Triatlon wissel van zwemmen naar fietsen – Snelle wissel triathlon #2

Op 1 augustus 2018 door Maartje

Vandaag het tweede artikel over de triathlon wissels. Vorige maand vertelde ik je al iets over het indelen van de wisselpost, vandaag kijken we naar de eerste echte wissel, de triathlon wissel van zwemmen naar fietsen. Dit is transition 1 en wordt daarom ook vaak aangeduid bij wedstrijden met T1.  Van begin tot eind loop ik hem met je door, kijk je mee? 

 

 

Wetsuit

Vanuit het water moet je lopend naar de wisselpost om je fiets te halen. Het wel of niet dragen van een wetsuit heeft hier behoorlijk wat invloed op. Is het water wat fris en draag je waarschijnlijk een wetsuit, is het water zoals nu flink opgewarmd en leg je het zwem onderdeel af zonder wetsuit. Ik start met het wetsuit scenario. 

  • Klim uit het water en zet je duikbril op je hoofd. Zet hem samen met je badmuts niet helemaal af, je wilt namelijk 2 handen vrij houden voor je wetsuit. Tijdens het lopen naar de wisselpost toe ga je deze tot aan je middel al uit doen. Al rennend rits je de achterkant open, haal je je armen uit de mouwen en duw je de wetsuit binnenste buiten naar beneden. Hoe langer je je wetsuit aan houdt, hoe strakker hij zich zal vastzuigen en hoe moeilijker hij dus uitgaat. Door het eerste stukje al uit te doen maak je het jezelf makkelijker. 
  • Aangekomen in de wisselpost willen we zo snel mogelijk ook de onderkant van de wetsuit uit. In één beweging heb je hem zo naar je enkels gerold (hoe lager hoe makkelijker). Daarna wordt het wat lastiger. Probeer met 1 voet op het kruis van de wetsuit te gaan staan, het andere been trek je nu omhoog om je voet eruit te krijgen. Stap nu op je wetsuit met je vrije been om je andere voet eruit te halen. Het staan op het kruis maakt het een stuk makkelijker om eruit te komen dan het gewoon blijven staan op de pijp van de wetsuit. Vanaf het kruis kun je de wetsuit korter houden waardoor je er makkelijker uitkomt. Het is ook een optie om je wetsuit helemaal naar beneden te trekken en dan te gaan zitten om de pijpen over je enkels uit te doen. Dit kost wel wat meer tijd. 
  • Heb je geen wetsuit aan dan kun je dit bovenstaande, iet wat onhandige ritueel overslaan. Je duikbril en badmuts trek je van je hoofd en je rent zo de wisselpost in. 

 

 

De fiets op 

  • Wanneer je schoenen al op je fiets zitten kun je nu direct je helm opzetten. Zo niet, doe dan nu eerst je fietsschoenen aan (eventueel met sokken) en dan je helm. Rits de startband van je stuur en stap hier in of klik hem om. Dan pak je je fiets. Let op, zonder helm dicht geklikt te hebben mag je nog niet met je fiets op pad. Je riskeert hierbij tijdstraf. 
  • Met je fiets aan je hand ren je nu de wisselzone uit. Aan het einde ligt vaak een balk of een getrokken lijn, daarna mag je pas echt op je fiets gaan zitten. Spring op je fiets door je stuur vast te pakken met beide armen, al rennend een hup te maken en je been over je fiets te slingeren. Het buitenste been land hierbij op het pedaal en je billen op het zadel. Klik je schoenen in en begin met trappen. Heb je je schoenen nog niet aan, maak dan eerst flink tempo en doe daarna pas één voor één je schoenen aan. 

 

 

Als laatste de belangrijkste tip; zorg dat je dit alles oefent. Het gaat niet in één keer perfect lukken, na 10x doe ik soms nog steeds wel eens gekke dingen door de haast en de adrenaline. Hoe meer je dit doet, hoe meer het een gewoonte zal worden en je steeds beter en sneller zal kunnen wisselen. Volgende maand deel 3 met de wissel van fietsen naar lopen. 

Om ervoor te zorgen dat je alle bovengenoemde spullen bij je hebt gebruik je natuurlijk deze checklist:demenukaartvanmaart.nl/wat-neem-je-mee-naar-een-triathlon. Heb je nog andere vragen, stel ze dan zeker even hieronder bij de comments of stuur me een berichtje via instagram

P.S. Ben je nog opzoek naar een leuke triathlon om al mijn tips uit te proberen? 15 september kun jij samen met mij starten in Nijmegen tijdens de 024 triahtlon. Alle info en de inschrijfpagina vind je op : www.triathlon024.nl

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Triathlon wissel van fietsen naar lopen - Snelle wissel triathlon #3 - MaartjeMaria.com - […] wissel triathlon blogpost. Eerder liet ik je al zien hoe je wisselpost inricht en hoe je je een snelle…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.