Wordt een #morningrunner of ochtendmens

Op 29 maart 2022 door Maartje

Als je me al langer volgt weet je waarschijnlijk wel dat ik gek ben op de vroege ochtend. Het liefst natuurlijk met zonsopgang, maar in hartje zomer of midden in de winter kan ik de ochtend ook waarderen. Het moment waarop de wereld nog lijkt te slapen en het rustig is op straat. De vogeltjes die fluiten en een paar andere ochtendgekkies die vrolijk slapen. Daarbij kent sporten in de ochtend een boel gezondheidsvoordelen en is het ook vaak een ‘makkelijke’ manier om consistent te blijven trainen. Je hebt je training er namelijk al op zitten voor er gedurende de dag allerlei dingen tussen kunnen komen. Misschien is de ochtend nog niet helemaal jouw ding, of valt het even tegen nu de tijd verzet is. In deze blog deel ik mijn tips om een echte #morningrunner (of ochtendmens of ochtendsporter) te worden met je.

Wordt een #morningrunner of ochtendmens met deze 8 tips:

  • Begin nu. Zet morgen je wekker wat eerder en kom direct uit bed. Nu, niet volgende week, of volgende maand. Hoe eerder je aan je nieuwe ritme gaat wennen, hoe beter.
  • Stop met snoozen. Dat half terug in slaap dutten zorgt er alleen maar voor dat je daarna nog vermoeider wakker wordt. Adem drie keer in en uit of tel tot drie en hup, uit bed. Hoe dan ook, zie het als een uitdaging om in ieder geval binnen 15 seconden je bed uit te zijn.
  • Probeer je negatieve gedachten ‘het is nog zo vroeg, ik wil slapen, kl*te wekker, waarom doe ik dit’ om te zetten in een positievere gedachten ‘sporten geeft me energie, ik ga lekker genieten van de stilte buiten, etc.’. Door helder te hebben wat iets je oplevert wordt de stap minder groot om er aan te beginnen. Het gedeelte in je brein wat je op dit moment zo graag wil tegenwerken, blijft door de positiviteit rustiger.
  • Ga eerder naar bed. Vroeg opstaan gaat een stuk makkelijker als je goed en genoeg geslapen hebt.
  • In het begin kan dit nog moeilijk zijn, maar door wel in de ochtend steeds op te staan ga je merken dat je in de avond vanzelf eerder moe wordt en wil gaan slapen. Zorg voor een fijne avondroutine, zorg voor ontspanning, zit niet te lang voor een scherm en wijk hier in het weekend heet liefst niet standaard heel erg veel van af.
  • Wees voorbereid. Leg je sportkleren al klaar, je kleren voor na het lopen, je ontbijt, wat dan ook. Maak het jezelf makkelijk.
  • Plan genoeg tijd! Uiteindelijk gaat het echt niet uitmaken of je nog een kwartiertje opstaat ja of nee. Hoe relaxter je ochtend rondom het sporter verloopt, hoe fijner. Geen stress en geen haast a.u.b.!
  • Belonen werkt. Waarmee ga je jezelf belonen als het je lukt om 3 trainingen per week in de ochtend te doen gedurende twee weken? En gedurende twee maanden? Die nieuwe sportlegging die je al een tijdje op het oog hebt, dat nieuwe sporthorloge, een nieuwe boek?

Zoals voor alle nieuwe gewoonten geld: er is discipline voor nodig om de nieuwe gewoonte aan te leren, maar eenmaal in je systeem wordt het een automatisme en hoef je er niet meer zo hard je best voor te doen. Het wordt je nieuwe natuur en het komt vanzelf.

Mocht het je alleen niet lukken om iets aan je ritme en patronen te veranderen ben ik daar om je een handje (of flinke hand) te helpen. Een keer vrijblijvend kennismaken om te zien of mijn 1-op-1 coaching wat voor je zou kunnen zijn? Via deze link plan je zelf je kennismakingsgesprek.

Meer van mijn hardloopavonturen volgen? Dat kan via Instagram.

ochtendmens

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset en kun je mijn podcast afleveringen beluisteren. Meer informatie over mij kun je hier vinden. Tot snel!
Groetjes Maartje 

Mijn boek plantaardig presteren

Één op één coaching

Trainingen

Podcast

presteren kun je leren podcast

Atlijd op de hoogte?

Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van nieuwe blogs
en podcasts die verschijnen. Daarnaast kun je hier ook extra content lezen die ik
niet op mijn blog plaats.