Wat te doen in off season?

Op 22 november 2021 door Maartje

Wat is het off season?

Het off season, vertaald als buiten het seizoen, is de periode die volgt na het seizoen. Het is het moment om fysiek en mentaal weer op te laden voordat de voorbereidingen voor een nieuw seizoen beginnen. Het gemiddelde off season duurt twee tot vier weken, maar dit afhankelijk van de hoeveelheid trainingen en wedstrijden je hebt gedaan. Deze weken zijn het moment om weer wat dingen te doen waar je tijdens het seizoen geen tijd of prioriteit van hebt gemaakt. Misschien zijn dat wat meer sociale uitstapjes maar het kan ook zijn dat je een andere sport hebt die je leuk vindt waar je nu op rustig niveau mee aan de slag kan. Het belangrijkste is dat je na het off seasson weer helemaal bent opgeladen om aan de slag te gaan.

Off season betekent niet automatisch dat je helemaal niet mag trainen, maar hoe vermoeider je het seizoen afgesloten hebt, hoe minder je zult trainen. Vaak valt het off season na het laatste piekmoment van dat jaar. Was dat een sprint triathlon of 5 km wedstrijd kun je in het off season als sneller weer in beweging komen dan wanneer je laatste piekmoment een hele triathlon of mararthon was.

Wat ga je doen in off season?

Waar de een geniet van het off season valt de ander in een zwart gat. Want wat nu? Met de tips hieronder kun je aan de slag en geef je jezelf toch wat richting.

1. Analyseer je afgelopen jaar

Pak je data van het afgelopen seizoen erbij en kijk dit eens door. Waar heb je de meeste progressie gemaakt? Waar waren je prestaties het beste? Wanneer ging het minder goed? Hoe kwam dit? Heb je dingen anders gedaan dan in de jaren ervoor? Hoe heeft dit uitgepakt? Heb je blessures gehad, pijntjes? Probeer alles met een open en eerlijke blik te bekijken, geef jezelf een schouderklopje en vindt verbeterpunten voor het komende jaar. Heb je een coach dan kun je dit natuurlijk samen doen. Heb je geen coach dan zou je ook een eenmalige analyse kunnen overwegen, zelf doe ik dat als coach ook regelmatig. Feedback van een buitenstaander kan erg nuttig zijn.

2. Stel nieuwe doelen

Off season betekent ook dat er weer een nieuw seizoen voor je ligt met allerlei mogelijkheden en kansen. Dit is het perfecte moment om daar over na te denken. Waar voel je een verlangen voor? Welk doel of welke wedstrijd geven je kriebels in je buik? Waar heb je zin in om aan te werken? Je hoeft het niet direct allemaal tot in detail vast te leggen, maar neem vooral de tijd om er al eens over na te denken. Een globale richting hebben zorgt er al voor dat je deze winter gestructureerde aan de slag kunt.

 

triathlon off season

3. Maak een plan

Als je een doel of een richting hebt kun je gaan nadenken over hoe je daar gaat komen. Om een doel te behalen zul je namelijk wel een plan nodig hebben. Je plan kan een kwestie zijn van het periodiseren en plannen van je trainingen, maar het kan ook betekenen dat je gaan kijken hoe je je dagelijkse schema zou kunnen aanpassen om voldoende te kunnen trainen. Misschien hoort bij het maken van een plan ook wel dat je opzoek gaat naar een fijne sportschool, de openingstijden van het zwembad bekijkt, nieuw materiaal gaat bekijken of een goede coach zoekt. Alles waarvan jij denkt dat het je gaat helpen je doel te behalen.

Je plan moet wel voldoende ruimte bieden voor flexibiliteit, je weet namelijk nooit welke veranderingen je gaat tegenkomen. Als je plan flexibel is en genoeg ruimte biedt om om te gaan met onverwachte situaties zou het geheel redelijk stressvrij moeten zijn.

4. Doe een bike fit

Heb je het idee dat je niet helemaal lekker op je fiets zit? Het off season is het perfecte moment voor een bike fit. Je kunt rustig de tijd nemen om aan de aanpassingen en andere houding te wisselen nu je geen uren in de week of je fiets moet doorbrengen.

5. Focus je op mobiliteit en stabiliteit

Gedurende het seizoen er weer niet van gekomen om te rekken en strekken? Je core oefeningen uiteindelijk toch weer uit het oog verloren? Dit is het moment om daar wat extra aandacht aan te besteden. Stretch iedere dag een beetje, ga naar een yoga of pilates les of pak je grote fitnessbal er weer eens bij.

 

off season triathlon

6. Doe een inspanningstest

Richting het einde van je off season is het het perfecte moment voor een inspanningstest. Zie het als een nulmeting voor je weer aan de slag gaat. Door het (opnieuw) bepalen van je hartslagzones kun je weer extra doelgericht aan de slag met je trainingen.

7. Heb plezier!

Hoe dan ook, maar plezier! Besteed extra tijd met vrienden en familie, geniet van goed eten, bingewatch een serie, ga lekker wandelen, lees een boek of doe helemaal niks. Wat het ook is, het hoeft niet productief te zijn. Zolang je het maar leuk vindt is het allemaal goed.

Wat doe jij in je off season? Laat het hieronder weten in de comments of onder de post op Instagram.

Twijfel je nog over wat jij deze winter gaat doen en/of waar je doelen liggen voor komend jaar? Meld je dan aan voor een gratis doorbraakgesprek zodat ik eens met je mee kan kijken.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.