Waarom de winter het meest waardevolle trainingsblok van je seizoen is.

Op 30 november 2021 door Maartje

Off season is voorbij, en dan?

Dan kun je weer gaan trainen! Lekker aan de slag je gemaakte periodisering richting je doelen. Maar het is nog wel koud en donker, en het seizoen is ook nog zo ver weg. Misschien kan het nog wel even wachten? Alles kan, maar dit is wel hét moment om progressie te gaan maken. Waarom de winter het meest waardevolle trainingsblok van je seizoen is? Dat vertel ik je hier.

Uiteraard heeft ieder trainingsblok een bepaald doel. Oorspronkelijk zie je bij bijvoorbeeld wielrennen dat in de vroege voorbereiding vooral aan de basisconditie wordt gewerkt. Veel lange duurtrainingen op lage intensiteit om die functionele aanpassingen erin te krijgen. Later zakt het volume en wordt er meer intervaltraining gedaan snelheid weer omhoog te halen.

Maar snelheid opbouwen duurt langer dan uithoudingsvermogen. En lang duurwerk onderhouden kost juist weer veel moeite. De ene week fiets je 3 uur, de week erop 3 en een half uur een voor je het weet fiets je 5 uur. Die opbouw gaat eigenlijk redelijk snel. Fiets je vervolgens 2 maanden niet langer dan 2 uur zal die 5 uur ineens weer als een eeuwigheid voelen. Fiets je dus nu al al die uren achter elkaar zal je ze ook regelmatig moeten onderhouden. Maar het hoge volume van die trainingen aanhouden en daarbij ook je verloren snelheid weer willen opkrikken heeft een prijs. Je hebt maar beperkte tijd, energie en de mogelijkheid op het adapteren aan trainingsprikkels.

Maar nu je race nog ver weg, je nog niet in de maximale hoeveelheid duurinspanning hoeft te zitten, heb je nog de vrijheid om alles te doen wat je zou willen. Bijvoorbeeld focussen op je functionele threshold in het zwemmen, fietsen en lopen. Maar denk ook wat explosievere trainingen in de gym.

En dus, als je eerste basis op orde is kun je in de winter al prima aan de slag met intervaltraining om je functionele threshold te verhogen. Dit intensieve werk heeft als doel je sterker en sneller te maken.

Op het moment dat je uiteindelijk in je wedstrijdspecifieke voorbereiding komt blijft de hoeveelheid stress die je met trainen op je lichaam zet hetzelfde. Je kunt namelijk een bepaalde hoeveelheid aan en nog goed herstellen. Hoe die wedstrijdspecifieke eruit ziet is natuurlijk wel afhankelijk van de triathlon afstand die je gepland hebt. Een sprint en olympische triathlon doe je op of in de buurt van je omslagpunt. De omvang die je voor deze wedstrijden nodig hebt is (zo goed als) volledig al gehaald met de trainingen in je voorbereiding. Zo heel veel gaat er bij deze korte triathlons dus niet meer veranderingen dichter naar de wedstrijddag toe.

Aan de andere kant zal bij dat bij halve triathlons en hele triathlons wel het geval zijn. De focus kan hier nu verlegt worden van het sterker en sneller worden uit de voorbereiding naar het ontwikkelen van de benodigde omvang voor de race afstand. Als atleet ga je dus merken dat je fiets en loopsessies hier weer langer gaan worden. Maar zelfs voor die lange afstanden zit er een max aan hoeveel duurwerk je kunt verrichten en nodig hebt. Je hebt maar genoeg nodig om in het geval van een halve 70.3 miles te voltooien. Je hebt niet meer nodig dan dat, je motor is dan groot genoeg. Bouw liever verder aan een snellere en sterkere motor.

Als het dus aankomt op de vraag; ‘Wanneer moet ik beginnen met trainen?’, is het antwoordt liever sneller dan later. Je kunt uiteraard terugrekenen hoeveel weken aan duurtraining je nodig hebt om je marathon te voltooien, maar de weken daarvoor die je al aan het bouwen bent gaan het verschil maken.

triathlon voorbereiding winter

Dus hoe ga je het concreet aanpakken?

Start rustig met een basis. Wanneer je een tijdje minder hebt getraind is je lichaam minder gewend aan belasting en je belastbaarheid moet dus eerst weer omhoog. Zodra dat gelukt en de eerste basis zit erin hoef je niet door te blijven gaan met steeds langer wordende duurtrainingen. Het heeft geen zin om in januari al 6 uur op de fiets te zitten en duurlopen te doen van 3 uur wanneer je Ironman pas in juli is. Die lange duurtrainingen zijn namelijk zwaar voor je lichaam en je gaat er ook snelheid door verliezen. Wanneer je basis op orde is ga je je dus focussen op het verhogen van je threshold, je omslagpunt. Je basis onderhoudt je natuurlijk wel, maar pas dichter naar je wedstrijd ga je die echt specifiek uitbouwen met hele lange trainingen en lange koppeltrainingen.

Vragen? Stel ze hieronder in de comments! Persoonlijke hulp nodig? Ik bied ook 1-op-1 coaching aan. Alle informatie hierover vindt je hier of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met me in.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.