Vegan gevulde speculaas + WIN Feel Good Food

Op 3 oktober 2017 door Maartje

Speciaal momentje dit, de eerste post op mijn nieuwe website. Om dit te vieren heb ik een lekker recept voor vegan gevulde speculaas en een winactie voor jullie.

Zelf ben ik gek op kookboeken, er staan er een heleboel bij ons in de keuken. Ik gebruik ze voornamelijk als inspiratiebron, letterlijk recepten overnemen is niet echt iets voor mij. Ik kan het vaak niet laten om wat aanpassingen te doen. De laatst verschenen boek van Uit Paulines Keuken is zo’n boek waar je veel inspiratie uit haalt. Zoals we van Pauline (en Annika) gewend zijn bevat het boek prachtige foto’s. De recepten zijn allemaal onder het kopje ‘gezond’ te plaatsen en zijn niet te ingewikkeld in de uitvoering.

 

Het boek is helaas niet volledig vegetarisch of veganistisch, als staan er wel een aantal goede vegan recepten in. Ik besloot een recept te veganizen en deze met jullie te delen. Mijn oog viel al snel op de ‘gevulde speculaas’. Hoewel sinterklaas voor mijn gevoel nog lang niet in het land is, liggen de pepernoten alweer een aantal maanden in de schappen. Het amandelspijs in de recept wordt gemaakt met dadels, hierdoor krijg je wel de zoete en plakkerige structuur zonder de kilo’s geraffineerde suiker. De basis van het deeg bestaat uit havermout en herfstige speculaaskruiden. Het resultaat is een heerlijk geurende speculaas waar je van wilt blijven eten.

 


5.0 from 1 reviews
Vegan gevulde speculaas
 
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
 
Door:
Soort recept: Zoet, tussendoor
Aantal porties: 12 porties
Ingrediënten
 • 300 gram dadels (2 uur geweekt in lauwwarm water)
 • 250 gram amandelen (+ extra voor decoratie)
 • sap en rasp van 1 citroen
 • 150 gram havermout
 • 75 amandelmeel
 • 2 TL bakpoeder
 • 2 EL speculaaskruiden (of pumpkin spice)
 • 2 EL maple syrup of ahorn siroop
 • 2 EL kokosolie (ongeveer 40 gram)
 • scheutje ongezoete amandelmelk
 • snuf zout
Zo maak je het
 1. Doe 250 gram dadels samen met de amandelen, de citroenrasp en ¾ van het citroensap in een keukenmachine. Pureer dit tot amandel dadel spijs.
 2. Schep de spijs uit de keukenmachine en doe dit even in een bakje in de koelkast.
 3. Doe voor het deeg de havermout, amandelmeel, harde kokosolie en overige dadels in de keukenmachine en mix dit even goed door.
 4. Voeg hierna het bakpoeder, de speculaaskruiden, de maple syrup, een snuf zout, een scheutje amandelmelk en het laatste beetje citroensap toe.
 5. Mix alles tot een mooi deeg. Kneed het vervolgens nog even met je handen door, let op, het is nu nog plakkerig.
 6. Leg het deeg voor een half uurtje in de koelkast te rusten.
 7. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 8. Vet een bakvorm in met kokosolie (ik gebruikte een vierkant brownie blik maar Pauline gebruikt een ronde springvorm van 20 cm).
 9. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de vorm.
 10. Verdeel hierna het dadelspijs over de bodem (dit lijkt misschien veel maar wanneer je het gelijkmatig verdeeld is het perfect).
 11. Bekleed nu het dadelspijs met de andere helft van het deeg.
 12. Smeer nog een heel klein beetje amandelmelk over de bovenkant van het deeg en garneer met de overige amandelen.
 13. Bak de speculaas nu ongeveer 40 minuten in de oven. Laat goed afkoelen en snijd hem vervolgens in blokjes

 

Ben jij benieuwd geworden naar het boek en wil je hem zelf ook in de kast hebben staan? Goed nieuws, jij kan het boek winnen!

Wat moet je doen om kans te maken?

 • Volg mij op instagram 
 • Tag degene onder de post voor wie jij deze speculaas gaat maken
 • Laat mij middels een reactie weten wat voor recepten je op mijn blog wil zien

Meedoen kan tot en met  zaterdag 14 oktober, op zondag 15 oktober maak ik de winnaar bekend.

Succes!

 

 

Heb jij dit recept gemaakt? Deel je foto en tag mij in je bericht. Vind ik superleuk om te zien! 

 

 

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook lekker

2 Reacties

 1. Karen

  Ik doe graag mee met de winactie! Ik zou vooral graag gezonder recepten op de site zien met alternatieven voor suiker en inspirerende vegetarische gerechten!

  Antwoord
 2. Betul

  Dit ziet er echt heerlijk uit! En niemand zal geloven dat het vegan is :). Ik zou graag meer van dit soort recepten willen zien! Ik houd heel erg van bakken en probeer zelf steeds meer vegan te eten, maar ik vind dat met baksels nog wel eens lastig. Ook vegan hoofdgerechten zou ik willen zien om hier meer inspiratie voor op te doen! Ik ga het recept binnenkort uitproberen 😉

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. 5 x vegan sinterklaas recepten - MaartjeMaria.com - […] Recept: Vegan gevulde speculaas […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe:  

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.