de paardenrace kijken. Op de eerste dinsdag in november vind de grootste paardenrace van Australië plaats in Melbourne. Vanuit Sydney is deze op grote schermen te volgen en de meeste mensen zijn vrij van werk.

 

 

 

Harbour Bridge, Opera House & Royal Botanical gardens 

Sydney wordt door het water in 2 delen verdeeld, het noordelijk en het zuidelijk gedeelte. Om deze delen met elkaar te verbinden is de Harbour bridge gebouwd. Een brug die het voor mensen toegankelijk maakt makkelijk van de ene kant van de stad naar de andere kant van de stad te reizen. Vanuit bushalte ‘circulair quay’ loop je makkelijk richting de voet van de brug en het opera house, waarschijnlijk de 2 grootste bezienswaardigheden. Als toerist kom je er niet onderuit hier even te gaan kijken. Het is mogelijk de brug te beklimmen, hier zit een serieus kostenplaatje aan vast maar het is zeker een beleving. In het opera house kun je naar verschillende voorstellingen, denk aan musicals en ballet uitvoeringen. Er zijn speciale open dagen waarop je gratis het opera house in kunt. Let erop dat je hiervoor wel een behoorlijke tijd buiten in de rij moet staan. Jaarlijks is hier tevens de aankomst van de Sydney Marathon.

Direct naast het Opera House loop je in Oostelijke richting zo de botanical gardens in. Het is me opgevallen dat iedere grote stad in Australië zo’n soort park heeft. Mooi aangelegd met brede paden en verschillende bloemen en vijvertjes. Zeker leuk om een rondje door te lopen en misschien wel te stoppen voor een picknick. Hier worden tevens verschillende evenementen en festivals georganiseerd.

Darling Harbour & The Rocks

Vanaf de Harbour bridge ga je in westelijk richting naar the Rocks en Darling Harbour. De rocks is een wijk waar veel bekende musea van Sydney zitten. Wanneer je naar het verste punt loopt heb je tevens mooie uitzichten over de stad. Darling Harbour is een haven waar ook vooral veel verschillende toeristische uitjes te vinden zijn. Hier je vind je madame Tussauds, de dierentuin en veel eetgelegenheden. Op beide plekken ben ik niet erg vaak geweest, hoewel de sfeer er gezellig is vond ik het verder niet heel erg bijzonder.

Binnenstad & Sydney Tower Eye

Wanneer je het echt hart van de winkelstraten inloopt heb je pas door in wat voor wereld stad je bent. Grote designer winkels staan gemixt met oude historische gebouwen. Loop de straten door en je komt vanzelf langs alle leuke plekjes. Hieronder vind je een video die ik in die tijd maakte met wat inspiratie. Het hoogste punt in Sydney is de Tower Eye. Het is geen Empire state building of Eiffeltoren, maar het uitzicht vanaf boven is wel erg mooi. Ik ging hier helemaal aan het einde van mijn trip omhoog en vond het geweldig om te zien waar je allemaal geweest bent in de stad.

 

 

 

 

Watsons bay

Mijn laatste favoriet in de zuidkant van Sydney, Watsons Bay. Vanuit Bondi kom je hier makkelijk met het openbaar vervoer. De perfecte plek om gewoon even te relaxen en naar de stad te kijken. Het uitzicht is echt adembenemend en er heerst een hele fijne vibe. Geen drukte, geen massa toerisme. Een plek om even stil te staan en te beseffen waar je eigenlijk bent, aan de andere kant van de wereld. Vanuit Watsons Bay kun je met boot weer terug richting circulair quay. Je vaart dan letterlijk langs het Opera House en de Harbour Bridge, een goede budget tip om deze vanaf het water te bekijken.

Taronga Zoo 

In de stad zelf vind je een overdekte dierentuin, de Sydney Zoo. Door de naam lijkt het alsof dit dé dierentuin van Sydney is, maar eigenlijk vind je hier vrij weinig. Wil je echt een leuke dierentuin bezoeken waarbij je ook de stad nog op de achtergrond ziet liggen dan ga je naar de Taronga Zoo. Deze is het snelst te bereiken via het water. Je vind er niet alleen kangaroos en koala beren maar dieren van over de hele wereld. Zeker wanneer je niet verder het land in zal gaan is dit je beste plaats om dieren te spotten. Het is een grote dierentuin waar je je de hele dag prima kunt vermaken.

Blue mountains

De blue mountains zijn een nationaal park in de buurt van Sydney. Met de trein doe je er ongeveer 1-2 uur over om in het park te komen. Vanuit de stad zijn er ook verschillende geregelde bustours die je kan nemen naar de blue mountains. Katoomba is het station waar je stopt om midden in het park te komen. Vanuit hier heb je uitzicht over de ‘Three Sisters’ en zijn er verschillende routes die je kunt lopen. De Wentworth Falls zijn nog een mooie plek om te gaan kijken en er loopt een kabelbaan waarmee je over de vallei kunt. Wil je echt wat actie dan zijn er verschillende canyoning tochten te doen onder begeleiding van een gids. Wij kozen ervoor om vanuit Katoomba nog verder te gaan met de trein naar Leura. Dit is een klein schattig dorpje wat nog niet helemaal met zijn tijd is mee gegaan. Je vind hier veel schattige winkeltjes en oude huisjes. Vanuit daar kun je nog verder wandelen naar de Gordon Falls.

Royal National park & Wollongong 

Nog een national park in de buurt van Sydney. Ik besloot hier op de fiets door te gaan onderweg naar Wollongong. Wollongong is een wat kleinere stad ten zuide van Sydney. De fietstocht hier naartoe is een bekende onder de plaatselijke wielrenners. De ‘ride to the gong’ wordt jaarlijks georganiseerd. Ik vond het een prachtig park. De natuurlijk is net wat ruiger en het is er minder druk en toeristisch. Er zitten wat mooie klimmetjes in de weg en wandelend kun je zelfs nog verder gaan. Je vind er verschillende lookout punten en als je het park helemaal doorrijdt kom je op de ‘Grand Pacific drive’ van Sydney naar Melbourne. Vanuit Wollongong kun je terug met de trein naar Sydney. 

Surfcamp, New Castle & Port Stephans 

In het grootste gedeelte van Australië is het mogelijk om te surfen, ook vanuit Sydney bestaan er verschillende opties om op een surfcamp te gaan. Dit kan een paar dagen zijn of zelfs een paar weken. Vaak ga je dan richting New Castle of Port Stephans naar stranden waar de golven het beste zijn. Dit zijn vaak erg gezellige tijden waar je makkelijk nieuwe mensen leert kennen. Verder is Port Stephans ook een leuk familie uitstapje. Je kan hier verschillende boottochten maken om dolfijnen te spotten.

 

Mocht je nog vragen hebben over Sydney dan hoor ik het graag. De komende weken zullen er meer dan dit soort blogs online komen over andere delen van Australië. Heb jij nog andere tips voor Sydney? Laat het me zeker weten want er komt een dag dat ik terug die kant op ga! 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.