Trainen, ik doe het het hele jaar door buiten. Door weer en wind ben ik buiten te vinden en ik krijg heel veel vragen over hoe ik dat nou doe. Vandaag ga ik je mijn tips geven voor het trainen in een natte, koude, donkere winter.
1. Verlichting
Het allerbelangrijkste wat mij betreft, verlichting! De kans is groot dat je tijdens deze korte donkere dagen in de winter regelmatig in het donker naar buiten zal gaan om te trainen. Lange tijd had ik de instelling ‘als ik het kan zien, is er genoeg licht’. Helaas werkt het zo niet. Nu ik zelf al een aantal jaar auto rijdt merk ik hoe gevaarlijk sporters zijn die slecht verlicht zijn. Zorg dus niet alleen voor voldoende licht voor jezelf maar zorg voor zoveel licht dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Er zijn tal voor lichtjes verkrijgbaar tegenwoordig, zowel voor op de fiets als tijdens het lopen. Wanneer je niet op een fietspad of voetpad sport is een reflecterend hesje ook een absolute aanrader. Zelf gebruik ik tijdens het fietsen een voorlicht van 3000 lumen en een goed rood achterlicht. Tijdens het lopen gebruik in een harnas met voor en achterlicht over mijn gele hesje heen.
2. Laagjes kleding
Zowel voor kou als voor regen geld, laagjes kleding! Liever iets te veel dan iets te weinig. Het kost je lichaam veel energie om je lichaam op te warmen in het koude weer, kies daarom voor verschillende laagjes. Mocht je het dan echt te warm krijgen kan je altijd nog iets uit doen. Zorg bij regen voor een regenjasje. Ik gebruik voor lopen en fietsen een anders jasje, voornamelijk door de pasvorm. Ook een pet en handschoenen zijn in de regen fijn om niet helemaal nat te worden, zelfs als het niet zo heel koud is. Wanneer het heel erg koud is ga ik snel voor soft shell achtige materialen. Deze houden de koude, gure wind tegen en zorgen ervoor dat je je warmte vast kunt houden. Mutsen, handschoenen, dikke wintersokken en een buff rond je nek zijn natuurlijk must haves. Het aanschaffen van al deze kledingstukken kan redelijk prijzig zijn. Het meeste van mijn collectie heb ik in de uitverkoop in de zomer gekocht, hou deze goed in de gaten. Ook winkels als Lidl hebben regelmatig sportkleding van redelijke kwaliteit.
3. Een veilige route
In het donker doe ik vrijwel altijd dezelfde rondjes. Waar ik overdag bijna altijd het bos in ga doe ik in het donker bewust niet. Ga in je buurt op onderzoek uit naar de beste wegen. Kies voor routes met fietspaden, lantaarnpalen en niet te veel plaatsen waar je moet oversteken. Mijn fietsrondje is ongeveer goed voor 50 minuten fietsen, wil ik 2,5 uur fietsen dan rijdt ik hem dus gewoon 3 keer. Minder leuk misschien dan een lange route maar wel veilig en vertrouwd.
4. Ga samen met iemand anders
Ook deze spreekt misschien voor zich, maar ga lekker samen met iemand anders. Trainen met meerdere mensen voelt in het donker vaak veiliger. Als groep ben je minder kwetsbaar dan alleen. Samen met andere trainen is natuurlijk ook gezelliger, waardoor je die koude uurtjes veel makkelijker doorkomt. Het idee dat er mensen zijn waarmee je hebt afgesproken te gaan trainen maakt het ook minder makkelijk om af te zeggen als het buiten regent.
5. Muziek
Met het zonnetje ziet alles er buiten wat fleuriger uit, wat vaak beter is voor je trainingshumeur. Ik heb gemerkt dat ik me minder aan de harde wind erger als ik hem niet hoor. Ook in het donker helpt muziek mij. Wanneer ik je in het donker minder ziet, gaan je andere zintuigen wat extra helpen. De waaiende blaadjes, het ritselende eekhoorntje, het worden zomaar ineens allemaal angstaanjagende geluiden. Wanneer ik met muziek train schrik ik niet van geluiden en voel ik me veiliger. Daarnaast zing ik in mijn hoofd (en soms hardop) ook mee met de liedjes, dit zorgt voor afleiding waardoor je je minder druk kan maken om wat er mogelijk om je heen zou kunnen gebeuren. Zorg er wel altijd voor dat je maar één oortje in doet, je moet het verkeer om je heen nog wel kunnen horen.
Als laatste wil ik je nog het volgende meegeven. Té koud of té nat: té is nooit goed, dat geld voor bijna alles. Wanneer het te koud is, kan het niet meer verantwoord zijn om te lang buiten te trainen. Een korte periode kan natuurlijk prima maar onderkoeling kan zeker voorkomen als je té lang buiten blijft. Wanneer het té nat is kan je het ook koud krijgen naar verloop van tijd, daarnaast is het ook mogelijk dat het wegdek glad wordt. Wanneer je denkt dat het echt niet verantwoord is om (lang) naar buiten te gaan, doe dit dan niet.
Ik hoop dat je wat met mijn tips kan. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan zeker hieronder. In mijn vlogs en mijn instagram stories laat ik je regelmatig zien hoe ik train in de winter, hier kun je hoop ik nog wat extra motivatie uit halen.
0 reacties