Waar let je op bij het kopen van een racefiets?

Op 19 juli 2019 door Maartje

Er zijn een aantal vragen die ik heel erg vaak krijg via Instagram. In plaats van steeds een lang verhaal terug te typen leek het me vandaag wel eens goed om het gewoon in een blog neer te zetten, zodat iedereen er wat aan kan hebben. De eerste vraag die ik vandaag ga beantwoorden: ‘Waar let je op bij het kopen van een racefiets?’. In deze post deel ik mijn tips voor het kopen van je (eerste) racefiets. Want waar moet je nu eigenlijk op letten bij het kopen van een fiets?

Bepaal je doel. Wat wil je gaan doen met de fiets?

Wanneer je aan triathlon (wilt gaan) doen sta je voor de keuze, een gewone racefiets of een tijdritfiets. Deze vraag heb ik eerder als een beantwoord in deze Q&A. Voor nu ga ik er even vanuit dat je een racefiets wilt gaan kopen. Maar wat wil je daar precies mee doen? Ga je voor jezelf rondjes rijden in de buurt? Ga je in een groep rijden en moet het wat harder gaan? Of ga je misschien trainen voor een tocht in de bergen en moet je met je fiets kunnen gaan klimmen? Allemaal dingen die verschil kunnen maken in je fietskeuze. Zorg nu eerst voor jezelf dat je duidelijk hebt wat je met de fiets wilt, vanaf daar kun je verder keuzes gaan maken.

Wat is je budget?

Geloof me, wanneer je eenmaal in de fietsenwinkel staat wil je alles hebben. Bepaal van te voren wat je budget is, op deze manier laat je je niet verleiden en kun je van te voren research doen naar wat mogelijk is voor jouw budget. Wil je je niet te veel investeren? Kijk ook eens naar een tweedehands fiets, dit kan zowel particulier als via een fietsenwinkel.

Welke maat? Fit en merk dat bij je past.

Het is aan te raden om in een fietsenwinkel jezelf eerst op te laten meten, voor je gaat kijken naar welke fiets je zou willen. Zo ben ik bijvoorbeeld erg lang en kwam ik er al snel achter dan de merendeel van de vrouwenfietsen te klein voor me was. Daarnaast kan het ook per merk verschillen hoe je op de fiets komt te zitten. Laat je informeren in de winkel zodat je op deze manier al een deel van de mogelijke fietsen weg kunt strepen.

Het materiaal

Afhankelijk van je doel en je budget kun je bepalen van welk materiaal je fiets moet zijn. Carbon is lichter en een goede keuze wanneer je wilt gaan klimmen of wedstrijden wilt gaan rijden, het is echter wel weer een stuk duurder dus niet handig wanneer je budget beperkt is. Fietsen van aluminium zijn zwaarder maar wel goedkoper en wanneer je ermee valt zullen ze ook minder snel breken.

De afmontering

Shimano, sram en campagnolo, termen die je misschien nog niets zeggen maar waar je wel over na moet gaan denken. De bewegende onderdelen op de fiets als de ketting, het derailleur, de remmen en het schakelsysteem kunnen van deze drie merken zijn. Per merk zijn er ook weer verschillende types. Hoe verder naar beneden het type in het laddertje staat, hoe beter de kwaliteit is (en hoe duurder). Zelf ben ik ooit begonnen met een shimano 105 groep, dit is redelijk toegankelijk maar levert wel de minimale kwaliteit om soepel te kunnen schakelen.

KLASSE SHIMANO  SRAM  CAMPAGNOLO 
Beginnersklasse Claris
Sora Mirage en Xenon
Tiagra Apex Veloce
Middenklasse 105 Rival Centaur Aluminium
Hoge middenklasse Ultegra Centaur Carbon
Athena
Ultegra DI2 Force Chorus
Topklasse Dura Ace Record
Record EPS
Red Super Record
Dura Ace DI2 Super Record EPS

Het verzet

Afhankelijk van je doel en van je persoonlijke kenmerken heb je nog verschillende keuzes in het verzet wat je op je fiets laat zetten. Bij de grote voorbladen waar de ketting overheen loopt, kun je kiezen voor twee of drie bladen. De triple (drie bladen) zorgt ervoor dat je erg licht kunt trappen, handig voor wanneer je in de bergen gaat fietsen of nog niet zo heel veel power kan leveren op de fiets. De dubbel of double (twee bladen) is prima geschikt voor op vlakke wegen en wordt door wedstrijdrijders gebruikt. De hoeveel tanden die het voorblad heeft, bepaald deels hoe zwaar of licht je kunt trappen (in Nederland worden voornamelijk 39/52 en 39/53 gebruikt).

Naast de voorbladen, heb je ook nog kleine bladen (tandwielen) achterop je fiets, de casette. Hier kun je nog veel wijzigingen aanbrengen in de weerstand die je weg trapt. De grootte van de casette (de hoeveelheid tandwielen naast elkaar) kunnen verschillen bij de wat oudere fietsen. Een nieuwe fiets zal vaak 11 speed zijn (11 wieltjes) maar oude (tweedehands) fietsen kunnen er minder hebben.

De pedalen

Allereerst sta je natuurlijk voor de keuze, neem je klikpedalen of niet? Is het antwoord nee dan ben je snel klaar. Is het antwoord ja dan zijn er nog verschillende systemen om uit te kiezen. De shimano SPD-SL is denk ik het meest gebruikte pedaal. Maar heb jij bijvoorbeeld mountainbike schoenen en wil je die ook gebruiken op je racefiets? Laat er dan gewone SPD pedalen opzetten. Naast shimano zijn er nog een aantal andere merken die andere systemen aanbieden, zoals bijvoorbeeld look. De meeste race schoenen zijn door de plaatjes aan te passen aan de onderkant om ze te laten passen op je pedalen.

Overige (luxe) keuzes

Er zijn nog een aantal andere keuzes die je kan maken. Elektrisch schakelen is zo’n optie. Binnen 0,2 seconde zal je ketting op een ander tandje liggen. Daarnaast verplaatst het derailleur ook mee, waardoor je ketting nooit zal scheef zal liggen tussen de voorbladen en de tandwielen achter. Een hele fijne en luxe optie die zeker ook wat kost.

Een complete fiets komt standaard met een wielset. Ook hier geld dat je het zo duur kunt maken als jezelf wilt. Het materiaal van de velg kan carbon of aluminium zijn. Daarnaast kun je gaan voor een draadband, een tube of een tubeless wiel en ook de hoogte van de velg kent verschillende opties. Het materiaal van het wiel doet veel voor het gewicht en de stijfheid. Kijk even terug naar wat het doel was van je fiets en bepaal welk wiel daar het beste bij past.

Daarnaast kun je je fiets natuurlijk nog aankleden zoveel als je wilt. Van simpele bidon houders tot luxe bidon houders, van een simpele kilometerteller tot een luxe fietsnavigatie.

En als laatste het uiterlijk

Ik snap dat je een mooie fiets wilt, maar als je een fiets vind die kwalitatief aan al je eisen voldoet en die net wat minder mooi is, dan is dat misschien toch het overwegen waard. Een mooie fiets die niet is wat je eigenlijk wilt gaat uiteindelijk ook tegen staan, zelfs al is hij nog zo mooi.

 

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan hieronder via de comments of via instagram.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.