Leren zwemmen en vooral snel leren zwemmen, als je geen ervaren zwemmer bent kan het best een uitdaging zijn. Als je dan je aandacht ook nog moet verdelen over andere sporten als fietsen en lopen wordt het er niet makkelijker op. In deze blog deel ik je daar mijn zwemtips voor triatleten.
Uitdagingen voor de zwemmende triatleet
Als triatleet kom je een aantal uitdagingen tegen als het aankomt op je zwemtraining. Allereerst waarschijnlijk tijd. De triathlon heeft naast zwemmen nog twee onderdelen die tijd en aandacht vragen. Je bent geen fulltime zwemmer en zult waarschijnlijk ergens tussen de 1 en 3 keer per week in het zwembad liggen. Daarom is het extra belangrijk die tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
De tweede uitdaging is misschien vermoeidheid. Fietsen en hardlopen vraagt veel van je lijf, dus wellicht lig je niet op je best in het zwembad. Dat kan oké zijn – je hoeft niet in je trainingen op je best te presteren maar straks tijdens de wedstrijd – maar merk je dat je toch te moeizaam en vermoeid door het water gaat, pas je training dan aan.
Als laatste uitdaging is mogelijk je mobiliteit. Ben je als fietser gewend om altijd voorover gebogen te zitten, of is er afgelopen jaren weinig van sporten terecht gekomen, dan is je bovenlichaam wellicht net wat te stijf om lekker te zwemmen en te kunnen roteren tijdens je slag.
Zwemtips voor de triathlon
-
Balans tussen techniek en ‘zwemconditie’
Om goed en hard te kunnen zwemmen maakt de juiste techniek het een stuk makkelijker. Dat betekent niet dat je geen uithoudingsvermogen in het water nodig hebt. Ook wanneer je nog bezig bent met het aanleren van de borstcrawl, is het aan te raden om al wat aan je ‘zwemconditie’ te doen. Zorg dus dat je naast je techniekoefeningen ook je meters maakt. Dat mag ook in schoolslag of rugcrawl. Ga wennen aan doorzwemmen in het water, het liefst op verschillende intensiteiten en snelheden. Dit zou kunnen binnen een trainen, waarbij je na je techniekoefeningen nog een blokje uithoudingsvermogen doet, of verdeeld over meerdere trainingen per week (door bijvoorbeeld 1 training meer aan techniek te besteden en 1 training maar op uithoudingsvermogen te focussen).
-
Ben niet alleen bezig met je armen
Ik snap dat het lekker is dat je armen nu ook eens extra lekker getraind worden, maar in de basis beter leren zwemmen begint niet bij je armen. Er zijn een aantal basiselementen zeker zo belangrijk: je ademhaling (relax!), je balans en de positie van je romp, lichaamspositie (minimale weerstand t.o.v. het water),
-
Frequentie
Als je rustig en relaxt doet, zwem je sneller. Je armen als een gek door het water maaien werkt niet en zorgt ervoor dat je binnen 25 meter al uitgeput bent. Het opvoeren van je slagfrequentie is voor beginnende zwemmers dus niet aan te raden. Zorg voor rust in je slag en vergeet geen voordeel te halen uit het uitdrijven tussendoor. Daar tegenover staat dat de wat meer gevorderde zwemmer zijn of haar frequentie juist wel wat mag opvoeren. Een hogere slagfrequentie gaat je als triatleet met name helpen bij het openwater zwemmen. Je komt beter en sneller door het onrustige water.
-
Leer bilateraal ademen
Bi wattes? Bi betekent ‘beide’, lateraal betekent ‘zijkant’. Je gaat dus zowel links als rechts ademhalen. Begin je met zwemmen dan heb je waarschijnlijk een voorkeurskant (heel eerlijk, ervaren zwemmers hebben die vaak nog steeds). In de triathlon is het handig om aan twee kanten te kunnen ademhalen. Aan de ene kant omdat je je kunt zien wat er om je heen gebeurt en waar je tegenstanders zijn, aan de kant om makkelijker te kunnen navigeren in het openwater. Aan beide kanten ademen kan ook voorkomen dat je een disbalans of blessure gaat ontwikkelen doordat je steeds maar aan één kant blijft ademhalen. Verwacht niet dat je dit direct tijdens je hele training kunt, maar ga dit in stapjes opbouwen.
-
Heb geduld
Ik snap dat als je aanpassingen gaat maken in het water je direct resultaat wil zien. Bij sommige techniek aanpassingen is dat soms ook wel het geval, maar overall zul je geduld nodig hebben om je lijf, kracht en uithoudingsvermogen te laten wennen aan die nieuwe patronen.
-
Van het zwembad naar het openwater.
Kom je goed uit de voeten in het zwembad betekent dat helaas niet direct ook een toptijd in het openwater. Openwaterzwemmen vereist weer wat andere (en extra) vaardigheden. Mijn tips voor het zwemmen in openwater heb ik eerder via deze video gedeeld.
-
Feedback is waardevol
Jezelf goed leren zwemmen is moeilijk. Wanneer je in het water ligt voelt dan namelijk vaak anders dan hoe het daadwerkelijk gaat. Werken met een trainer is mooi, maar als dat niet haalbaar is zorg er dan voor dat je jezelf regelmatig laat filmen zodat je het zelf ook terug kunt zien (zorg ervoor dat je weet waar je op let). Voorkom dat je jezelf iets gaat aanleren wat je later weer moet afleren.
Ga jij voor een triathlon?
Zin in uitdaging en niet alleen beter leren zwemmen, maar ook gewoon nog deze zomer je gaan voor je eerste triathlon? Maandagavond 16 mei en donderdagavond 19 mei geef ik een gratis online masterclass ‘een starten maken in de triathlon doen je zo’. Je kunt je vanaf inschrijven via deze link. Zie ik je daar?
0 reacties