TRAINEN OP HARTSLAG #3 hartslagzoens

Op 21 juni 2022 door Maartje
In de vorige blogs vertelde ik je al over de energiesystemen en het omslagpunt. Aan de hand van dat omslagpunt kun je verder je hartslagzones bepalen en die gaan gebruiken tijdens je trainingen.

Waarom trainen op hartslag?

Moet het sowieso, trainen op hartslag? Niets moet en er zijn verschillende wegen die naar Rome lijden, maar als je nu altijd op gevoel traint kan trainen op hartslag je wel nieuwe inzichten geven. Trainen op hartslag is heel erg efficiënt om een goede basis te bouwen voor je duursporten, maar ook om sneller te worden. Om sneller te worden moet je namelijk pittige intervaltrainingen doen (zone 4), maar moeten je langzame duurtrainingen ook echt langzaam zijn (zone 1-2). Ervaring leert dat mensen op gevoel vaak in zone 3 lopen. Ga je op hartslag trainen, heb je dus veel beter in staat om de intensiteit van je trainingen te bewaken en deze op jou persoonlijk af te stellen. Je gaat je trainingscapaciteit optimaal benutten.
Het spreekt wellicht voor zich, maar om te trainen op hartslag heb je een hartslagmeter en sporthorloge nodig.

De verschillende hartslagzones en daarbij behorende trainingen

We onderscheiden 5 hartslagzones (of 6 wanneer je zone 0 meeneemt)

Zone 0

Trainingseffect: Versnellen van het herstel na een eerder geleverde inspanning.

Soort training: Hersteltraining, warming-up, cooling-down, techniekoefeningen.

Zone 1

Trainingseffect: Verbetert de aerobe capaciteit door stimulering van de vetzuurverbranding.

Soort training: Extensieve duurtraining.

Zone 2

Trainingseffect: Verbetert de aerobe capaciteit en het spiermetabolisme door verhoogde mitochondriale dichtheid en capillarisatie (aanmaken van meer bloedvaatjes).

Soort training: Duurtraining op normale intensiteit.

Zone 3

Trainingseffect: Verbetert de VO2 en cardiorespiratoire gezondheid door toename van de hartkracht en verbeteringen in O2-afhankelijke opslag en lactaattolerantie).

Soort training: Intensieve duurtraining, tempotraining.

Zone 4

Trainingseffect: Verbetert de anaerobe capaciteit door intensiteitsverbeteringen in de capaciteit van de bufferintervallen

Soort training: Extensieve intervaltraining, drempeltraining.

Zone 5

Trainingseffect: Verbetert de VO2peak, het anaerobe vermogen en spiermetabolisme.

Soort training: Intensieve intervaltraining, sprinttraining.

trainen op hartslag

Je hartslagzones bepalen

Inspanningstest
Er zijn verschillende manieren waarop hartslagzones bepaald kunnen worden. Dit gebeurt meestal aan de hand van percentage van het omslagpunt, maar soms kan het ook aan de hand percentages van de maximale hartslag wanneer het omslagpunt niet bekend is.
De meest betrouwbare en nauwkeurige manier om je hartslagzones te bepalen is aan de hand van een inspanningstest. De ingeademde zuurstof en uitgeademde koolzuur worden door middel van een mondkapje gemeten bij een inspanningstest met ademgasanalyse. Op het moment dat de CO2 afgifte hoger wordt dan de O2 opname is het RCP bereikt. Het RCP wordt gebruikt om de trainingszones te bepalen en specifiek te kunnen trainen. Zo’n inspanningstest is een investering, maar waarschijnlijk investeer je ook in goede schoenen, een horloge, materiaal en sportvoeding. Een inspanningstest is misschien wel je beste investering. Je hebt namelijk minder aan die andere investeringen wanneer je in de verkeerde zones traint.

Formule van Karvonen

Doe je geen inspanningstest en weet je je omslagpunt niet, is er ook een manier om je hartslagzones theoretisch te bereken. Dit doe je met behulp van de formule van Karvonen. Hiervoor heb je je maximale hartslag en je rusthartslag nodig.

Met de wiskundige formule bepaal je de trainingshartslagen van een gewenste trainingsintensiteit. Dat ziet er als volgt uit:

Trainingshartslag = ((max Hf − rust Hf) × %Intensiteit) + rust HF
Stel, je hebt een maximale hartslag van 198, een rusthartslag van 51 en je wil een intensieve training doen op 90%.
Trainingshartslag = (198 – 51) x 0,90) + 51 = 183

Karvonen geeft een globale waarde, maar is niet nauwkeurig op een of twee hartslagen zoals dat met een test gebeurt.

Hoe zit het met de zones uit je horloge?

Gebruik je een sporthorloge dan heb je hier vast ook zones voorbij zien komen. Deze worden bij het instellen van je horloge berekend aan de hand van theoretische waarden op basis van leeftijd, geslacht, etc. Train je veel met je horloge en vooral ook intensief of gebruik je hem met wedstrijden, zijn de nieuwste horloges wel in staat om je leren van je prestaties en zich aan te passen. Zones komen zo beter overeen, maar in de praktijk zie ik vaak nog grote afwijkingen.

Trainen maar!

Oke, je inzicht hebt in je zones en de trainingen die je bij de zones passen. Nu kan het trainen beginnen. Afwisselend trainen in alle zones is het mooiste, maar het ligt er wel aan waar je sterke en zwakke punten, waar je doelen liggen en in welke periode van je voorbereiding je zit. Ga je voor een lange afstand  en ben je nog niet efficiënt in lage zones, dan train je waarschijnlijk heel veel in de onderste twee zones. Heb je dat goed onder controle en train je voor een korte afstand en wil je je snelheid verhogen, dan ga je waarschijnlijk veel meer rondom je omslagpunt trainen. Kleine kanttekening, hoe intensiever een training, hoe langer de hersteltijd. je kunt dus niet dagelijks hoog intensief trainen maar zult dit wel moeten afwisselen met hersteltrainingen en trainingen in lage zones.
Extra side note: je hartslag kan bepaald worden door de temperatuur, je vermoeidheid, je vorm van de dag, etc. Hou hier rekening mee. Vergeet ook verder niet te blijven genieten van je trainingen en niet alleen maar constant op je horloge te kijken.
Nog vragen? Stel ze hieronder of via de post op Instagram. Een keer een inspanningstest doen? Ik neem deze af in Breda. Klik hier voor de info en neem contact met me op.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.