Een snelle oplossing, een snel resultaat. Het lijkt zo’n goed idee, maar een detox is niet de oplossing. Zoals bij zoveel dingen geld ook hier; als het té mooi is om waar te zijn is het dat ook. Er zijn zoveel producten die beloven alle gifstoffen uit je lijf te spoelen, dat je zult afvallen, dat je huid zal verbeteren, dat je darmgezondheid zal verbeteren en ga zo maar door. Geen van deze claims zijn echter wetenschappelijk bewegen. Sterker nog, we hebben een lever, nieren, huid, spijsverteringskanaal en een paar longen gekregen die dit allemaal voor ons kunnen doen. Daar hebben we geen dure flesjes sap voor nodig.
5 mogelijke bijwerkingen van een detox:
1 Het verloren gewicht krijg je er waarschijnlijk weer bij (of zelfs meer)
Wanneer je een detox of sapkuur doet, zal je waarschijnlijk afvallen. Simpelweg omdat je calorie-inname veel lager zal zijn dan normaal. Zoals bij de meeste crashdiëten zal dit gewicht vooral water zijn en niet direct bestaan uit vetverlies. Blijf je een heel erg groot energietekort aanhouden zullen de reserves in je spieren opraken en gaat het lichaam deze afbreken. Minder spiermassa betekent ook een iets lager metabolisme, dus wanneer je weer opnieuw zal eten krijg het je het gewicht er waarschijnlijk weer bij plus een beetje meer. Je lichaamssamenstelling is dus eerder negatief dan positief beïnvloed.
2. Je darmen raken of verstopt of lopen leeg
Het hangt er een beetje vanaf hoe je detox eruit ziet en hoe je lichaam hierop reageert. Ga je volledig over op vloeibaar, is de kans groot dat je niet genoeg vezels binnenkrijgt, aangezien vezels aanwezig zijn in de schil en het vruchtvlees van hele groenten en fruit (waarvan het meeste wordt geëxtraheerd wanneer je sap maakt). Het resultaat van te weinig vezels zorgt ervoor dat je je wat verstopt zult gaan voelen. Daarentegen zijn er ook kuren die een hele waslijst aan ingrediënten bevatten die de darmen kunnen irriteren waardoor je waarschijnlijk flink wat extra toiletbezoekjes moet plegen.
3. Je voelt je uitgeput en lusteloos (en zo zie je er ook uit)
Veel detox-kuren zijn eentonig en bevatten dan wel een boel vitaminen en mineralen, qua macronutriënten zijn ze vaak niet gebalanceerd. Het zijn voornamelijk eiwitten en vetten die missen. Terwijl je die ook hartstikke nodig hebt! Zonder die vetten kan je lichaam de in vet oplosbare vitaminen niet opnemen. Daarbij zal een tekort aan brandstof ervoor zorgen dat je je niet energie voelt. Heb dan maar eens zin in een flinke intervaltraining. Blijf je dit lang volhouden verliest je haar zijn glans, verliest je huid elasticiteit en kan je immuunsysteem achteruitgaan.
4. Je komt in een vicieuze cirkel met restricties en ‘bingen’
Zoals dat gaat bij de meeste (strenge) diëten, merken veel mensen dat het moeilijk is het dieet perfect volgens de regels vol te houden. Hetgeen wat niet mag wordt nu eenmaal aantrekkelijker. Maar bij het ‘valsspelen’ ontstaat vaak de gedachten ‘nu is het verpest’, waardoor je de handdoek in de ring gooit en alles gaat eten wat je maar kunt vinden. Dit is een natuurlijke reactie, een redelijk goed coping-mechanisme waar je je niet schuldig over hoeft te voelen. Als je jezelf iets ontzegt wat je lichaam en geest eigenlijk allebei nodig hebben (zoals calorieën en het comfort en plezier van eten), begin je een beetje obsessief te worden over datgeen wat je jezelf ontzegt. Je begint te dromen over taart en denkt al na over wat je weer wil gaan eten als de detox voorbij is. Met die gedachten wordt het bijna onmogelijk om geen enorme eetbui te krijgen wanneer je oog in oog staat met iets lekkers. Vanuit schuldgevoel ontstaat dan vaak een periode van nog strenger zijn, wat vervolgens mislukt en weer resulteert in een eetbui. Hierbij kom je in een vicieuze cirkel van restricties en eetbuiten, die grote schade aanricht in onze relatie met eten.
Komt je dit bekent voor en merk je dat je relatie met voeding al te leiden heeft gehad? Neem dan eens contact met me op om te zien hoe ik je zou kunnen helpen om die relatie te herstellen en weer relaxt om te kunnen gaan met voeding en gezondheid. Liever zelf aan de slag? Mijn cursus Gelukkig Gezond richt zich hier op.
5. Je sociale omgeving zal niet heel erg enthousiast zijn
Ik ben de laatste die je zal zeggen iets te laten omdat andere mensen zich er niet in kunnen vinden, maar in dit geval denk ik dat je er zelf in sociale setting ook niet heel erg blij van zult worden van je detox. Eten is namelijk niet alleen functioneel, het is ook een bron van cultuur, plezier en sociaal delen. We weten dat strikte diëten sociaal isolerend kunnen werken en persoonlijke relaties kunnen verstoren.
Tips om je lichaam je te laten reinigen
- Je nieren zorgen er iedere dag automatisch voor dat giftige stoffen uit het bloed worden gehaald en dat je deze uitplast. Zolang je kunt plassen, zit je dus goed.
- Adem zuurstof in en adem koolstofdioxide uit. Applaus, je longen zijn gereinigd. Voorwaarden is uiteraard dat je dit niet met tabak doet. 😉
- Je huid reinigt zichzelf door te zweten. Zweetkringen zijn misschien niet je favoriet op je kleding, maar zie het als de medaille voor een goede, gezonde detox.
- Het is de taak van je darmen om essentiële voedingsstoffen uit je voeding te halen en letterlijk van de rotzooi af te komen. Poepen lijkt misschien vies, maar het is juist hartstikke reinigend en essentieel.
- Ook je lever draagt bij aan het filteren van gifstoffen die je vervolgens uit zult plassen.
En afvallen dan?
Athletes don’t diet, they fuel.
0 reacties